Pengalaman Membeli Handphone Xiaomi Redmi 9T di PG Mall - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Wednesday, March 10, 2021

Pengalaman Membeli Handphone Xiaomi Redmi 9T di PG Mall

Pengalaman Membeli Handphone Redmi 9T di PG Mall. Assalamualaikum semua. Tentu sekali korang semua dah kenal dengan PG Mall kan. Kala masih belum kenal boleh baca post mama tentang PG Mall di blog sini. [ Baca ni: Jangan Lepaskan Revlon Clearance Sale di PG Mall & Promosi Menarik PG Mall Home Essential & Kempen Beli Barangan Malaysia ]. Harini mama nak share Pengalaman Membeli Handphone Redmi 9T di PG Mall







Handphone ZTE Blade anak mama dah guna lebih 4 tahun. Kesian pula tengok dia bila buka telegram grup sekolah pun boleh hang. Baca cerita kami & handphone kat sini:


Handphone baru untuk anak mama

Alhamdulillah proses membeli dari PG Mall ni memang mudah, sama macam platform shopping online yang lain. Mama buat order pada 20/2 dan pada 25/2/21 dah selamat sampai dah barangnya. Pada mulanya agak skeptikel juga nak beli sebab mama ni jenis yang suka baca rating sebelum membeli. Bila tengok takde rating dan takde komen dari pembeli rasa seriau gak. Tapi sebelum memutuskan untuk membeli mama siasat dulu seller dan dapat nama kedai dan lihat dia ada juga menjual di Lazada. So, mama baca rating di Lazada aje.

Specification Handphone Xiaomi Redmi 9T

Ni mama copy spec henpon Xiaomi Redmi 9T dari website gsmarena.com
NETWORKTechnologyGSM / HSPA / LTE
LAUNCHAnnounced2021, January 08
StatusAvailable. Released 2021, January 18
BODYDimensions162.3 x 77.3 x 9.6 mm (6.39 x 3.04 x 0.38 in)
Weight198 g (6.98 oz)
BuildGlass front (Gorilla Glass 3), plastic frame, plastic back
SIMDual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
 Water-repellent coating
DISPLAYTypeIPS LCD, 400 nits (typ)
Size6.53 inches, 104.7 cm2 (~83.4% screen-to-body ratio)
Resolution1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~395 ppi density)
ProtectionCorning Gorilla Glass 3
PLATFORMOSAndroid 10, MIUI 12
ChipsetQualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11 nm)
CPUOcta-core (4x2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4x1.8 GHz Kryo 260 Silver)
GPUAdreno 610
MEMORYCard slotmicroSDXC (dedicated slot)
Internal64GB 4GB RAM, 128GB 4GB RAM, 128GB 6GB RAM
 UFS 2.1 - 64GB
UFS 2.2 - 128GB
MAIN CAMERAQuad48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0", 0.8µm, PDAF
8 MP, f/2.2, 120˚ (ultrawide), 1/4.0", 1.12µm
2 MP, f/2.4, (macro)
2 MP, f/2.4, (depth)
FeaturesLED flash, HDR, panorama
Video1080p@30fps
SELFIE CAMERASingle8 MP, f/2.1, 27mm (wide), 1/4.0", 1.12µm
Video1080p@30fps
SOUNDLoudspeakerYes, with stereo speakers
3.5mm jackYes
 24-bit/192kHz audio
COMMSWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth5.0, A2DP, LE
GPSYes, with A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
NFCYes (market/region dependent)
Infrared portYes
RadioFM radio
USBUSB Type-C 2.0, USB On-The-Go
FEATURESSensorsFingerprint (side-mounted), accelerometer, proximity, compass
BATTERYTypeLi-Po 6000 mAh, non-removable
ChargingFast charging 18W
Reverse charging 2.5W
MISCColorsCarbon Gray, Twilight Blue, Sunrise Orange, Ocean Green
ModelsJ19S, M2010J19SG


Seller Sabar Malayan Permintaan



Sejak awal lagi mama dah mula chat dengan seller dan seller memang melayan dengan baik setiap pertanyaan mama. Terima kasih seller. Selepas barang dah diterima baru mama faham kenapa takde rating. Mama tak jumpa nak bagi rating macam mana. Setelah habis belek akhirnya mama pun tak dapat nak bg feedback kat PG Mall. Mungkin perkara ni boleh di improve lagi oleh pihak PG Mall.


Cantik pula warna pilihan anak mama ni. Hijau2..


Secara keseluruhannya mama boleh katakan PG Mall ni trusted dan setanding shopping platform online yang lain. Cuma bila nak beli barang tu mama syorkan chat dulu dan siasat betul-betul seller tu. Bila dah confirm semuanya baru buat order. Tak salah kita berhati-hati kan..

OK tu je la nak citer.. tataaa


31 comments:

  1. kalau sudah berjaya dengan bisnes #voltenpower nanti..saya pun nak beli handphone .

    telefon saya sudah uzur dan masih boleh diguna lagi

    ReplyDelete
  2. wah. yela kite kalau macam nak beli barang online gajet/ elektronik memang fikir banyak kali. takutt

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far alhamdulillah mama smooth aje. pernah juga yg tak ok beli kat shopee boleh refund alhamdulillah

      Delete
  3. Semalam hp redmi note 10 yg abe kie beli kat shopee dah sampai. Cepat sbb kelmarin tu order. Suka beli hp on9 sbb harga lebih murah drp kedai biasa.

    ReplyDelete
  4. Redmi gambar cantik kan...ingat nak beki gak Redmi...tp nanti la..heehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak.. saya pun x tgk camera dia macam mana hihi

      Delete
  5. Kalau boleh rate mesti lagi bestkan kak adda.. barulah boleh bagi penghargaan pada penjual..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la sha.. akak ni suka tinggal rating tapi tak dapek nak nolong

      Delete
    2. Samalah kita kak.. Rasa macam puas bila dapat tinggalkan rate.. Malah rate kita tu membantu pembeli lain juga..

      Delete
  6. Aien pun baru cuba beli barang dari PG Mall. Servis laju jugak laa . Beli bagasi standby kot kena bersalin sorang2 nanti. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok pg mall ni kan.. semoga dipermudahkan ye aien

      Delete
  7. Replies
    1. henpon utk anak mama kiki. mama beli yg lain

      Delete
  8. Replies
    1. hihiii jadi lah utk dia senang commucate dgn cikgu cikgi guna telegram dan eetc

      Delete
  9. Bestlah ada handphone baru, seronok eh shopping di PG Mall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok gak bonde. kalau yg ada promo tu mmg murah

      Delete
  10. Wow... nicenya colourrrr! Tengah tercari cari jugak hp.. huhu.. PG mall setakat ni sy beli dua brg, semua sampai...kiranya trusted ler... Yang Penting memang chat seller tu terlebih dahulu untukk lebih confident.. Huhu.. Nice review kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul nona kena chat dulu kan. dari chat tu kita boleh agak seller tu mcam mana

      Delete
  11. bestnya pada sesiapa yang beli fon baru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki syaz.. kami anak beranak ada hp baru pada waktu yg sama kiki

      Delete
  12. Replies
    1. mmg seronok budak tu wak jgn lagho sgt udah

      Delete
  13. saya pun agak septikal sikit bila beli barang online. mulalah siasat a-z sampai puashati hehehe

    alhamdulillah dapat seller yang baik hati. seronoklah anak dapat henfon baru :)

    ReplyDelete
  14. untungla ada anak nk beli henfon murah2 je., tuari anak wak nak iphone je., huhuhu

    ReplyDelete
  15. Haah warna cantik. Saya memang suka warna biru dan hijau. Tengok spesifikasi bateri ada fast charging.

    ReplyDelete
  16. Tak pernah beli gadget online. Hehe. Tak percaya judgement sendiri

    ReplyDelete
  17. Dah lame x bukak pg mall dan tak pernah shopping kt pg mall

    ReplyDelete
  18. cantik warnanya... patut laa ada bau kedai smpi sini heheh

    sy akui sy belum ada keyakinan nk beli brg2 yg melebihi RM100 secara online ni... hehehe

    ReplyDelete

Words of wisdom