Apa perlu dilakukan setelah tukar domain baru - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Wednesday, August 23, 2017

Apa perlu dilakukan setelah tukar domain baru

Setelah bertukar Domain baru, refer entry sini untuk tengok step by step macam mana nak setup DNS sendir cara-tukar-domain-dari-blogspot-ke-com. Berdebar-debar gak nak tengok blog sendiri for the first time selepas tukar domain baru. Mama sebenarnya takde idea apa perlu dilakukan setelah tukar Domain baru.

Ye lah, takut ada yang hilang etc. Bila buka je domain baru ternampak ada error "invalid domain name" di tempat sepatutnya ada ad innity. fuh... risau dah ni.. So, mama terus buat job ticket kepada innity bagitau dah tukar domain. Seperti biasa staff innity yang memang selalunya pantas terus jawab job ticket mama bagitau dia dah tukarkan link blog mama dalam innity dan bila mama buka semula blog, alhamdulillah dah keluar dah ad.

Job ticket mama

Ingatkan dah xde masalah. Bila check nuffnang, mama dapati statistik dia berhenti selepas waktu mama tukar domain. aduyaii, nak buat apa ye? mama pun buatlah pertanyaan pula pada nuffnang. malangnya sampai harini tak berjawab haha.. dah ler baru nak merasa CPUV setelah beberapa minggu xde ad huhuu..

Last-last mama explore sendiri. Di Nuffnang, pergi ke Blog Manager, mama tukar link kepada link baru dan save. Beberapa minit lepas tu bila check, alhamdulillah.. dah ada stat dan nampak dah iklan nuffnang keluar. Alaa, iklan Cornetto tu.

Nasib baiklah ada 2 jenis ad kat sini. maka, itu sajelah masalah yang mama hadapi selepas tukar domain. Yang lainnya seperti biasa. Gambar, post, statistik dan semua widgets berfungsi seperti biasa. alhamdulillah..

Agak-agaknya merasa tak mama kalau try add Google Adsense? Haha jauh lagi perjalanan tu.. Doakanlah ye..

21 comments:

  1. Innity ni nak apply, trafik kena mantap... nuffnang sendu je sekarang ni...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..cuba la kak GA..insyaAllah boleh..

    ReplyDelete
  3. innity lagi masyuk kan.. saya teringin sangat. tapi traffic biashe-biashe sangat

    helloaiman

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah boleh kak. Ana pun nk try 2nd time utk adsense. Tp tak apply2 lg.

    ReplyDelete
  5. kalau innity boleh lepas,insyaallah adsense akan menyusul mama

    ReplyDelete
  6. Saya memang tak tahu apa-apa tentang ni. Tau membebel dalam blog aje kerjanya. Nuffnang dan Innity tu boleh letak sama-sama ya?

    ReplyDelete
  7. i dah lama tak check nuffnang...maklumlah update blog puh jarang2 dah sekarang ni....huhu...

    ReplyDelete
  8. good info ni. btw saya dh lama x ltk nuffnang. banyak untung kt diorang dari kita.

    ReplyDelete
  9. Salam singgah sini.. teringin nak tukar domain ni.l tapi kalo nak tukar sendiri cam takot jerr ..tahniah dah tuka domain baru

    ReplyDelete
  10. Wowww banyak dah improve tu... hope kita semua success berblogging ��

    ReplyDelete
  11. Mama dah boleh apply Google adsense sebab kalu xsilap GV, syarat trafik innity lebih tinggi daripada google adsense. Maknanya kalu mama dah dapat innity, jadi kebarangkalian untuk dapat google adsense adalah cukup tinggi. Nuffnang skang suka reject cash out payment atas alasan invalid activities. dua kali Gv dah kena reject. lepas even trafik okey pun, earning tu langsung tak bergerak. GV letak nuffnang pun sebab kenangkan nuff iklan pertama GV letak.

    ReplyDelete
  12. mama..boleh tu..dh ada iklan innity, adsense lagi la boleh..innity syarat lagi ketat...

    ReplyDelete
  13. I agree with comments above. mama boleh try adsense sebab dengar cerita macam lagi masyuk je earning dia

    ReplyDelete
  14. nak juga tukar domain. tpi xda rezeki lg kot. bru nk aktif berblog smula hehe

    ReplyDelete
  15. ciktie pun tak berapa faham sangat bab nuffnang atau adsense ni.. itupun try and error yang banyak hehe

    ReplyDelete
  16. Tq korang sudi baca Dan Komen. Gv dulu masa mama apply innity masa Tu zaman x ketat mcm sekarang. Insya Allah doakanlah Ada rezeki AdSense nanti. Nuffnang mmg sendu sikit sekarang kan

    ReplyDelete
  17. tahniah kerana ada domain dot com..

    seharusanya bangga untuk terus berkarya sebagai blogger..

    bukan bangga untuk sebab lain...

    saya cadangkan mama pipie boleh tukar template yang baru.. sekali..

    pilih jenis AMP,SEO friendly dan fastest loading..

    minta maaf ada menyibuk sikit..

    ReplyDelete
  18. gee baru jgk tukar domain..tp tak buat sendiri..tempah dengan sishawa.com.. hehe

    ReplyDelete

Words of wisdom