Mashitah, mulianya si tukang sikat - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Monday, May 2, 2016

Mashitah, mulianya si tukang sikat


Sebenarnya wanita situkang sikat rambut puteri Firaun yang memerintah Mesir, tidak diketahui oleh sejarah nama sebenarnya. Dia hanya digelar Masyitah kerana tugasnya menyisir atau menyikat rambut puteri Firaun. Masyitah (ماشطة) bermakna tukang sikat, dari kata kerja ‘masyata’, ‘yamshitu’ ( مَشَطَ، يَمْشِطُ)yang bererti menyikat.
Suatu hari ketika beliau menyisir rambut puteri Firaun tersebut, sikatnya terjatuh. Ketika dia menunduk untuk mencapai sikat tersebut tersasul dari mulutnya ,
“Bismillah” (Dengan nama Allah)
Puteri Firaun bertanya “Ayahku ke?”
Tukang sikat itu menjawab, “Bukan, tetapi tuhan aku, dan ia adalah tuhanmu dan tuhan ayahmu juga.”
Puteri Firaun lantas mengadu kepada bapanya. Lalu Firaun memanggil tukang sikat tersebut dan menyoal , “Wahai perempuan! Kamu ada tuhan lain selainku? Siapa tuhanmu?
“Tuhanku dan tuhanmu adalah Allah” jawabnya.
Firaun murka lalu menyuruh orangnya memanaskan minyak dalam kuali tembaga besar dan memerintah supaya dibawa ketiga-tiga anak tukang sikat tersebut.
Firaun kemudian memerintahkan orangnya menjulang anak sulungnya untuk dilempar ke dalam kuali tersebut.
“Amaran terakhir siapa tuhanmu?” bentak Firaun
“Tuhan ku dan tuhanmu adalah Allah”
Lalu dicampakkan anak tersebut ke dalam kuali, digoreng sehingga timbul tulang temulangnya. Perempuan tersebut melihat anaknya dengan linangan air mata.
Kemudian dibawa anak kedua.
“Siapa tuhanmu?”
“Tuhanku dan tuhanmu adalah Allah”
Anak keduanya juga dihumban ke dalam kuali, digoreng sehingga timbul tulang temulangnya.
Kemudian diambil pula anak bongsunya yang masih menyusu.
Kali ini wanita itu, tergamam dan timbul perasaan kasih dan sayang pada anaknya itu. Perasaan kasihan kepada anaknya itu hampir membuatkannya mengalah. Tetapi Allah maha kuasa, anak kecil itu tiba-tiba berkata,
“Jangan takut ibuku, azab dunia lebih ringan dari azab akhirat. Katakanlah tuhanku dan tuhanmu adalah Allah” kata-kata yang hanya didengari oleh ibunya sahaja.
Kali ini wanita itu bertempik “Tuhanku dan tuhanmu adalah Allah”
Lalu Firaun memerintahkan anak tersebut dicampak dengan ibunya sekali.
Firaun kemudian memerintahkan agar tulang temulang mereka dikeluarkan dan dibuang di sebuah kawasan lembah.
------------------
Ketika peristiwa Israk dan Mikraj, Rasulullah SAW dibawa oleh Jibril AS melalui kawasan lembah tersebut. Di situ Rasulullah tercium bau yang sangat wangi seperti bau kasturi dan ‘Ambar’.
“Alangkah wanginya. Bau apakah ini wahai Jibril?” Rasulullah bertanya
“Itulah bau situkang sikat (ماشطة) dan anak-anaknya.”
(Mafhum hadis riwayat Ad-Darimi, Imam Ahmad dan ibnu Hibban dengan sanad dari Ibnu Abbas)
* Ujian yang Allah beri kepada kita sangat kecil. Ujian yang kecil, markahnya kecil juga. Ujian yang besar sudah tentulah syurga imbalannya. Ya Allah ya tuhanku janganlah Kau uji aku kecuali dengan ujian yang aku mampu hadapinya. Amin.

14 comments:

  1. SubhanAllah..betapa sedang bergembira Mashitah dan ahli keluarganya...di Syurga Allah...

    ReplyDelete
  2. hebatnya Mashitah.. diriku tgk muka anak sakit pun tak sampai hati. inikan nak humban dalam minyak panas menggelegak gitu :((

    ReplyDelete

  3. Nice thoughts to ponder...


    You may also visit my blogs here:

    http://incredibleinterest.blogspot.com/
    http://camellahousesincdo.blogspot.com/
    http://www.artworksofmine.com/
    http://takealookandshoppe.blogspot.com/
    http://availablerealestateproperties.blogspot.com/
    http://onlinejournalofmine.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. subhanallah...hebatnya iman wanita syurga ini...

    ReplyDelete
  5. subhanallah...hebatnya iman wanita syurga ini...

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum. Alhamdulillah, pengertian cerita ini adalah amat mendalam. is jenguk blog mama setelah sekian lama menyepi.

    ReplyDelete
  7. mama sekarang is aktif kat blog www.iskandarx.com.my dan iskandarx.blogspot.my mama leh tukar link kat bloglist mama tu.

    ReplyDelete
  8. refresh semula kisah yang pernah dibaca dulu. thanks sis

    ReplyDelete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  10. Wow, Its really wonderful to read this article,you can dowmload here more and more
    Auslogics boostspeed key
    is another great program for optimizing your computer. Naturally, you can remove garbage from hard disks and the system registry, optimize installed applications on your computer, work with hidden Windows settings and so on.


    Wow, Its really wonderful to read this article,you can dowmload here more and more
    Microsoft office 365 product key
    Microsoft Office 365 is a complete set of tools and softwares present in an Office setup file. This is just the combined version of some online as well as offline office tools by Microsoft. Just in case of this archive, It is combined Microsoft office 2013 and everything in it, plus some online libraries and synchronization features added into one bundle.

    ReplyDelete
  11. you can dowmload here more and more..........
    ccleaner crack
    CCleaner is the number-one tool for cleaning your Windows PC. It protects your privacy online and makes your computer faster and more secure.

    camtasia-studio-9-1-crack
    Camtasia Studio 9.1 Crack is a very famous and great effective display screen recording software that creates the video on-screen.

    Wow, Its really wonderful to read this article,you can dowmload here more and more
    Window 10 pro product licence key
    Window 10 pro product licence key operating system brings you the most innovative tools and security features that will not only make your device secure but also enables you to perform your daily task in most creative and productive way....

    Wow, Its really wonderful to read this article,you can dowmload here more and more
    ICare Data Recovery Pro 8 crack
    ICare Data Recovery Pro 8 crack is the world’s most popular software which can recover all deleted files, documents, photos, mp3 and zip files and damaged disks. Besides this, it can restore data after formatting hard disk drive, external hard drive, memory card and USB flash etc.
    http://productkeypro.com/icare-data-recovery-pro-8-crack/

    ReplyDelete

Words of wisdom