Pertama Kali Makan Telur Penyu - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Thursday, July 18, 2019

Pertama Kali Makan Telur Penyu

Isnin lepas adalah Hari bersejarah mama kerana buat Pertama Kali Makan Telur Penyu, first time seumur hidup mama tau.. Telur Penyu Ni mama beli di Pasar Payang Terengganu dengan.harga RM 10 utk 3 biji..

Inilah Rupa telur Penyu yang macam bola pingpong kemek hihi.. Masa beli telur di masih Ada pasir..

Mama cuma rebus saj telur Ni. Ada juga orang makan mentah Kan.. inilah Rupa telur Penyu Selepas direbus.. bahagian putih telur memang lembik cuma bahagian kuning telur yg jadi agak keras.

Sebenarnya Masa mak mama ngandungkan mama dulu dia teringin nak makan telur Penyu tapi Tak kesampaian ...sebab tu dari kecil atuk mama asyik cakap mama leleh It liur sebab Tak dapat telur Penyu.. huhu..

Apapun Rasa telur Penyu Ni mmg agak.unik.. bahagian putih cair Dan Rasa mcm telur separuh masak. Bahagian kuning pula mcm telur masin tapi Tak masin.. err mcm Mana nak terangkan ye.. hihii

Nak Tau harga telur Penyu? Ni harganya. Beli Kat Pasar Payang.


Korang Ada Tak yang x penah Rasa lagi telur penyu macam mama?



21 comments:

  1. telur penyu bukan tak boleh dijual ke sebab spesis terancam ke? ke dah tak terancam?

    ReplyDelete
  2. sedap ni sis. fav sy ni tapi sekarang da jarang makan..
    mahalnya harga dekat sana.. kalau dekat Sabah ni harga average dlm RM15 da dapat 12-13 biji

    ReplyDelete
  3. Telur penyu ini berbeza harga ye.. Sha tak pernah cuba.. Tak lalu rasanya.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama.rasa sekali.dah cukup dah. Pasni rasanya tak.makan dah hihii

      Delete
  4. tak pernah rasa kak, tak sampai hati kot... sbb tlr penyu kalau ikutkan tak boleh di jual tp kt terengganu msh ramai yg jual lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak baru tau la.. agaknya Mana dia dpt telur tu ye.. alamak Rasa bersalah plak..

      Delete
  5. Naim x penah makan. hehe.. Rasa penjualan telur penyu x boleh rasa. huhu.

    ReplyDelete
  6. penah mkn ms kecik2 dulu...

    p/s jgn nmpk kan entry ni kt pecinta haiwan. habis melenting diorg nnt ;-)

    ReplyDelete
  7. in law ana walau ada darah terengganu tapi dorang tak makan telur penyu ni kak. ana apa lah lagi. takut tak leh telan je nanti.

    ReplyDelete
  8. susah nak dapat telur penyu dan penjualan pula secara sembunyi-sembunyi

    saya pernah makan tetapi tidak suka kerana kalau semua orang makan telur penyu...susah spesies penyu nak membiak..

    ReplyDelete
  9. Akak tak pernah rasa telur penyu ni mama.
    Siap ada yg dijeruk tu.
    Camne pulak rasanya ye hehehe

    ReplyDelete
  10. Pernah ke Terengganu dan tak sanggup beli. Kesian tengok Penyu. Lagi satu tak berani cuba hahhaha

    ReplyDelete
  11. Sedap ke? Hihi.. Tak penah rasa lagi telur penyu.

    ReplyDelete
  12. Tak biasa makan teringin juga nak cuba.

    ReplyDelete
  13. long time ago, masa kekecik aida da rasa dah, mamapp.
    kebetulan, makcik memang dok sana, kawin org sana.
    tapi, now, x makan dan x beli dah.
    memang mahal! sebab if can x nak org beli, kan.
    spesis terancam.
    now kan da ada kempen utk panggil penyu dtg kembali bertelur di tganu.
    dah berkurangan dah :(
    aida suka makan telur penyu ni. terutama kuning nyer. sedap!

    ReplyDelete
  14. tak pernah rasa pun telur penyu ni..sedap ke? hehe

    ReplyDelete

Words of wisdom