Zoo Melaka - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Wednesday, September 20, 2017

Zoo Melaka

Assalamualaikum.. Hari ahad Yang lepas mama, Syafi Dan ayah Syafi pergi ke Zoo Melaka. Bukan first datang sini tapi rasanya dan 10 Kali Ada haha.. nak buat macam mana si Syafi ni mmg suka tengok binatang -binatang Di Zoo Melaka ni. Dari kecil dia memang camtu.. Kalau tak dtg sini mesti dia suka singgah Di Taman rama-rama. Memandangkan Taman rama-rama Dan reptilia Melaka dah Naik harga maka ajak Syafi pergi Zoo Melaka Pula lah.

Puas hati berjalan kat sini. rupanya kalau berjalan kaki 3.5km tau. Selepas habis satu round kami berjalan, si Syafi request naik tram pula. So, perjalan naik tram dalam 20 minit saja sejauh 2,5km. Tapi feeling tak sama sebab tak dapat tengok binatang puas-puas dan tak dapat baca description tentang binatang tu.

 
Harga tiket Zoo Melaka yang terkini. Orang dewasa warganegara Malaysia RM17.80, Kanak-kanak warganegara Malaysia umur 4-12 tahun RM7.10. Bagi foreigner dewasa RM23.70, foreigner kanak-kanak pula RM17.80. Bagi OKU dan Warga emas dewasa RM7.10. Bagi OKU kanak-kanak pula cuma RM5.00 saja.

Bulan 4 dulu mama pernah pergi sini ayah syafi masuk free aje sebab kebetulan masa kami datang tu birthday dia. untung laa..



Tak banyak gambar yang kami ambil sebab dah selalu sangat kot ke sini haha.. cuma nak tunjuk gambar syafi sedang bagi makan elephant n je. bukan main seronok dia..

Video syafi bagi makan elephant. RM5 untuk sebekas tebu. Jadi lah bagi dia suka


Gambar di mini safari.. luas tempat nye, penat jalan haha..


Awas: zirafah ini menggigit. Takut juga baca amaran di situ. Nasib baik zirafah ni tak gigit kami kiki..

Visiting The Zoo:
Ni mama ambil tips best Dari website zoo melaka. memang bagus sangat buat preparation sebelum ke sini

Here are some of pre-arrival trips for your enjoyable and memorable visit to the Zoo
Put that cool shades on
Bring along sunglasses or cap to protect from the sunny glare. Sunblock or sunscreen will be additional advantage for your extra protection.

Got rainy days?
- An umbrella will come handy during rainy days. However you may find sheltered areas within the Zoo in which you can take cover from the rain.

Be insect-free
- Have some insect repellent to prevent from mosquitoes or insect bites.

Walk in comfort
- Wear comfortable footwear as you stroll along the zoo. We certainly don’t recommend heels in the zoo!

Stay informed
- Be on the lookout for our uniformed staff members for further assistance around the Zoo.

Opening hours: Day Zoo Daily from 9.00am to 6.00pm (last ticket sale at 5.30pm) Night Safari Fridays & Saturdays night, eve of public holidays and school holidays from 8.00pm to 11.00pm (last ticket sale at 10:30pm)

17 comments:

  1. Tips yg zoo melaka beri tu saya rasa normal je. Kita dah biasa dgn keadaan sini. Mungkin untuk pelancong ok kot.

    Kita boleh beri binatang tu makan tak mama?

    ReplyDelete
  2. xpernah lg pegi zoo melaka ni.. tq sharing taw :)

    ReplyDelete
  3. AS dulu masa tinggal di taiping, selalu pegi zoo taiping night safari. best! Kalau pegi siang, tak berapa best sebab semua binatang menyorok especially harimau n singa.

    ReplyDelete
  4. AS dulu masa tinggal di taiping, selalu pegi zoo taiping night safari. best! Kalau pegi siang, tak berapa best sebab semua binatang menyorok especially harimau n singa.

    ReplyDelete
  5. Dah lama tak ke Melaka. Ada rezeki boleh bawa anak2 ke zoo ni... Harga ticket tu pun affordable ye.

    Seronok tgk syafii bagi makan gajah. Berani ye dia.

    ReplyDelete
  6. Dah lama juga tak pergi zoo..
    Nanti nak singgah juga zoo melaka ni..
    Bila balik kg en suami..

    Csntik tengok zebra tu..

    ReplyDelete
  7. Last pergi zoo melaka masa anak sulung umur 5 ke 6 tahun.tak igt dah. Penat jalan dlm zoo melaka..

    ReplyDelete
  8. uih,, mahai gak ye tiket zoo melaka ni. xpela, yg penting anak seronok

    ReplyDelete
  9. dah lama giler x g zoo melaka ni....boleh tahan mahal juga ye tiket nya

    ReplyDelete
  10. penah lalu tp tak penah msk, zoo negara yg dkt ngn umah pun tak penah sampai.....

    bgs jgk kite dpt jadikan panduan tu utk dtg ke zoo, tak la kita nnti kt sana mengeluh kene ggt nyamuk, kene pns, kene ujan

    ReplyDelete
  11. Best bawak budak2 ni. Kat Melaka saya pernah ke A'Famosa jer. Belum pernah sampai lagi Zoo Melaka ni.

    ReplyDelete
  12. kat zoo strictly tak boleh bagi makanan pd binatang2 adam. rupanya ramai gak yg belum sampai sini. dah iye, harga masuk dah makin mahal.. tapi berbaloilah tgk binatang2 sini semua gemuk2 cukup makan gamaknya. kat zoo taiping dulu mama penah pergi.. best gak zoo taiping

    ReplyDelete
  13. Melaka macam macam ado😆😆

    ReplyDelete
  14. lama gak tak bawa anak gi zoo nih rasanya.

    ReplyDelete
  15. Pernah gak sampai zoo melaka ni tp dah lamalah....rasanya 7 tahun lepas kot...

    ReplyDelete

Words of wisdom