Tuesday, September 26, 2017

Asam Pedas Daging simple Dan sedap

Asam Pedas Daging simple Dan sedap.. assalamualaikum semua, mama nak share menu Yang mama masak Hari ahad Yang lepas iaitu Asam Pedas Daging simple Dan sedap. Mula-mula Tu nak masak menu lain tapi bila buka peti ais ternampak daging korban ada lagi maka terus Terasa nak masak Asam Pedas Daging. Masak guna apa bahan yang Ada di dapur saja lah..

Masalah Di rumah ni, daging memang jarang Di masak. So,biasanya mama sangat jarang beli daging. Ayah syafi Pula pantang daging sejak dia sakit dulu. Sememangnya daging sepatutnya kalau boleh dikurangkan lah ye. Professor Dr Azimahtol Hawariah Yang buat kajian tentang cancer pun pernah advise kurangkan makan daging merah Dan banyakkan makan daging isi putih seperti ikan Dan ayam. So,.mama pun secara automatik kuranglah makan daging

Jom tengok macam mana nak masak Asam Pedas Daging simple Dan sedap ni..

Asam Pedas Daging

Resepi Asam Pedas Daging simple Dan sedap

Bahan-bahannya:
1 kg daging lembu dihiris Nipis Dan direbus sehingga empuk (air rebusan jangan dibuang)
1 senduk cili boh
1 Susu besar Asam jawa Di Gaul dengan secawan air
2 batang serai diketuk

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
Belacan sebesar ibu jari

Cara memasak:
1. Tumis bahan kisar Dan cili boh sehingga cili garing
2. Masukkan daging beserta air rebusannya Dan biarkan sehingga air sedikit Kering
3. Kemudian masukkan air Asam jawa
4. Perasakan dengan gula Dan garam.
5. Siap!!

Boleh letak daun kesuma Dan bunga kantan tapi mama xde stok kat rumah. So, masak.apa yg Ada je laaa Kan.

Haa.. senang je Kan nak masak Asam pedas daging ni. Sedap dimakan dengan nasi atau juga dicicah dengan roti. Minum Pula kopi 434 Di Kala hujan. Aduyaiii sedapnya. Err, korang tau ke kopi 434 Tu apa? Tu kopi muar ye.

[ Read More ]
Saturday, September 23, 2017

Laksam sedap di Kota Bharu

Laksam sedap di Kota Bharu. Beberapa Hari ni kesakitan Gigi mama dah beransur pulih setelah duit pun banyak terbang Dan makan 2 jenis antibiotic Serta painkiller. Alhamdulillah.. so, mood makan pun dah kembali mengganas haha.. boleh gitew? Masa mama buat entry Sup-gearbox-kedai-makan-zuraini-kota-bharu dulu mama Ada janji nak bagitau satu lagi tempat makan Yang mama recommend Di Kota Bharu especially bagi penggemar laksam macam mama ni. Sedangkan kat Shah alam ni pun mama selalu beli lagikan Pula kalau dah ke Kelantan, haruslah mencari Kan.. ni boss mama Yang memang recommend sangat2 sampaikan beriya ajak makan Laksam sedap di Kota Bharu ni dulu walaupun flight lagi sejam lebih lagi nak depart. Tapi memang berbaloi la makan Di sini.

Kedai apa Yang mama pergi? Tentulah Bay T Laksam Yang terletak Di Jalan Raja Perempuan Zainab II , Pengkalan Chepa Kelantan. Lokasi restoran ini tak jauh sangat dari Lapangan terbang Sultan Ismail Petra Dan dekat Pula dengan cawangan office mama Di kawasan Perindustrian dekat situ.

Tu dia.. mama tengok gambar ni Terasa nak makan Pula tapi jauh nun nak pergi Cari. Istimewa ya laksam ni adalah serunding Dan telur puyuh Yang diletakkan Di dalam laksam. So far, inilah first time mama makan laksam Yang Ada telur puyuh Dan serunding macam ni. Rasanya memang awesome sangat! Kalau tak silap harganya cuma RM4.50 saja murah Kan.. berbaloi sangat dengan harganya Tu.

Pemandangan Dari Dalam kedai. Kena order kat kakak tudung peach Tu. Mama minta extra cili baru sedap. Pedass. Kawan-kawan Yang lain tak berani sebab katanya pedas sangat. Tapi mama Rasa biasa saja.

Pemandangan Dari luar kedai. Dah Malam so gambar pun gelap la.. Tu je Yang mama mampu ambil hihi.. Hati dah tak sabar nak sampai Shah alam. Keesokkan harinya Pula mama pergi ke klinik Gigi. Masa kat sini dah start dah sakit Gigi Tu alahai bertabah sesangat menahannya.

Hmm.. macam Akan jejak ke sini lagi je nanti. Sebab Ada lagi testing nak buat kat sini. Bolehlah ke Bay T lagi kalau mama outstation lagi 😄

[ Read More ]
Friday, September 22, 2017

Selamat menyambut Awal Muharam dan Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum semua, mama nak ucap Selamat menyambut Awal Muharam dan Salam Maal Hijrah kepada semua. Awal Muharam adalah bulan pertama dalam tahun islam. 1 Muharam 622 masihi dulu dimana peristiwa penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Mekah ke Madinah dan tarikh itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.

Allah berfirman:
ﺇِﻥَّ ﻋِﺪَّﺓَ ﺍﻟﺸُّﻬُﻮﺭِ ﻋِﻨْﺪَ ﺍﻟﻠَّﻪِ ﺍﺛْﻨَﺎ ﻋَﺸَﺮَ ﺷَﻬْﺮًﺍ ﻓِﻲ ﻛِﺘَﺎﺏِ ﺍﻟﻠَّﻪِ ﻳَﻮْﻡَ ﺧَﻠَﻖَ ﺍﻟﺴَّﻤَﺎﻭَﺍﺕِ ﻭَﺍﻟْﺄَﺭْﺽَ ﻣِﻨْﻬَﺎ ﺃﺭْﺑَﻌَﺔٌ ﺣُﺮُﻡٌ ﺫَﻟِﻚَ ﺍﻟﺪِّﻳﻦُ ﺍﻟْﻘَﻴِّﻢُ
“Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram (bulan Dzul Qa’dah, Dzulhijjah, Muharram dan Rajab), yang demikian itu adalah (ketetapan) agama yang lurus..”
QS. At-Taubah: 36


Sempena memasuki tahun baru 1439H, semoga kita semua berjaya membuat pembaharuan dan penghijrahan yang lebih baik.

Dari *Abu Musa Al Asy’ari* radliallahu ‘anhu, beliau mengatakan:
ﻛﺎﻥ ﻳﻮﻡ ﻋﺎﺷﻮﺭﺍﺀ ﺗﻌﺪﻩ ﺍﻟﻴﻬﻮﺩ ﻋﻴﺪﺍً ، ﻗﺎﻝ ﺍﻟﻨﺒﻲ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ : ‏« ﻓﺼﻮﻣﻮﻩ ﺃﻧﺘﻢ ».
Dulu hari Asyura’ dijadikan orang yahudi sebagai hari raya. Kemudian Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Puasalah kalian.”
HR. Al Bukhari

Puasa di bulan Muharram merupakan sebaik-baik puasa setelah ramadhan
Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
ﺃﻓﻀﻞ ﺍﻟﺼﻴﺎﻡ ﺑﻌﺪ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﺷﻬﺮ ﺍﻟﻠﻪ ﺍﻟﻤﺤﺮﻡ
“Sebaik-baik puasa setelah Ramadlan adalah puasa di bulan Allah, bulan Muharram.”
HR. Muslim

Tanggal 10 muharram adalah hari di selamatkannya nabi Musa dari kezhaliman fir'aun*
Ibnu Abbas radhiallahu‘anhuma, beliau menceritakan,
ﻟَﻤَّﺎ ﻗَﺪِﻡَ ﺍﻟْﻤَﺪِﻳﻨَﺔَ ﻭَﺟَﺪَﻫُﻢْ ﻳَﺼُﻮﻣُﻮﻥَ ﻳَﻮْﻣًﺎ ، ﻳَﻌْﻨِﻰ ﻋَﺎﺷُﻮﺭَﺍﺀَ ، ﻓَﻘَﺎﻟُﻮﺍ ﻫَﺬَﺍ ﻳَﻮْﻡٌ ﻋَﻈِﻴﻢٌ ، ﻭَﻫْﻮَ ﻳَﻮْﻡٌ ﻧَﺠَّﻰ ﺍﻟﻠَّﻪُ ﻓِﻴﻪِ ﻣُﻮﺳَﻰ ، ﻭَﺃَﻏْﺮَﻕَ ﺁﻝَ ﻓِﺮْﻋَﻮْﻥَ ، ﻓَﺼَﺎﻡَ ﻣُﻮﺳَﻰ ﺷُﻜْﺮًﺍ ﻟِﻠَّﻪِ . ﻓَﻘَﺎﻝَ ‏« ﺃَﻧَﺎ ﺃَﻭْﻟَﻰ ﺑِﻤُﻮﺳَﻰ ﻣِﻨْﻬُﻢْ ‏» . ﻓَﺼَﺎﻣَﻪُ ﻭَﺃَﻣَﺮَ ﺑِﺼِﻴَﺎﻣِﻪِ
Ketika Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam tiba di Madinah, beliau melihat orang-orang Yahudi berpuasa di hari Asyura’. Beliau bertanya, *“Hari apa ini ?”*Mereka menjawab, *“Hari yang baik, hari di mana Allah menyelamatkan Bani Israil dari musuhnya, sehingga Musa-pun berpuasa pada hari ini sebagai bentuk syukur kepada Allah.
Akhirnya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, *“Kami (kaum muslimin) lebih layak menghormati Musa dari pada kalian.” kemudian Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam berpuasa dan memerintahkan para sahabat untuk puasa.
HR. Al Bukhari

Puasa Asyura (10 Muharram) menghapuskan dosa setahun yang lalu*
Dari Abu Qotadah Al Anshoriy, berkata,
ﻭَﺳُﺌِﻞَ ﻋَﻦْ ﺻَﻮْﻡِ ﻳَﻮْﻡِ ﻋَﺮَﻓَﺔَ ﻓَﻘَﺎﻝَ ‏« ﻳُﻜَﻔِّﺮُ ﺍﻟﺴَّﻨَﺔَ ﺍﻟْﻤَﺎﺿِﻴَﺔَ ﻭَﺍﻟْﺒَﺎﻗِﻴَﺔَ ‏» . ﻗَﺎﻝَ ﻭَﺳُﺌِﻞَ ﻋَﻦْ ﺻَﻮْﻡِ ﻳَﻮْﻡِ ﻋَﺎﺷُﻮﺭَﺍﺀَ ﻓَﻘَﺎﻝَ ‏« ﻳُﻜَﻔِّﺮُ ﺍﻟﺴَّﻨَﺔَ ﺍﻟْﻤَﺎﺿِﻴَﺔَ
“Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam ditanya mengenai keutamaan puasa Arafah? Beliau menjawab, ”Puasa Arafah akan menghapus dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.” Beliau juga ditanya mengenai keistimewaan puasa ’Asyura? Beliau menjawab, ”Puasa ’Asyura akan menghapus dosa setahun yang lalu.”
HR. Muslim no. 1162

Dianjurkan juga puasa pada tanggal 9 Muharram
Ibn Abbas Radhiyallahu allahu ‘anhuma, beliau menceritakan:
ﺣﻴﻦ ﺻﺎﻡ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻳﻮﻡ ﻋﺎﺷﻮﺭﺍﺀ ﻭﺃﻣﺮ ﺑﺼﻴﺎﻣﻪ ، ﻗﺎﻟﻮﺍ : ﻳﺎ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ! ﺇﻧﻪ ﻳﻮﻡ ﺗﻌﻈﻤﻪ ﺍﻟﻴﻬﻮﺩ ﻭﺍﻟﻨﺼﺎﺭﻯ ، ﻓﻘﺎﻝ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ : )) ﻓﺈﺫﺍ ﻛﺎﻥ ﺍﻟﻌﺎﻡ ﺍﻟﻤﻘﺒﻞ ، ﺇﻥ ﺷﺎﺀ ﺍﻟﻠﻪ ، ﺻﻤﻨﺎ ﺍﻟﻴﻮﻡ ﺍﻟﺘﺎﺳﻊ (( . ﻗﺎﻝ : ﻓﻠﻢ ﻳﺄﺕ ﺍﻟﻌﺎﻡ ﺍﻟﻤﻘﺒﻞ ﺣﺘﻰ ﺗُﻮﻓﻲ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ
Ketika Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melaksanakan puasa Asyura’ dan memerintahkan para sahabat untuk puasa.
Kemudian ada sahabat yang berkata:   Ya Rasulullah,  sesungguhnya hari  Asyura  adalah hari yang diagungkan orang yahudi dan nasrani.
Kemudian Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
“Tahun depan, kita akan berpuasa di tanggal sembilan.”Namun, belum sampai tahun depan, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam sudah diwafatkan.
HR. Al Bukhari

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Ya Allah, sesungguhnya kami redha Engkau menjadi Tuhan kami, Islam menjadi agama kami dan nabi Muhammad menjadi Rasul kami. Jadikanlah kami orang yang bersyukur diatas segala kurniaMu.
[ Read More ]
Wednesday, September 20, 2017

Zoo Melaka

Assalamualaikum.. Hari ahad Yang lepas mama, Syafi Dan ayah Syafi pergi ke Zoo Melaka. Bukan first datang sini tapi rasanya dan 10 Kali Ada haha.. nak buat macam mana si Syafi ni mmg suka tengok binatang -binatang Di Zoo Melaka ni. Dari kecil dia memang camtu.. Kalau tak dtg sini mesti dia suka singgah Di Taman rama-rama. Memandangkan Taman rama-rama Dan reptilia Melaka dah Naik harga maka ajak Syafi pergi Zoo Melaka Pula lah.

Puas hati berjalan kat sini. rupanya kalau berjalan kaki 3.5km tau. Selepas habis satu round kami berjalan, si Syafi request naik tram pula. So, perjalan naik tram dalam 20 minit saja sejauh 2,5km. Tapi feeling tak sama sebab tak dapat tengok binatang puas-puas dan tak dapat baca description tentang binatang tu.

 
Harga tiket Zoo Melaka yang terkini. Orang dewasa warganegara Malaysia RM17.80, Kanak-kanak warganegara Malaysia umur 4-12 tahun RM7.10. Bagi foreigner dewasa RM23.70, foreigner kanak-kanak pula RM17.80. Bagi OKU dan Warga emas dewasa RM7.10. Bagi OKU kanak-kanak pula cuma RM5.00 saja.

Bulan 4 dulu mama pernah pergi sini ayah syafi masuk free aje sebab kebetulan masa kami datang tu birthday dia. untung laa..



Tak banyak gambar yang kami ambil sebab dah selalu sangat kot ke sini haha.. cuma nak tunjuk gambar syafi sedang bagi makan elephant n je. bukan main seronok dia..

Video syafi bagi makan elephant. RM5 untuk sebekas tebu. Jadi lah bagi dia suka


Gambar di mini safari.. luas tempat nye, penat jalan haha..


Awas: zirafah ini menggigit. Takut juga baca amaran di situ. Nasib baik zirafah ni tak gigit kami kiki..

Visiting The Zoo:
Ni mama ambil tips best Dari website zoo melaka. memang bagus sangat buat preparation sebelum ke sini

Here are some of pre-arrival trips for your enjoyable and memorable visit to the Zoo
Put that cool shades on
Bring along sunglasses or cap to protect from the sunny glare. Sunblock or sunscreen will be additional advantage for your extra protection.

Got rainy days?
- An umbrella will come handy during rainy days. However you may find sheltered areas within the Zoo in which you can take cover from the rain.

Be insect-free
- Have some insect repellent to prevent from mosquitoes or insect bites.

Walk in comfort
- Wear comfortable footwear as you stroll along the zoo. We certainly don’t recommend heels in the zoo!

Stay informed
- Be on the lookout for our uniformed staff members for further assistance around the Zoo.

Opening hours: Day Zoo Daily from 9.00am to 6.00pm (last ticket sale at 5.30pm) Night Safari Fridays & Saturdays night, eve of public holidays and school holidays from 8.00pm to 11.00pm (last ticket sale at 10:30pm)
[ Read More ]
Tuesday, September 19, 2017

Takziah buat keluarga mangsa Tahfiz Darul Ittifaqiyah

Takziah buat keluarga mangsa Tahfiz Darul Ittifaqiyah.. minta maaf mama lama hilang dari radar. Mama hilang mood kerana sakit gigi Dan juga sibuk kerana menguruskan ayah mama Yang masuk wad, checkup, buat angiogram Dan appointment dengan doktor. Ingat lagi, berita tentang kebakaran Tahfiz Darul Ittifaqiyah mama dengar melalui radio semasa tengah drive ke PPUM 14 September yg lepas.. Sayunya Hari bila dengar 21 pelajar dan dua warden Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah terkorban. Takziah buat keluarga mangsa Tahfiz Darul Ittifaqiyah. 


Yang lebih memilukan adalah rupanya ia bukan kebakaran biasa. Rupanya 23 nyawa pengamal alquran ini Allah tarik disebabkan perbuatan khianat. Ya Allah, apalah perasaan mereka semasa melakukan jenayah ni ye. Takde rasa apa-apa ke, atau dah hilang akal fikiran ke akibat najis dadah tu?

Walau apapun, perkara dah terjadi Dan suspek pun sudah ditahan. Yang terkorban insya Allah adalah ahli syurga kerana mereka mati Dalam keadaan sedang berlajar Kitab Allah. Tenang Dan damailah Kamu Di Sana. Semoga keluarga mereka tabah Dan kuat. Tak perlulah Kita menuding jari menyalahkan semua Yang ada. Kesian ibu bapa pelajar tahfiz Yang terkorban begitu juga keluarga mereka termasuk warden Yang terkorban tu. Mama simpati Dan kesian juga kepada ibu bapa Dan keluarga budak2 Yang melakukan pembunuhan ni. Ada sebab atas setiap Yang terjadi.

Pada masa Yang sama mama sangat risau Akan masa depan anak-anak Dan generasi Akan datang.. huhuu nak menangis pun Ada mengenangkan bagaimana rosaknya mereka akibat dadah Dan juga sikap budak2 sekarang. Yelah Dalam tahun 2017 ni saja bermacam kemalangan jiwa Yang pelik-pelik  berlaku seperti kes Di JB pada 18 Feb dimana 8 nyawa remaja berbasikal melayang dirempuh kereta di lebuhraya pada jam 2 pagi selain kes bawa kereta melawan arus akibat pengaruh dadah sehingga mengakibatkan kematian.

Kes buli pula..
Pada bulan Jun Pula Seorang siswa UPNM dibuli dan diseterika seluruh badannya sehingga mati. Ini pun sangat tragis huhuu. Selang beberapa Hari lepas tu seoramg remaja T. Nhaveen dibuli dan dipukul sehingga parah sebelum meninggal dunia oleh 5 remaja.

Please.. please do something. Perlulah Kita kurangkan siaran-siaran Ganas Dari TV atau games Ganas melalui handphone Yang anak Kita selalu main Tu? Sekarang ni nyawa bagai tiada nilai. Berapa risaunya mama dengan keadaan sekarang ni. Semoga Allah selamat Kita Dan anak2 Kita Dari segala kezaliman manusia.

Sabda rasulullah saw.
مَا مِنْ مَوْلُودٍ إِلَّا يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ وَيُنَصِّرَانِهِ وَيُشَرِّكَانِهِ
"Tidaklah seorang bayi yang dilahirkan melainkan dalam keadaan fitrah, maka Kedua orang tuanyalah yang menjadikannya Yahudi, atau Nasrani atau Musyrik."

Marilah kita betulkan Dari rumah. Buat apa Yang terdaya dulu. Kalau anak buat Salah, tegur Dan bimbinglah dia ke Arah Yang betul. Kita tak mampu nak ajar anak orang lain tapi Kita mampu mendidik anak sendiri Kan. So, buatlah Dan bertindak sekarang.




[ Read More ]

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..