6 Formula Dalam Berdoa - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad

Friday, September 17, 2021

6 Formula Dalam Berdoa

6 Formula Dalam Berdoa.. Assalamualaikum semua, salam hari Jumaat yang penuh keberkatan. Harini mama nak share satu perkongsian yang kawan mama share di FB. Mama rasa tertarik dan nak share kat sini juga la. Rasanya sharing ni takde kaitan dengan hadith sahih or etc, tapi ini ikut logik ada juga betulnya. Kalau kita boleh improve lagi doa kita apa salahnya kan. 6 Formula Dalam Berdoa.


6 Formula Dalam Berdoa.

Semoga dengan doa yang betul akan mengubah hidup kita menjadi yang lebih baik. Insya Allah.


FORMULA 1

Sebelum ini kita selalu berdoa, "Ya Allah berikanlah aku kekuatan." Jika kita berdoa begitu, maka Allah akan sentiasa UJI untuk test kekuatan kita. Faham faham?

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah,

"Ya Allah lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi ini, Ya Allah keluarkan aku dari kesulitan ini, Ya Allah bantulah aku ".


FORMULA 2

Selain daripada itu, kita sebelum ini mungkin selalu berdoa, "Ya Allah BERILAH aku...". Jadi, selepas ini kita tukar sikit doa iaitu,

"Ya Allah KURNIAKANLAH aku..."

Kerana apa? Jika kita sebut BERI maka bila-bila masa Allah boleh ambil balik. Namun, jika sebut KURNIA, maka Allah akan kurniakan kita sesuatu sampai bila-bila InshaaAllah.


FORMULA 3

Satu lagi, selalu saya dengar dan nampak orang doa begini, "Semoga DIMURAHKAN rezeki". Selepas ini, latihkan baca doa begini:

"Semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat."

Nampakkan dua perbezaan doa itu? Doa kena betul, sebab setiap doa kita Allah dengar dan yakin Allah makbulkan doa kita. Jadi dengan doa ini saya nampak betapa pentingnya untuk kita praktikkan dalam kehidupan seharian.


FORMULA 4

Selain itu, selalu kan kita berdoa seperti ini, contohnya, “Ya Allah, kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah” dan setiap kali itu jugalah kita akan berasa kecewa, stress bila doa tidak dimakbulkan Allah. 

Kalau selama ni kita hanya minta pada Allah sekadar nikmat sahaja. Kita tak benar-benar ikhlas meminta padaNya supaya diberikan nikmat yang lebih bernilai. Maka hari ini, ayuh kita tukar cara berdoa seperti ini, contohnya:


"Ya Allah, sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan aku dengan diriMu maka makbulkan ya Allah..

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau lebih memandangku ya Allah, maka kurniakanlah..

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan ibadahku lebih bertambah dan solatku lebih khusyuk maka izinkanlah nikmat ini Engkau pinjamkan padaku ya Allah..

Kerana Engkau sahajalah sebaik2 perancang dan Engkaulah Tuhan yang Maha mengetahui atas segala sesuatu yang terbatas bagiku. '


Sebabnya, bilamana kita berdoa seperti di atas ini, matlamat dan objektif dalam doa itu bukan terfokus pada nikmat semata, tapi lebih ikhlas kerana hubungan kita pada Allah yang memberikan nikmat itu. 


FORMULA 5

Selalu juga, bila kita berdoa kita minta macam-macam pada Allah.. hingga kita lupa nak bersyukur atas segala nikmat yg telah Allah beri.. Kita lupa nak bersyukur dengan rezeki yg sudah ada di hadapan kita..

Jadinya, bersyukur dulu atas apa yg Allah dah beri, maka Allah akan tambahkan lagi.. Sebagai contoh:

"Ya Allah, aku bersyukur umurku masih panjang lagi pada hari ini, maka Engkau jadikanlah hariku sebagai ibadah kepada Mu. Dan redhalah kepadaku ya Allah.."


FORMULA 6

Satu lagi cara berdoa adalah dengan mendoakan orang lain. Kerana bila mendoakan orang lain, seluruh malaikat di Arasy akan turut mengaminkan doa kita.. satu contoh,

"Ya Allah, sahabatku ini dalam kesulitan dan kesempitan ya Allah.. bantulah dia ya Allah, lapangkan kesulitannya.. permudahkan perjalanan hidupnya ya Allah.."


Semoga Bermanfaat. 


Sumber: Whatsapp Grp


12 comments:

 1. Alhamdulillah. Terima kasih kongsi mama

  ReplyDelete
 2. Subahanallah, terima kasih panduan dan cara berdoa yang sebaiknya..amat bagus di amalkan..

  ReplyDelete
 3. Betul itu doakan untuk orang lain juga.

  ReplyDelete
 4. Allahuakhbar..tq sharing mama..moga bermanfaat utk semua

  ReplyDelete
 5. Pernah baca formula doa ni dan ada yang saya amalkan. Sangat bermanfaat, good sharing mamapp.

  ReplyDelete
 6. Cakap pasal doa, saya pernah belajar doa specific adalah aamat bagus. Contoh kalau tengah belajar kita mention nama subject tu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. penah dgr gak nadia.. boleh kita amalkan kan tq share

   Delete

Words of wisdom