Sunday, August 20, 2017

Instant Shawl Giveaway by Mamapipie

Ini adalah sticky post sehingga 20hb Ogos 2017. So, kalau nak baca entry blog mama yang terbaru ada di bawah post ni ye.

Sebenarnya kalau sesiapa yang mengikuti perkembangan blog mamapipie dari dulu lagi mesti perasan yang mama memang suka buat giveaway. Sejak mama mula aktif semula bulan lepas memang mama dah gedik nak guat giveaway tapi masa tak mengizinkan. Cuma sekarang ni masa yang sesuai tu akhirnya dah tiba. Jeng.. jeng.. jeng... Nah mama bagi belon seketul.


Jemputlah memeriahkan lagi giveaway mama ni ye. Mama buat simple2 Dan suka2 je. Tengah buat giveaway ni tetiba dah dapat idea nak buat giveaway satu lagi pulak haha.. tamak..

Ok, berikut adalah syarat2 nye ye (UPDATE terbaru! refer di bawah):
1. Add Blog MamaPipie  Dalam bloglist korang (WAJIB)
2. Follow Instagram MamaPipie  atau follow blog mamapipie (SALAH SATU)
3. Follow GooglePlus MamaPipie   (WAJIB).
4. Buat satu entry Dan tepekkan gambar belon comey kat atas Tu Dan link kepada entry ni
5. Selepas siap semuanya tinggalkan komen di post ini.

Done! Itu saja. Nanti mama terjah blog korang untuk check ye.



Hadiahnya adalah 4 helai tudung (UPDATED! jadi 5 helai tudung) instant Dan semi instant untuk 4 peserta (UPDATED! jadi 5 peserta) bertuah Yang akan mama pilih melalui random.org. Jika Nama korang terpilih tapi jika didapati tidak memenuhi syarat maka mama akan pilih orang lain ye.

Jika penyertaan amat menggalakkan nanti mama tambah hadiah lagi ye. So,.good luck u ols. 

Senarai Peserta boleh lihat Di sini Senarai-peserta-instant-shawl-giveaway
[ Read More ]
Friday, August 18, 2017

Mama-syafi.blogspot.com berdomain baru

Alhamdulillah syukur sangat-sangat http://mama-syafi.blogspot.com secara officialnya berdomain baru hari Ini. Inilah domain baru mama http://www.mamapipie.com.



Mama dah beli domain Dari Julai lagi cuma baru harini berjaya buat setting.. so, secara officialnya juga Ini adalah post pertama untuk domain baru.. bahagia rasanya sebab penukaran domain Dari blogger ke dotcom ni mama buat sendiri Dari segi DNS settings nya. Hampir putus Ada 2 Kali tapi alhamdulillah akhirnya berjaya juga Di Hari jumaat penuh barokah ni.

So far, nampak macam blog xde apa yg berubah Kan kecuali Ada error invalid domain name Dari innity Tu. Rasanya nuffnang ads keluar tak?

Bukan apa, baru je ingat nak give up nuffnang sebab sejak mama cash out aritu semua ads nuffnang hilang.  Baru tadi mama perasan dah Ada ad mula masuk. Alhamdulillah.


Korang tolong mama bagi tips ye Ada apa lagi tak yang perlu dibuat lepas tukar domain?

[ Read More ]

Senarai Peserta Instant Shawl Giveaway by Mamapipie

Assalamualaikum semua..  tinggal lagi 2 hari je giveaway Instant-shawl-giveaway-by-mamapipie berlangsung. Kepada sesiapa Yang nak join Masih Ada masa lagi ni Dan kepada semua peserta bolehlah semak nama Ada ke tak Di bawah ni? Ini adalah final list. Kalau Ada Yang termiss bagitau mama segera ye. Sambil2 Tu jom kita blogwalking sesama kita. Good luck semua!!😍😘

Kepada semua peserta tolong check semula sama Ada korang dah memenuhi syarat giveaway atau tidak. Jika didapati x mengikuti syarat mama Akan gugurkan Nama Dari list Peserta ye..



1. https://irismyra.blogspot.my/2017/07/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html?m=1
2. http://www.bondezaidalifah.com/2017/07/instant-shawl-giveaway-by-mama-pipie.html
3. https://duniasaya2001.blogspot.my/2017/07/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html?m=0
4. https://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
5.  http://www.mialiana.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mama-pipie.html
6. http://www.kisahsidairy.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
7. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
8.  https://aimanziyad.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
9..https://pineapplecheese1910.blogspot.my/2017/07/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
10. https://maszull.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html?m=1
11. http://www.ceriteraibu.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
12. http://www.ajuyarashid.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
13. http://yummycoklet.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
14. https://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
15.  http://thezafirahnazri.blogspot.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mama-pipie.html
16. https://jombercontest.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
17. https://mama3danish.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
18.  http://www.huhahuhajerr.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
19. http://galaksiviral.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
20.  http://nonasani.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
21. http://missobsesi.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
22. https://mrsablogstori.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
23. http://www.bilalelakiberbicara.com/2017/08/giveaway-instant-shawl-by-mamapipie.html
24. https://adeliazahrah.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mama-pipie.html - mama tak dapat Komen Di entry Adelia xtau kenapa
25.  http://puankuci.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
26. http://ape-kinah.blogspot.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
27. http://www.suriaamanda.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
28. http://queensyanis.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
29.  http://www.leaazleeya.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
30. http://www.sayidahnapisah.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
31. http://www.ronaldmohoni.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
32. https://presntisgift.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
33. http://farhannajafri.blogspot.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
34.  https://hanyadihatiku.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
35. http://marblemomo.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
36. https://rim-yeanna.blogspot.com/2017/08/instant-shawl-giveawy-by-mamapipe.html
37. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
38. http://amanibercerita.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
39. https://penselduabee.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-gieaway-by-mamapipie.html?m=1
40. https://belogsjm.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
41. https://norminieza.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
42. http://www.mariafirdz.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
43. http://milzah89.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
44. http://www.ceritahuda.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
45. https://nam-comel.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-bu-mamapipie.html?m=0 kena check semula bloglist
46. http://msvelentine.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
47. http://www.mizatalib.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
48. http://www.azlindaalin.com/2017/08/giveaway-instant-shawl-by-mamapipie.html?m=1
49. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
50.  http://purplestarz89.blogspot.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
51. http://www.syuhadasalleh.com/2017/08/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie/
52. https://aku-seorang-perantau.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
53. http://nims007.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
54. https://ijanmemory.blogspot.my/2017/08/mama-pipiepipie-shawlgiveaway.html?m=1
55. http://aztieyshana.blogspot.my/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html
56. http://www.sheilainspire.com/2017/08/instant-shawl-giveaway-by-mamapipie.html




[ Read More ]
Thursday, August 17, 2017

Kembara Jom Jimat Elektrik oleh SMK Telok Panglima Garang

TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan


Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 




[ Read More ]
Wednesday, August 16, 2017

Amalan Dan Pantang Larang Semasa Berpantang

Zaman sekarang ni mama lihat ramai juga dikalangan Kita Yang berpantang sendiri. Pemerhatian mama adalah pada rakan sekeliling mama. Banyak faktor yang membuatkan ramai ibu berpantang sendiri. Kadang2 sebab ibu dan ayah dah uzur, tak mampu nak Jaga waktu pantang, Ada Yang anak sulung dan anak-anak lain bersekolah so takkan nak pontengkan diorang lama2 Kan.. Tak Salah berpantang sendiri, cuma kenalah Ada ilmu tentang Amalan Dan Pantang Larang Semasa Berpantang. Penting bagi kita perempuan untuk menjaga bab-bab ni dari anak satu lagi. Kerana kesan tak berpantang cuma dirasai bila kita dah berusia. Masa muda memanglah rasa gagah lagi. Bila dah ada knowledge tentang perkara ni barulah kita lebih konfiden dan dapat melakukan aktiviti berpantang dengan betul Job baca Amalan Dan Pantang Larang Semasa Berpantang. 

Letak gambar syafi masa berumur baru beberapa jam.. alahai rindu pula syafi kecil yang kuat menangis ni haha...

Ada beberapa pantang larang semasa seorang ibu itu berada dalam pantang selepas bersalin:

1. Dilarang Tidur Tidak Berbantal
Tidur tidak berbantal akan mengakibatkan seorang yang berada dalam pantang akan mengalami sakit kepala, ini juga berkemungkinan darah kotor sukar untuk keluar dan angin naik ke kepala menyebabkan sakit meroyan kepada ibu yang masih lemah.

2. Memakai Sarung Kaki (Stokin)
Cara ini untuk menjaga agar kaki tidak sejuk dan dimasukki angin, jika angin menguasai badan, kesihatan ibu-ibu akan terganggu dan menjadi lemah. Memakai sarung kaki selama dalam pantang akan menjaga kesihatan ibu.

3. Jangan Duduk Mencangkung
Jika seorang ibu yang baru melahirkan duduk mencangkung akan menyebabkan rahim yang masih lemah itu terkeluar dan ini boleh mengakibatkan ibu-ibu tumpah darah.

4. Mandi Duduk Di Bangku
Ketika mandi hendaklah duduk di bangku, ini caranya untuk menjaga kesihatan peranakan. Dengan duduk di bangku, ibu-ibu tidak banyak mengeluarkan tenaga kerana ibu-ibu yang baru melahirkan masih dalam keadaan lemah.

5. Rapatkan Kaki Bila Tidur
Jika tidur hendaklahh merapatkan kaki. Cara ini untuk mempercepatkan peranakan sembuh semula. Jangan Terlalu Aktif Ibu yang baru melahirkan hendaklah duduk diam di atas tempat tidur selama seminggu. Ada baiknya jika ada pembantu yang boleh menguruskan bayi dan rumahtangga. Duduk diam ini untuk memulihkan tenaga yang telah hilang dan supaya badan benar-benar dapat berehat.

6. Jangan Makan Ubi-Ubian
Ibu-ibu dalam pantang tidak dibenarkan makan makanan dari jenis ubi-ubian seperti keladi, keledek dan ubi kayu kerana makanan ini boleh mengganggu pencernaan dan ibu-ibu mungkin terasa kembung dan sakit perut. Terutama ibu-ibu yang menyusukan anak kerana penyakit ibu boleh berjangkit kepada anak.

7. Jangan Tidur Di Waktu Matahari Naik
Ibu-ibu dalam pantang tidak dibenarkan tidur diwaktu matahari naik, ini boleh menyebabkan badan ibu bertambah lesu dan sakit-sakit, lebih baik ibu-ibu berjalan di tepi tingkap untuk mendapatkan cahaya matahari.

8.Jangan Tidur Waktu Senja
Ibu-ibu yang baru melahirkan dilarang tidur di waktu senja, kerana di waktu senja adalah masa syaitan berkeliaran, jika diamalkan mungkin fikiran ibu-ibu yang dalam pantang akan terganggu dan boleh menyebabkan penyakit gila.

9. Jangan Menjahit Pakaian Dan Membaca
Ibu-ibu yang dalam pantang dilarang menjahit dan membaca, ini disebabkan keadaan fizikal yang lemah boleh menyebabkan ibu-ibu akan cepat mengalami rabun sebelum tua.

10. Tidak Boleh Keluar Rumah Waktu Senja
Ibu-ibu yang dalam pantang dilarang keluar rumah waktu senja, waktu ini syaitan berkeliaran yang mungkin boleh mengganggu ibu-ibu yang lemah fizikal dan mentalnya.

11. Ibu Jari Tidak Boleh Terantuk
Ibu-ibu yang pantang hendaklah menjaga ibu jarinya supaya tidak terantuk. Pada satu-satu tempat, jika terantuk boleh menyebabkan ibu pitam atau bentan jika ibu itu seorang yang lemah.

12.Pantang 100 Hari
Ibu-ibu digalakkan berpantang 100 hari tidak boleh mengadakan hubungan kelamin dengan suami. Cara ini akan benar-benar memulihkan peranakan ibu-ibu dan kesihatan ibu-ibu. Namun ada juga ibu-ibu yang berpantang selama 44 hari. Apa pun, berbincanglah dengan suami anda agar tidak berlaku salah faham di kemudian hari. Isteri haruslah menjaga kesihatan dalaman selepas bersalin agar badan tidak mudah bisa-bisa atau sengal-sengal .

13. Cara Mandi
Daun nangka, daun pandan, daun inai, bahan-bahan ini direbus untuk mandian bagi ibu-ibu selepas melahirkan anak. Ibu-ibu selepas melahirkan hendaklah duduk pada bangku, tidak boleh berdiri atau mencangkung kerana cara ini tidak baik untuk ibu-ibu dalam pantang. Sebelum mandi hendaklah bercebuk dengan air rebusan daun sirih. Daun sirih berguna untuk menyembuhkan luka-luka selepas melahirkan. Jirus dari kepala dengan air suam kuku dengan air rebusan daun-daun. Ratakan air di seluruh badan jangan sampai mengigil dan kesejukan. Mandi pada setiap pagi dan petang. Mandi air rebusan daun-daun ini selama seminggu.

14. Cara Berbaring / Tidur
Tidur terlentang tidak berbantal dan terdedah kepada angin sejuk adalah dilarang bagi ibu-ibu di dalam pantang. Tidur dengan bantal tinggi adalahdigalakkan ketika ibu dalam pantang kerana darah kotor tidak naik ke kepala.

Lain-Lain Amalan Semasa Berpantang
  • Memakai baju tebal dan berstokin serta tidur dengan udara yang cukup nyaman selama 6 atau 7 minggu adalah digalakkan untuk menjaga kesihatan ibu-ibu semasa dalam pantang.
  • Duduk bersimpuh dan merapatkan kedua lutut adalah baik bagi ibu-ibu di dalam pantang. Cara ini untuk mempercepatkan sembuhnya luka-luka selepas melahirkan dan menjaga peranakan biar tetap baik.
  • Jika cuaca sejuk hendaklah memakai selimut tebal agar ibu-ibu yang dalam pantang tidak masuk angin badannya, bila bangun pagi badannya terasa sihat dan segar.
  • Bertungku adalah amalan yang baik bagi ibu-ibu semasa dalam pantang, bertungku boleh mengecutkan batu meroyan dan mencairkan darah beku dalam perut.
  • Bertungku hendaklah dilakukan setiap hari , pagi dan petang selama sebulan.
  • Minum air pati kunyit selama 3 hari semasa dalam pantang adalah baik untuk mengecutkan peranakan dan mengeluarkan darah kotor dalam perut.
  • Ikan keli adalah ikan yang mengandungi bisa. Ibu-Ibu dalam pantang dilarang memakannya. Ikan berbisa jika dimakan oleh ibu-ibu dalam pantang boleh menyebabkan turun darah dan bentan.
  • Lobak merah baik untuk dijadikan sayur ibu-ibu dalam pantang, kerana ia mengandungi banyak vitamin.
  • Pucuk pegaga baik direbus dan dimakan bersama nasi bagi ibu-ibu dalam pantang, sayur ini berkhasiat untuk merawat vagina dan penyakit di bahagian vagina. Makanlah 2 kali sehari.
  • Buah anggur, berkhasiat panas, buah ini boleh dimakan oleh ibu-ibu semasa dalam pantang.
  • Sayur-sayuran sejuk seperti kangkung, petola, terung dan cili, tidak boleh dimakan oleh ibu-ibu semasa dalam pantang. Mengambil sayur-sayuran sejuk boleh menyebabkan ibu-ibu kembung dan sakit-sakit badan.
  • Selain daripada sayur-sayuran sejuk, buah-buahan seperti nenas, limau dan buah lai tidak boleh dimakan oleh ibu-ibu semasa dalam pantang kerana buah-buahan ini berbisa dan sejuk. Jika ibu-ibu memakannya boleh menyebabkan bentan dan turun darah.
  • Semasa berpantang, kita harus berpada-pada dengan aktiviti seharian. Jangan pula buat-buat tunjuk kuat. Kita tak tahu luka dalaman yang masih belum pulih. Kalau luka luaran, bolehlah cepat sembuh sebab terdedah dengan udara dan cepat kering. Kalau luka di dalam?
  • Mintalah bantuan suami ataupun orang yang menjaga kita semasa dalam pantang. Ambil lah supplemen untuk membantu mempercepatkan penyembuhan luka dalaman..

Kredit : Hamil Dalam 3 Bulan
[ Read More ]

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors