Resepi Durian Crepe Gebu - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Thursday, October 21, 2021

Resepi Durian Crepe Gebu

Durian crepe adalah favourite mama selain dari durian original. Mama sukakan teksturnya yang lembut, creamy dan sedap sangat. Harini mama nak share Resepi Durian Crepe dari Azlina Ina.Bila bila nanti bolehlah buat sendiri kalau rajin. Baca ni juga 


Resepi Durian Crepe Gebu

Jom kita tengok resepi durian crepe yg gebu dan x mudah pecah ni. Ni mama ambil dari FB Azlina Ina. Kalau taknak buat sendiri, korang beli aje la ye lagi senang. Kalau korang tinggal di area di Shah Alam ni ada dijual di Petronas.


Resepi inti durian

custard durian nye

1 cawan setengah susu segar 

1cawan gula halus

300g  isi durian

3sb tepung custard cairkan dalam sedikit air

2sb tepung ubi

masak semua smpai agak pekat

kalau nak buat tuk frozen lebih dr 7 hari lebih tahan lama dan letak chiller pn xbasi 

tp kalau nak buat terus jual just isi durian lecek2 kan dan boleh dah gune durian fresh je

fresh cream 

3 cawan vivo mix kental


campurkan sket  dgn filling custard durian atau durian fresh kacau kan 

simpan storage die di tempat beku hokey

kalau korg suke nak buat perise lain pn boleh,oreo ke coklat 



Kulit (80-90 ikut ketebalan dan besar kecik korg buat)

kalau nak buat lg banyak ganda kan

Kalau nak buat sikit dah buat separuh simpan adunan dalam bekas berttup nnt nak buat lg keluakan hilang kan sejuk boleh guna


3 sudu besar tepung gandum

3  sudu besar tepung jagung

4 sudu besar tepung ubi kayu

3 sudu besar tepung kastard

5 sudu besar tepung hong kong( klau xde boleh skip tp biasa kulit mudah koyak dan xlicin)

sedikit garam

2 sudu besar gula icing

3 biji kuning telur

2 biji telur keseluruhan

so semua 5 biji eh

3 cawan 1/2 cawan susu segar 

esen vanila sket

beberapa titik pewarna kuning lemon jgn guna kuning telur xlawa


Step kulit disini ya

1. Kesemua tepung dan bahan kering di atas di ayak terlebih dahulu

2.  Masukkan kedalam satu bekas, masukkan garam, gula icing,esen dan telur whisk sebati, dan masukkan air / susu segar dan  pewarna kuning.  kacau guna whisk tangan je ye..kemudian tapis

3.  Panaskan non stick pan saiz kecil kalau xde boleh je pan biasa sapu butter sket api sederhana.  

Sapu  sikit pan dgn butter ( guna tisu pon boleh)..dah panas pan tu..angkat dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan..lenggangkan  sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan 

 kemudian letak atas dapur 2 hngga 3 mnt.jangan lama sbb nanti hangus  kulitnya.tak payah terbalikkan sebb ia nipis mudah sangat masaknya sbb tu mak suka ttup pakai ttup periuk so mudah dan cepat masak 

4.  Ulangi smpai abis


Cara melipat 

Pilih bahagian yg kasar di dalam licin dan comel kat luar

Letak cream agak2 jgn sampai xboleh lipat dan setompok letak isi durian atau filling durian  kemudian lipat ketat2 ketat sket bg nampak gemokk


Selamat mencuba


6 comments:

  1. WUUU RENYAHH JUGAK EHH HEHE , TAPIII SEDAPPP

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul idaa renyah kan.. so marilah kita beli aje kiki

      Delete
  2. uish sedapnya, lama tak makan durian crepe ni..

    ReplyDelete
  3. selamat menjamu selera. saya kurang suka durian crepe

    ReplyDelete
  4. tgk balik post ni buat mama nak repeat pulak hihi

    ReplyDelete
  5. wahhh rajinnya mama buat. Saya rasa saya akan hanya keep membeli sahaja

    ReplyDelete

Words of wisdom