Cabaran Samyang Ramen Pedas Korea - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Saturday, October 21, 2017

Cabaran Samyang Ramen Pedas Korea

Cabaran Samyang Ramen Pedas Korea.. Assalamualaikum semua.. harini mama nak cerita tentang satu lagi cabaran iaitu cabaran untuk habiskan sebungkus ramen hahaha... Siapa Yang suka makan ramen pedas korea Tu memang mama tabik lah. Macam mana ye korang boleh habiskan sebungkus Tu? Dah le banyak Dalam Tu. Adik-adik mama antara peminat tegar Samyang ramen pedas Dan selalunya memang sentiasa je Ada stok Di rumah. Agaknya diorang letak apa ye boleh jadi  pedas sebegini rupa. Terfikir juga Ada kesan masa panjang tak untuk usus Kita? Cabaran Samyang Ramen Pedas Korea ni menjadi satu cabaran bagi mama sebab memang mencabar untuk habiskan sebab dia pedas Dan dia juga banyak.

Samyang Ramen ni sebenarnya adalah mee segera keluaran negara Korea Selatan. Istimewanya mee ini kerana terkenal memiliki rasa yang begitu super pedasnya dan membuatkan ramai Yang ingin mencuba mee samyang ini. Rasa teramat pedas dan mempunyai potion yang dua kali ganda banyaknya compare mee segera biasa memberikan kepuasan tersendiri bagi peminatnya. Mama Yang memang suka makan Meggie ni pun suka jugalah Samyang ramen ni tapi taklah makan selalu. So far mama dah try Hot chicken flavour ramen Dan cheese ramen
Ramen Yang mama beli Dari kedai runcit belakang rumah. RM6.50 satu. Boleh tahan juga harganya Kan. Tapi berbaloi dengan potionnya Yang banyak. Kalau beli kat supermarket seperti Tesco Dan aeon pun boleh tapi dia jual terus satu pack Dalam RM20++ untuk 5 bungkus. Kalau nak beli Samyang Ramen pastikan Ada logo halal ye.

Cara buat Samyang Ramen Yang sangat mudah iaitu memerlukan masa 5 minit 30 Saat je. Mula2 rebus mee selama 5 minit, then toss Kan air sehingga tertinggal Dalam 6 sudu air. Pastu stir fry Kan dengan perencah selama 30 Saat.. siap!

Petua mama untuk kurangkan kepedasan ramen ni Ada beberapa. Kalau Ada lagi korang tambah lah.
1) Sebungkus ramen mama selalu masak 2 Kali. Mama guna separuh Sahaja untuk sekali makan. Tu pun mama berhenti 3-4 Kali jugalah Cari air. Tapi makan separuh pun dah kenyang sebab banyak sangat.

2) Ada Yang cakap kalau nak kurangkan pedasnya, masa makan Tu jangan berulam air. Tapi pada mama ni x menjadi. Tengah kepedasan Tu sama aje X boleh teruskan makan kalau mama X jumpa air.

3) Campurkan telur masa tengah stir fry Tu. Mama Rasa ini memang boleh kurangkan kepedasan tapi mama tak try lagi sebab mama x suka tambah apa-apa Dalam ramen mama.

4) Campurkan cheese Dalam ramen. Cara ni pun katanya boleh kurangkan kepedasan ramen juga. Dan mama tak try lagi. Mama suka makan gitu aje.

5) Cara mama sendiri, minum air sejuk sambil kunyah ramen  so air Dan ramen bercampur Dalam mulut Tu kuranglah sikit penderitaan kepedasan Yang sedap Tu.. haha

21 comments:

  1. haha...anak lina suka betul makan ramen ni....setiap kali dia masak lina tengok jelah...tak boleh makan la mama...pedasssss....seksa mulut kitaa...hihi

    ReplyDelete
  2. singgah sini .. takut lak nak cuba.. takut terciri birit hiii.. pedas nampaknya tu

    ReplyDelete
  3. Adik saya suka makan ni.memang dia taruk cheese. Nak kurangkan pedas bagus minum susu.

    ReplyDelete
  4. X pernah makan mee ni.. Katanya pedas berdesit kan???

    ReplyDelete
  5. do follow blog ni

    wow... kalau akak makan ramen, mesti banjir air mata sbb mmg x tahan pedas, maggie kari pun akak dah kata pedas inikan plak ramen... mmg salute la kalau menang cabaran ramen..

    ReplyDelete
  6. Tak pernah cuba yg ni,betul ke pedas?

    ReplyDelete
  7. jadi laper lagi kalau lihat makanan hikhikhik ...

    ReplyDelete
  8. lagi sedap kalau tambah serbuk mee sedap tu dengan kriuk kriuk

    ReplyDelete
  9. tak pernah cuba, takut tak tahan pedas...

    ReplyDelete
  10. Ohh ada petua untuk kurangkan kepedasan ramen ni ye ... hmm baru tahu. Anak2 saya dah try makan dah, ok je dgn tekak derang .. saya je blum lagi. Kat sini ramen ni mudah nak jumpa, kat kedai biasa, pasar malam .. kadang Mydin pun ada jual.

    ReplyDelete
  11. Pernah rasa.. Mmg pedas yang amat..

    ReplyDelete
  12. Teringin nak makan tp sebab syg dekat perut tak sanggup Ana kak. Dah lah gastrik baru naik baik lepas 3-4 bulan. Tggu dulu lah nanti. Tp memang teriir tgk ni.

    ReplyDelete
  13. Tak pernah cuba.. Tak berani.. Sebab perut tak tahan pedas..

    ReplyDelete
  14. yang dalam peket ni lagi pedas dari dalam cup. Yang campur telur untuk kurangkan pedas tu tipu je. Pedas jugak makan haritu hahaha

    ReplyDelete
  15. Belum try lagi...kalau nak try kena tuggu bff si yaya tu tido dulu...haha...kalau dak sibuk dia nak jugak..haha

    ReplyDelete
  16. Sayang sememangnya sangatlah pedas tapi sedaapp. Kalau sesiapa yg lum Cuba Tu kenalah Rasa. Tapi kalau sakit perut tanggung sorang2 ye haha

    ReplyDelete

Words of wisdom