14 Resepi Brownies Viral Azlina Ina - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Tuesday, April 20, 2021

14 Resepi Brownies Viral Azlina Ina

14 Resepi Brownies Viral Azlina Ina. Azlina Ina memang ramai sangat follower dan dia sejak dulu tak kedekut resepi. Siap share resepi sukatan untuk berniaga lagi. Dia cuma minta doa saja dari follower dia. Mungkin sebab itulah mama tengok Azlina Ina semakin murah rezeki dan kedai Red House Bakery miliknya semakin berjaya. Mama pernah beli kek Red House Bakery dan memang sangat sedap tau. Harini mama nak share 14 Resepi Brownies Viral Azlina Ina







Lagi beberapa minggu lagi kita akan beraya, tentu sekali ada yang nak buat brownies sebagai hidangan kepada tetamu. Kalau nak tengok resepi biskut raya Azlina Ina boleh refer sini:



14 Resepi Brownies Viral Azlina Ina

Jom kita tengok brownies mana yang berkenan.. alahai lapar plak bila tengok gambar


1) Brownies Oreo Hazelnut


150g majerin(1/2 cawan)
375g choc masakan/ dark beryls
👉double boil cairkan xpon masuk oven set 160 10 mnt

100g tepung naik sendiri(1 cawan ) atau 1 cawan tepung gandum+1sk baking powder ayak
1/2 cawan hazelnut kisar (dah bakar baru kisar)
150 gula perang(3/4 cawan)
3 biji telur

  • whisk telur dan gula tambah bahan yg dicairkan lg
  • tambah tepung dan hazelnut gaul sket2
  • lapik loyang dgn baking paper dalam loyang 8x8 dan tuang adunan brownies td.Patah2 kan oreo dan susun atas brownies td
  • bakar suhu 150 masa 45-50 mnt api atas bawah ye
  • orite siap

2) Brownies All Coklat Heaven


💝bahan2💝
💙227 unsalt butter anchor
💛200 milk compound coklat
❤250g dark compound coklat
💚cairkan double boil..

💝ayak kan💝
💛160g tepung self rising
💚3sb serbuk koko

💝pecahkan 4 bijik telur💝
💚+170g gule perang
💜1sk emolco coklat
💖whisk aje

💝masuk bahan double boil💝
💙masuk tepung kacau2 sket
❤hiris coklat milk compound ina parut 100g
💛masuk dalam adunan kacau.
loyang 9x9 lapik baking paper tuang adunan tabur xoklat chips
💜ok panas kan oven
💖bakar suhu 170 masa 40 mnt

💘hias💘
nutella letak minyak sket masuk piping beg dan lorek2 kan


3) DipDip Nutella  Brownies Melting


:💢Bahan2💢
350g coklat dark compound
150g pure butter
cair kan

3 bijik telur
130g gula perang( cikgu kurg kan manis sbb topping nnt dah manis kang mati cepat👻)
sedikit esen vanila
whisk je
masuk bahan dicairkan td kacau
last masuk tepung 145g+10g serbuk koko yg tepung tu self rising ok
kacau rata..masuk dalam bekas pilihan korg
bakar suhu 160 masa 25 mnt atau ikut bekas yg korg isi

💣sementara tu sediakan ganace nutella💣
sape nak pakai cadbury pon boleh tp cikgu xsuke manis sgt so cikgu replace nutella
350g coklat milk boleh dark boleh cikgu gune dark sbb nak pahit manis sket kat topping
180g whipping dairy atau 1 cawan setengah
2 sb butter
cairkan xkisah dalam oven ke ape ke masukkan 3 sb nutella
masa ni kalau korg nak letak cadbury ke masa tgh panas tu add on kacau sebati.ikut sukati korg mana2 yg korg suke
dah elok cair semua biakan sekejap

💗topping white die💗
nak gune coklat putih cairkan sket then masuk piping boleh
atau nakn gune cream cheese layer pon boleh
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan whipping dairy
blender sebati je
masuk piping beg
bile brownies masak bile sejuk tuang ganace
garis dgn adunan cheese lorek kan aje

simpan peti ais semalaman nak letak kawasan sejuk econ boleh suhu biasa 4 jam tahan.so kalau dalam freeze bg die suhu lua dulu baru makan..hurm susah nak cerita sbb sedap sgt hehe.tp cikgu on diet so rasa secalit je le hahaha..costing buat ni boleh tahan so jgn nak harge rm5 ye senah.. cikgu jual rm21.90 saiz bekas 4438 so sape nak beli g je la Red houze Bakery Azlina ina meru klang kalau nak buat pon boleh juge.xde rahsia tersembunyi.doakan cikgu murah rezeki tau2 muah


4) Brownies All Biscoff 

Jom buat brownies all biscoff.Sudi like terima kasih.Semoga rezeki kalian juga murah.
Tengah in dan hot di bakery mak jual 1 slice tu rm12.90 mmg pure rasa biscof bergabung dgn premium cocolate beryls yg sedap


bahan2 cairkan
  • 400g beryls
  • 150g butter lg pure lg sedap
  • dah cair add on 2 sb spread lotus
  • kacau rata

bahan mix
  • 3 biji telur
  • 90g gula perang halus
  • kacau rata
  • masukkan bahan di cairkan td
  • add on 20g crumble
  • kacau dan add on 130g self rising

lapik loyang 9x9 dgn baking paper
tuang adunan tabur cookies biscoff patah2 dan crumble kalau nak buat marble dot2 kan spread dan corak kan

panas kan oven
set 150 darjah dan 45 mnt masa  api atas bawah ya..
dan bila siap biar kn sekejap dalam oven.
hasil nya taraaaa
cantik dan menawan tau


5) Brownies Peanut Butter



bismillah Asalamualaikum dan gemokning...jom tolong cikgu kongsi ilmu dgn kawan2 like komen share..tag pd yg memerlukan pendapatan smpingan tgk resepi ni dan mule bisnes kecil kecilan dr rumah😘
ok.kelas seterus nye.undian ketiga tertinggi brownies adalah brownies peanutbutter..kalau korg rasa nak variasi kan jualan boleh buat 6 pieces pelbagai topping rm7 starting dah kire ok..brownies tahan 3 mggu so buat restok pon ok..tanpa topping suhu lua kalau toping masuk peti then kuakan 2 jam die dah moist balik..


bahan2
❤400g coklat dark compund beryls
❤165g butter
💙cairkan double boil dah cair plus 3sb penut butter dan bia cair

❤pecah kan 3 bijik telur gred A kalau b 4
❤180g gule perang kalau kurg kan 160g pon xpe
brownies ni agak manis sket tp sedap sbb mix dgn lemak masin peanutbutter nnt
❤sedikit esen vanila 
💙whisk manje je
💙masukkn bahan double boil td kaup balik pakai spatula
😙 ayak dulu awal2 (125g tepung self rising dan 1sb serbuk koko) 
💙masukkan dalam telur dan coklat kaup balik je gune spatula tu..
💛glis loyang 9x9 lapik baking paper dan bakar suhu 170 masa 40 mnt ikut oven masing2

 
topping nutella letak minyak sket masuk piping beg n lorek sama dgn penut butter jugak
menarik tetarik dan mudah kan








6) Brownies Super Kedut Nescafe


BAHAN
- 150g majerin
- 350g choc masakan atau dark beryls chocolate
- 110  tepung naik sendiri  
-1 sachet nescafe ori 3 in 1
- 180g gula perang
- 3 biji telur
-1 sb emolco cofee

CARA
- Cairkan marjerin + dark beryls double boil atau masukkan dalam oven  selama 10 minit suhu 170 
sementara tu
- Whisk telur dan gula dan emolco coffee
- Masukkan bahan cair dalam telur tadi
- masuk tepung dan nescafe sachet  gaul skit2
- Lapik loyang dgn baking paper dalam loyang 8x8 
-  Tuang adunan brownies dalam loyang
-kalau guna bekas aluminium mcm gambar mak pn buleh 
- Bakar suhu 150 darjah selama 50 minit api atas bawah
yeyay siappp


7) Brownies chewwy hazelnut

Asalamualaikum anak2 mak yg manis2 mcm brownies hahaha.Mmg ramai yg guna resepi mak untuk mula busines lg2 yg mudah2.Ok salah satu brownies product yg mak rasa sgt lasak dan tahan lama.Suhu bilik tahan 14 hari kalu bertutup rapat xkeras pn..Korg boleh je cuba olah kan ikut kreativiti korg cuma asas resepi kene betul dan setiap tips yg mak bg kene follow baru jd.

A
brownies all coklat
400g beryls dark
150g butter premium(mak suke guna lurpak atau tartura

cairkan samada dalam oven atau double boil atau masuk kan kukusan

B
3 biji telur
100g gula perang
esen vanila sket
3 sb coklat hazelnut pasted (bakery ade jual)
masuk satu bowl 

C
100g self rising
30 serbuk koko
20g serbuk kacang hazel(hazelnut panggang dan blender timbang 20-30g)
satukan kacau rata

ok bila dah setel kacau yg B
masuk kan A panas2 ya dan kacau sebati guna senduk atau whisk sahaja
masuk kan c kacau rata
eh siap😂😂😂senang nak mampoih
ok lapik loyang 9 dgn baking paper
masuk adunan sampai abis
korg nak tabur coklat chips atau kekacang pn boleh terpulang...
panas kan oven 5 mnt suhu 130 
masuk kan brownies dannnnn 
set suhu 150 masa 45-50 mnt(ingat jgn lebih dr suhu ini)
siap dah ha.Bile dah sejuk baru potong kan ya🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰


8) Brownies Kedut Kurang Manis

Alhamdulillah signature Red House Bakery 5 Wangsa Maju mmg kalau buat brownies ni lajuuuu je habis die.Mgkin sbb kurg manis lg satu bauan coklat premium tu menusuk2 kalbu😂Nak oder terus dan delevery boleh pm rhb5 tu eh..

A

400g beryls dark
150g butter anchor
cairkan

B
3 biji telur
100g gula perang
esen vanila 
masuk satu bowl kacau bila coklat dan dah cair eh baru mula kacau telur td

C
110 g self rising
30 serbuk koko(optional)
satukan je

setel kacau yg B
masuk kan A panas2 ya (jgn ko sebuk plak pk telur tu masak la ape la😂dah ko buat je ape mak suruh) ok dan kacau sebati guna senduk atau whisk sahaja
masuk kan c kacau rata
eh siap😂😂😂xsmpat korg nak membawang siap dah ha.
ok lapik loyang 9 dgn baking paper
masuk adunan sampai abis
panas kan oven 5 mnt suhu 130 
masuk kan brownies dannnnn 
set suhu 150 masa 45-50mnt


9) Brownies All Coklat Heaven

Asalamualaikumm..hai gais gemokning😂.jom bantu rakan2 kite niaga brownies hebat ni.komen emotecon comel please😘😘..harge boleh up rm70 9x9 sbb gune bahan premium atau 6 pieces 2x2 rm12 hngga 15....
so lets sego kite cikedout last resepi brownies all coklat heaven..pastikan ko mmg penggile coklat sbb brownies ni coklat nye sgt padu💪


💝bahan2💝
💙227 unsalt butter anchor
💛200 milk compound coklat
❤250g dark compound coklat
💚cairkan double boil..

💝ayak kan💝
💛160g tepung self rising
💚3sb serbuk koko

💝pecahkan 4 bijik telur💝
💚+170g gule perang
💜1sk emolco coklat
💖whisk aje

💝masuk bahan double boil💝
💙masuk tepung kacau2 sket
❤hiris coklat milk compound ina parut 100g
💛masuk dalam adunan kacau.
loyang 9x9 lapik baking paper tuang adunan tabur xoklat chips
💜ok panas kan oven
💖bakar suhu 170 masa 40 mnt

💘hias💘
nutella letak minyak sket masuk piping beg dan lorek2 kan


10) Brownies Kedut Bajet

Asalamualaikum😍 nak belajar brownies raya paling bajet kate nye.sape kate buat brownies pakai majerin xkedut meh sini cikgu jotos kepala nye.pandai2 je.dah tu org xde duit beli butter xyah buat brownies kedut la🙄cikgu buat setakat ni 6 tahun xpenah xjd.elok je xyah premium2 lah.ikut bajet org oder.ko nak premium buat premium ko nak yg bajet kite buat bajet.jimat byk kalau buat sendiri jah majerin pelangi rm5 boleh buat byk kali🤣🤣

🌰150g majerin/1 cawan ko timbang xde cawan xde aku belasah ko eh
🌰350g dark beryls ala senah xde timbang ( ade 4 blok coklat tu kan jd ambik 1 blok tambah setengah lg)
cairkan sukati ko kat mana dalam oven ke pengukus ke ko pgg jemur tgh panas ke lantak

bahan nak di kacau,xde whisk pakai senduk xde senduk garpu kacau gune tgn jgn je
🌰3 bijik telur
🌰1 cawan gula perang(170g)
*sedikit esen vanila
kacau je biasa2 kacau die.asal telur kuning pecah dah.cikgu tau ko kalau pukul beriya kan konon nak bg gula hancur.dah xpayah susah2 cam cikgu suruh tu kacau sket je sudah:
masukkan bahan yg dicair kan td masa panas2.ko xpayah la sebuk pk telur tu masak ke x masuk panas2 buat aje.dah masuk kan kacau je sebati hahaha senang kan ko kate susah jugak pindah uganda
masuk kan 
🌰1cawan tepung self rising(100g)
ok kacau sebati dan bia kan jap ko pegi bukan membawang ko g  panas kan oven
lapik loyang 8 dgn baking paper
tuang adunan
masuk kan adunan dalam oven
set 140 hngga 150 sahaja sape set lebih derhaka terus xjd😏xyah nak bajet konon cepat masak.45 mnt ikut jenis oven masing2.dah masak boleh bukak.bukan ko bukak baju pulak bukak pintu oven sikit biakan 10 mnt dalam tu.ok dah masak.nak tau dah masak ke tidak bukan ko cucuk smpai 50 kali .mmg la die melekat kat lidi dah nama brownies ni selagi x jd ketung batu die melekat🤣🤣patut selama ni brownies ko keras.sentuh je permukaan die kalau xmelekat kat jari masak dah.
punye senang kalau xjd jugak ko pegi mandi bawah jambatan sane🤣🤣🤣


11)  Brownies Kedut Chewy Walnut Simple


Asalamualaikum.gemoking korg syg..sape nampk post ni cube like siket..mana yg nak jual brownies yg ni resepi simple mimple gerenti jd.kalau xjd pindah plenet pluto..Resepi yg korg pejam mata boleh buat.tp pejamkalau tido xjd la.

Bahan:
🌺400 gm coklat - dark chocolate beryls
🌺150 gm unsalted pure butter cikgu guna tatura.kalau gaji 900 je gune butter cup.
🏵️cairkan xkisah double boil ke dalam pengukus ke dalam oven ke ats bumbung rumah ke asal die cair
🌺150 gm gula perang
🌺3biji telur - gred A kalau B 4
🌺1 sudu kecil esen vanilla
🏵️whisk kan xde whisk pakai senduk xde senduk pakai garpu xde garpu pakai jari 🙄🙄 jgn nak kata xde jari
🌺100 gm tepung naik sendiri xde yg naik dgn kawan2 die semua nai sendiri
🌺30 gm serbuk koko nak letak boleh xnak pon polis xtgkap
kacang walnut  xyah bakar
🏵️ cara lengkap
1.cairkan coklat dan butter
2. Dalam bekas lain satukan gula perang, telur dan esen vanilla.
3. Gaul rata menggunakan wisk sahaja.masukkan campuran coklat yg dah cair
4. Satukan tepung naik sendiri dan serbuk koko.
5. Tuangkan tepung dalam adunan telur dan coklat td kacau
6. Masukkan adunan dalam loyang 9x9 yang telah dilapik kertas kek yang telah dioles juga dengan butter tabur walnut dan kuaci hijau
8. Bakar  api atas bawah suhu 150 c selama 45 minit mengikut kepanasan suhu oven.sentuh permukaan brownies kalau xlekat d jari means telah masak.ok siap regang kan pintu oven.dan done.doakan cikgu murah rezeki.rate harge ikut bahan2 yg korg gune eh


12) Resepi Cakeky Brownies Geboo

Xbuat pn xpe.Support 1 emoji 1 like ya🤩
jgn lupa tau2 sabtu ni sales 12.12 Red houze Bakery setia alam sabtu ade jualan cheese leleh rm12,brownies dan marble 2 slice rm12,kek slice premium 2 slice rm12,roti garlick rm3.50 dannn cup cakes rm2.50...Jgn lupe serbu tau🤩

bahan2
150g majerin
400g dark coin beryls
cairkan bersama2

3 biji telur
120g gula perang
1 sk esen vanila
sekali kan kacau2 rilek2 je

tambah dalam adunan telur td
bahan yg kite cair kan td panas2
tambah tepung self rising 150g
kacau rata je.siap😂senang yak ampun

panas kan oven dulu 170 masa 5 mnt
loyang 9x9 lapik baking paper
tuang adunan
turun kn suhu oven 140-150 sahaja atas bawah
set masa 45-50 mnt bergantung oven masing2
siap dah regang kan pintu oven dan bila sejuk baru keluarkan dr loyang dan potong.Brownies jenis cakeky ni gebu sket dan tinggi sket tekstur die mcm kek moist cuma agak kaya rasa coklat🥰🥰


13) Brownies Cheese Mudah

Asalamualaikum🥰🥰🥰Sape on line tghr ni meh la komen sket.So arini mak nak ajar kan brownies cheese korg boleh buat dalm loyang atau dalam bekas aluminium foil ya.Dan bahan2 pn mudah sgt nak buat😍😍Jom cuba


Bahan - Bahan brownies
350g beryls dark compound
180g  majerin pelangi/butter cup (Cairkan)
3 biji telur
150g gula perang ( Whiskan )
tambah bahan yg di cair kan tu panas2 kacau lg
tambah 150g  tepung self rising (kacau rata)
lapik loyang 8x8 dgn baking paper lebih kan kanan kiri nnt nak tarik brownies mudah sket.
tuang adunan & panaskan oven
ok set 150 dan masa 45 minit ikut oven masing2
bakar api atas bawah
Sediakan cream cheese nye pulak
300g cream cheese 
3 bijik telur
1cawan gule halus
1sk esen vanila
Mix boleh blender boleh
tuang atas brownies td kemudian ttup pkai aluminium foil.
Bakar suhu 160 atas sahaja 10 hngga 15 mnt buka aluminium fool dan try sentuh kalau xlekat kat jari masak la tu bia sejuk sket baru keluakan dr loyang.


14) Brownies Orange Viral Azlina Version

Asalamualaikum.hai korg gemokning.ajooom buat ni best dan sedap tau.viral jugak tp xseviral kek pastry tp boleh try la kot2 korg suke orange kan😙

Bahan-bahan:
125 grm/setengah buku butter
200g dark compound beryls
Double boil untuk cairkan butter dan cokelat. Dah cair biarkan sekejap tak perlu tunggu sejuk.

3 biji telur gred B 
¾ cawan gula perang
1 sk esen vanilla
130g tepung naik sendiri blue key
1 cawan chocolate masakan/Cadbury yang didadu (nak lebih rasa choc boleh tambah choc nye ..ikut cita rasa masing2)
Cara-cara penyediaan:
Whisk telur, gula dan esen vanilla sampai berbuih
Masukkan butter dan choc yang didouble boil tadi dan whisk lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit
Masukkan chocolate dadu tadi. Whisk bagi rata.
Alas Loyang 6x6 inci dengan baking paper. Tuang adunan.(tinggalkan sedikit untuk lorek hiasan kalau suka)
Bakar 25 – 30 minit api atas bawah pada suhu 170 . Pastikan bakar 80 % masak sebab nak layer cheese.

Cream Cheese orange
250g cream cheese
2 biji telur
1sb tepung gandum
½ cawan gula halus
1sk pasted orange
pewarne orange
sedikit lemon zes xde sedikit lemond pasted pon best
Mix/blender bahan cream cheese di atas.
parut kan sedikit kulit orange kedalam
Masukkan adunan cheese dalam Loyang. Buat hiasan lorekan guna baki adunan chocolate tadi kalau nak. 
bakar 10 mnt api atas bawah..keluakan sekejap 
rasa cheese kalau xmelekat di tgn susun buah..
atas ttup pakai aluminium foil supaya buah cantik
Bakar suhu 160 api atas sahaja selama 10 mnt atau sehingga masak. dah sejuk masuk chiller baru potong dan makan yeayy siapp sedap😍wowwww mudah.doakan xiku murah rezeki amin2.kalau korg jual 8x8 rm75 atau 1 slixe rm8 ye.cikgu xjual cikgu demo tuk korg je hehe
Hias ikut suka.yeay siappp



11 comments:

  1. saya suka..saya suka....memang suka follow resepi Azlina ni

    ReplyDelete
  2. Ya Allah, nampak sedap sedap semuanyaaaaaa!

    ReplyDelete
  3. Sedap-sedap resepi nya bolehlah try nanti

    ReplyDelete
  4. Brownies.. Kegemaran. Boleh rujuk ni.

    ReplyDelete
  5. boleh cuba untuk raya nanti ni kak...

    ReplyDelete
  6. Nyesal buka entry ni depan dania...nyesal tanya dia suka ke tak..terus dia suruh buat,menjerit omak eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. dah buat tu pos ke shah alam sikit ye kak

      Delete
  7. Saya dah start jual brownies budjet...
    Tq cikgu ina...mmmmmmmuah

    ReplyDelete

Words of wisdom