Makan Durian Tembaga Siam D15 Di Baling Kedah - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad

Thursday, May 26, 2022

Makan Durian Tembaga Siam D15 Di Baling Kedah

Mood mama masih di lautan sana. Tapi harini mama nak cerita yang mama ada Makan Durian Tembaga Siam D15 Di Baling Kedah bulan lepas. Sebenarnya mama tak teringin nak makan durian sebab masa ni tengah hari, cuaca pula panas tapi en hubby yang teringin. So, bila nampak ada gerai jual durian berhampiran Pekan Baling tu kami pun berhenti makan kat sini.

Baca:


Makan Durian Tembaga Siam D15 Di Baling Kedah

Mula-mula kami ambil 2 biji durian untuk dimakan. Turnout satu biji macam tak berapa masak lagi.

Harganya ada;ah RM 15 sekilo total RM 28 bagi 1 biji durian ni. Satu biji lagi bersaiz agak besar tapi tak berapa elok sebab isi masih keras. So, kami makan sebiji ni dulu.

Gebu betul durian ni. Biji kecil dan dalam satu pangsa memang banyak sangat ulas durian. Memang berbaloi beli. Walaupun sebiji aje tapi mama dengan en hubby terasa puas sangat makan. Sampaikan masa mula tu, mama ingatkan dah habis then mama dah cuci tangan. Pastu baru perasan ada satu pangsa lagi belum buka. 

Orang yang jugal tu cakap durian ni dari Siam, dan orang siam suka makan durian ni masa isi dia masih keras. Kalau yang macam kami makan ni, isi dah lembut diorang taknak makan.. ooo baru mama tahu hihi..


Ini la kedai di tepi jalan.

Alhamdulillah memang puas hati walaupun makan sebiji durian dan share berdua aje. 



17 comments:

  1. baru beli durian tembaga ni utk buh dlm cendol (utk VIP je) masa jamuan raya...kat sini jual RM20 sekg..oklah sebiji dpt rm34..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow syok la jadi vip dpt makan durian tembaga bersama cendol

      Delete
  2. sedapnya durian.. lama tak makan ni since last year

    ReplyDelete
  3. Uis kak buat terliur je menengok nya

    ReplyDelete
  4. Uishhh.. Rezeki ritu mak belikan.. Sedap snagat.

    ReplyDelete
  5. biasalah citarasa orang berbeza kan. eh dah start musim durian ye

    ReplyDelete
  6. Sedapnya.. Lapar pula tapi kena sabar. Dalam pantang mampu tengok je. Nak tunggu lepas air gula nanti nak cari durian.. Dapnyaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alolo.. sabar dulu ue naniey.. sekejap aje kang dah abis pantang tuu

      Delete
  7. Sekarang ni banyak bekalan durian siam.
    Musim tempatan julai nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yeke wak. ok nak get ready la tunggu julai

      Delete
  8. Teringin pula nak makan durian heheheee. Mana nak cari ni, rasanya bukan musimnya sekarang kan.

    ReplyDelete
  9. Sedapnya.. sekarang kat kampung katanya dah tiba musim dah. Harap ada rezeki nak merasa nanti.. hehehe..

    ReplyDelete
  10. oh durian lezatnya pasti sampai ke hati

    ReplyDelete

Words of wisdom