Cara tukar domain dari blogspot ke .com - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Monday, August 21, 2017

Cara tukar domain dari blogspot ke .com

Alhamdulillah mama telah berjaya blogwalking kesemua 57 peserta dan meninggalkan komen pada post terbaru.. fuh.. Harini genap 4 hari mama berdomain baru haha.. menghitung hari macam baru dapat baby pula kan haha.. Domain baru lahir masa entry ni -> mama-syafi-blogspotcom-berdomain-baru. Mama rasa puas hati sangat sebab berjaya buat sendiri setting sendiri. Sebab tu mama nak tulis post Cara tukar domain dari blogspot ke .com ni sebab takut terlupa nanti haha.. mama ni kan byk urat putus.

Mama beli domain dari NetKL berharga RM60 untuk setahun. Kalau nak suruh NetKL buatkan setting boleh juga cuma tambah RM10 je tapi mama nekad nak buat sendiri. Ini kan ilmu.. kalau tak buat sendiri maka nanti tak tau lah kita, xdapat ilmu ni.

Mama try buat seringkas mungkin supaya mama faham dan senang nak hadam.. Mama betul-betul ikut step dari support.google.com.  Kalau ikut satu persatu insya allah berhasil.

Langkah 1: 
Kena beli domain dulu... kalau takde domain lagi tak boleh buat next step.  Boleh beli dari mana-mana domain provider. Dalam kes mama, mama beli dari NetKL.


Langkah 2: 
Setup domain di Blogger.
i) Mula-mula login ke blogger dan pergi ke Setting -> Basic

ii) Di bahagian Publishing, Klik +Setup a 3rd party URL for your blog.
iii) Taipkan url domain yang kita beli tu, mesti mula dengan www tau !
iv) Klik Save
v) Nanti akan keluar error warna merah mengandungi 2 CNAME di bawahnya. Setiap CNAME ada 2 bahagian iaitu:
- Name, Label or Host 
- Destination, Target or Points to
The first CNAME is the same for everyone, Name being "www" and Destination "ghs.google.com." The second CNAME is particular to your blog and your Google Account, and is therefore different for each person.(nota dari en google support)
Error kaler merah

 vi) Takyah buat apa-apa, teruskan dengan langkah ke 3.

 Langkah 3:
1. Pergi ke website http://mydomain.netkl.com/customer dan login. kalau tak berjaya login klik forgot password dan tukar password (happened to mama)
2. Taipkan url domain baru kita di Jump to Domain dan klik >>
3. Di sebelah kanan sekali ada link DNS Management. Klik situ dan pergi ke Manage DNS
4. Klik menu CNAME Records. Then klik add CNAME record.
5. Masukkan Host Name dan Destination IPv4 Address dengan cara berikut:  
i) Pergi ke blogger tadi 
 ii) Copy 2 CNAME dari blogger tadi tu ye. Haa kat sini mama kantoi tapi sebenarnya mudah saja kalau kita faham. Kena buat satu, satu.. untuk CNAME pertama:
- Name, Label or Host  (www)  ----> copy ke    Host Name 
- Destination, Target or Points to (ghs.google.com) ----> copy ke    Destination IPv4 Address
Baru letak CNAME pertama. Lepas ni kena add lagi satu CNAME.
 iii) Untuk CNAME kedua, klik add CNAME record sekali lagi dan masukkan CNAME kedua dari blogger tu.  
6. Mama buat perkara optional ni juga di A-records dalam domain NetKL. Boleh refer sini
Optional: You can also enter A-records, which links your naked domain (example.com) to an actual site (www.example.com). If you skip this step, visitors who leave off the "www" will see an error page.
Optional continued: After completing Step 8, enter your domain name in the format example.com, and list the I.P. addresses shown below in the "A" section. You'll need to create four separate A-records which point to four different Google IPs.  
216.239.32.21 
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21

(nota dari en google support)

Langkah 4:
Fasa menunggu untuk setting DNS di activate. Selagi tak activate akan ada error merh di blogger dan kita tak boleh save. Mama punya kes, selepas 2 hari tengok keluar aje error. Rupanya bila check di domain NetKL mama tersalah key in 2nd CNAME mama. Masa nilah nak tergiveup dan dah isi dah pun borang help kat NetKL. tapi lepas tu mama cancel balik isi borang dan cari mana silap mama..

Langkah 5:
Selepas 24 jam atau rasa-rasa macam DNS kita dah activate, maka kena buat langkah berikut, sebenarnya ni ulangan langkah ke 2 tapi bahagian awal aje;
i) Mula-mula login ke blogger dan pergi ke Setting -> Basic
ii) Di bahagian Publishing, Klik +Setup a 3rd party URL for your blog.
iii) Taipkan url domain yang kita beli tu, mesti mula dengan www tau !
iv) Klik Save
Kalau OK, error kaler merah tu hilang dan kita pun boleh tekan SAVE.

 Tadaa.. percaya tak, akhirnya blog kita dah boleh guna domain baru.. yippie! Perasaannya sangatlah happy, macam baru dapat baby baru hihi..

18 comments:

  1. Patutlah aritu x dapat bukak. Nampak post tapi bila klik error je manjang. Ingat komputer dh giler.

    ReplyDelete
  2. bagusnya mama buat sendiri. abe kie dulu upah staf NetKL je dgn rm3. Siap! nape kos domain rm60? rasanya rm45 je sethn?

    ReplyDelete
  3. tahniah, dah tukar domain gitu :)

    ReplyDelete
  4. lina xpandai mama buat sendiri..bg kat wan jer...haah la mama kenapa 60...lina beli 45 jer..

    ReplyDelete
  5. salam ziarah..

    bestnyer dah tukar domain..teringin nak buat tp takut x jadik..kang menangesss x berair mata kang..ekekek

    ReplyDelete
  6. wahh tahniah mama pipiiii. dah berdomain daaaa blog diaa.
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  7. mama cuba sahut cabaran buat sendiri.. alhamdulillah berjaya..
    err.. nape ek.. mama memang kena bayar rm60. Agaknye sebab new user ke?

    ReplyDelete
  8. Tahniah mama.. Wah seronok la ada domain sendiri..

    ReplyDelete
  9. hihi tahniah.. hebatnya boleh buat sendiri.. saya punya domain tu upah orang je setupkan.. takut nak setup sendiri haha

    ReplyDelete
  10. wah.. tahniah.. simpan star tutorial mama ni utk future blog..hehehe. TQ share


    Jemput baca rawatan untuk cyst terutama buat ibu hamil yang mempunyai cyst

    ReplyDelete
  11. tahniah mamapipie...semoga lebih maju dan berjaya...

    thank for sharing

    ReplyDelete
  12. Tqtq semua. Alhamdulillah.. lepas mengidam mama

    ReplyDelete
  13. Aduhai, saya baca dengan teliti pun saya tak faham! Banyak urat putus saya ni, susah nak belajar sekarang!

    Berminat juga nak tukar domain dari blogspot ke dotcom tapi sampai ke sudah tak buat-buat juga. Cakap kosong jerk ^_^

    ReplyDelete
  14. Try la mummy.. ikut step ni insya Allah boleh

    ReplyDelete
  15. Walaupun.baca tutorial ni tetap failed buat..hahaha

    ReplyDelete
  16. Tahniah Mama kerana bertukar domain dot com.. Saya nie krik..krik.. ajelah.. hihi

    ReplyDelete

Words of wisdom