Pergi Pusat Ikan Hiasan Port Dickson - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Thursday, October 31, 2019

Pergi Pusat Ikan Hiasan Port Dickson

Mama sekeluarga selalu juga pergi Port Dickson, Negeri Sembilan tapi so far mama tak pernah lagi Pergi Pusat Ikan Hiasan Port Dickson ni. Mama baru jumpa Pusat Ikan ni bila mama try cari tempat menarik kat PD. Rupanya ada lagi tempat yang kami belum pernah sampai.. So kami pun Pergi Pusat Ikan Hiasan Port Dickson. Bayaran masuk free je. Kalau di Melaka, nak masuk The Shore Oceanarium pun kena bayar kan. Ini percuma.

Rupanya Pusat Ikan hiasan PD Ni di jalnkan oleh jabatan perikanan Malaysia.. wow mmg best.. Dekat pula dengan hotel tempat penginapan tepi pantai kan. (Rujuk dari blog Ibusyurga)  Bayaran masuk FREE tapi ada macam-macam dalam ni memang sangat berbaloi. Syafi tengah sibuk bergambar..

Boleh tengok video Pusat Ikan Hiasan Port Dickson mama kat sini.. Besar Tempat dia tau



Pusat Ikan Hiasa ni terletak kat area PantaiTeluk Kemang. Ada pelbagai ikan, corals / batu karang, penyu dan pelbagai haiwan dan tumbuhan ada kat sini. Tempat ni besar dan ada banyak bahagian. 

Area berdekatan pintu masuk.

Akuarium cantik dan terjaga. Ikan pun cantik-cantik


Backgroung yakni latar belakang Pusat Ikan Hiasan Port Dickson

Ada banyak maklumat boleh didapati di sini


kuda laut yg ensem



Ikan yu pun ada


Ikan ni nampak mcacam terbalik kan
Bahagian penyu pula terletak di luar bangunan bebetul di hadapan bangunan .. Best sangat tengok penyu-penyu kat sini. Semuanya nampak sihat dan boleh pegang lagi penyu tu.

Ada tempat untuk penyu bertelur dan menetaskan telur. Anak penyu pun ada kat sini. (Di Pengkalan Balak Melaka pun ada tempat penetasan penyu.)

Visiting hour.

Kalau nak ke sini bolehlah refer maklumat di bawah ni ye

Pusat Ikan Hiasan Teluk Kemang

Alamat : Batu 7, Jln Pantai Teluk Kemang
71050 Port Dickson
Tel : 06-6621089
Faks : 06-6621097
Waktu Operasi : Dibuka Setiap hari dari 9 pagi- 5 petang 
Kecuali Jumaat ada rehat dari 12.15 - 2.45petang)






23 comments:

  1. Bestnya! masuk free okay sangat tu. boleh pergi nanti

    ReplyDelete
  2. seronoknya! ala ala aquaria tapi lebih banyak informasi

    ReplyDelete
  3. Setiap negeri patut ada. Boleh jadi tarikkan pelancong selain mendapat info hidupan marin.

    ReplyDelete
  4. Free entry tu! Bestnyaaa. tmpat dia pun nmpk terjaga elok.air bersih jernih

    ReplyDelete
  5. seronoknya dapat pergi menerokai hidupan marin... Bonde suka tengok ikan warna warni

    ReplyDelete
  6. Kenapa nama ikan tu yu bodo, mentang-mentang lah dia tak aktif haha

    ReplyDelete
  7. That seahorse is so cute! Yu Bodo tu saya selalu ingat rekaan orang, rupanya memang betul nama dia macam tu haha!

    ReplyDelete
  8. bestnya kalo dpt pegi..
    tp jauh sgt.. huhu

    ReplyDelete
  9. Semalam pergi Port Dickson tapi tak sempat singgah sebab dah lewat petang..
    May be next time..

    ReplyDelete
  10. Comelnya.. Menarik kalau bawa budak-budak..
    Tak dikenakan bayaran pula tu..

    ReplyDelete
  11. menariknya kak, kalau bawak aiyan mesti dia seronok tengok ikan-ikan tu. Macam clown fish tu mesti dia panggil nemo dan ada shark juga...
    Kene cuba ke sini jugak nih, tq untuk info kak

    ReplyDelete
  12. Tak pernah tahu kewujudannya. Tapi sangat menarik kalau bawa anak-anak ke sini kan. One day insha Allah

    ReplyDelete
  13. Ammi yg selalu ke PD sebab SIL ada kat situ pun tak pernah tau kewujudan tempat ni...thanks mama

    ReplyDelete
  14. pernah jugak ke sini sekali..boleh ralit nengok ikan banyak sangat

    ReplyDelete
  15. memang menarik! jangan kata budak-budak, orang dewasa pun teruja. thanks share mama

    ReplyDelete
  16. Best juga kan Adda dapat cuci-cuci mata tengok ikan macam nie sesekali..

    ReplyDelete
  17. aktiviti bekeluarga yang best ni..budak2 memang suka sangat laa kan pergi tempat2 macam ni..

    ReplyDelete
  18. kalau bawa anak2 ni mesti menarik. biar diorang tengok hidupan2 sket..
    asyik ngadap hp je..

    ReplyDelete
  19. antara lokasi sesuai utk penuhi cuti sekolah anak2...kalau x silap tmpt ni penah msk majalah 3

    ReplyDelete
  20. Ok, blh msk dlm list ni...;-)

    ReplyDelete
  21. Nak ke pusat ni lalu area kampung saya kak.. Pusat ni dekat dengan pantai kan? Sebelum masuk mesti ada jumpa kawasan kampung.. Rumah saya area2 sini je..

    ReplyDelete

Words of wisdom