Doa Jauh Dari Pelbagai Keburukan - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad
Friday, October 9, 2020

Doa Jauh Dari Pelbagai Keburukan

Salam hari Jumaat yang mulia kepada semua.. Dunia sekarang sangat banyak cabaran dan pancarobanya.. Harini mama nak share tentang Doa Jauh Dari Pelbagai Keburukan dipetik dari hadith Rasulullah SAW.


Doa Jauh Dari Pelbagai Keburukan


وَعَنْ قُطْبَةَ بْنِ مَالِكٍ  رضى الله عنه  قَالَ: كَانَ رَسُولُ اَللَّهِ  صلى الله عليه وسلم يَقُولُ: اَللَّهُمَّ جَنِّبْنِي مُنْكَرَاتِ اَلْأَخْلَاقِ, وَالْأَعْمَالِ, وَالْأَهْوَاءِ, وَالْأَدْوَاءِ 

Daripada Qutaibah bin Malik RA, Sesungguhnya Rasulullah SAW membaca doa: Ya Allah, jauhkanlah aku daripada akhlak yang keji, amalan yang munkar, nafsu yang buruk dan pelbagai penyakit yang berat. (Sunan Tirmidzi no 3591) Status: Hadis SahihKesimpulan hadith:


1.  Rasulullah SAW mengajar kita agar sentiasa berdoa dan memohon kepada Allah dalam setiap masa dan keadaan agar dijauhi daripada  sesuatu yang buruk.

2.  Dalam kehidupan kita, pelbagai akhlak buruk, amal buruk, nafsu buruk serta penyakit berat yang mungkin akan menjadi tabiat dan dimiliki oleh seseorang.

3.  Rasulullah SAW mengajar kita agar memohon untuk dijauhi dan jangan didekatkan dengan:

–  Akhlak buruk seperti sifat sombong, hasad, dengki, kedekut, suka berburuk sangka dan sebagainya.

–  Amal buruk yang berkaitan dengan anggota tubuh, seperti perbuatan buruk berkaitan lisan, dan tulisan, suka mencaci, suka mencela, memukul orang, membunuh, berzina, merompak dan pelbagai dosa besar.
–  Hawa nafsu yang buruk akan menjerumuskan seseorang kepada perkara yang membinasakan, menjadikan seseorang berani untuk melakukan dosa. Firman Allah :

أَفَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَٰهَهُ هَوَاهُ

“Terangkanlah kepadaku bagaimana tentang seorang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya?” (QS Al Jatsiyah: 23)

-  Penyakit berat yang memudaratkan dan merbahaya seperti kanser, HIV, jantung, strok, Covid dan sebagainya.

4.  Namun Rasulullah SAW tidaklah memohon berlindung dengan semua penyakit secara mutlak, kerana ada sebahagian penyakit yang memang bermanfaat.  Daripada Abu Hurairah RA dari Nabi SAW, baginda bersabda:

 مَا يُصِيبُ الْمُسْلِمَ مِنْ نَصَبٍ وَلاَ وَصَبٍ وَلاَ هَمٍّ وَلاَ حُزْنٍ وَلاَ أَذًى وَلاَ غَمٍّ حَتَّى الشَّوْكَةِ يُشَاكُهَا إِلاَّ كَفَّرَ اللَّهُ بِهَا مِنْ خَطَايَاهُ

“Tidaklah seorang Muslim ditimpa dengan keletihan, penyakit, kekhawatiran (sesuatu yang akan menimpa di kemudian hari), kesedihan, demikian juga gangguan dari orang lain, kegelisahan hati, hingga duri yang menusuknya, kecuali Allah SWT akan menghapuskan dosa-dosanya.” (HR Bukhari no 5210)

5.  Marilah kita amalkan doa agar dijauhi akhlak yang buruk, amalan yang memudaratkan, hawa nafsu yang buruk serta penyakit-penyakit yang berat:

اَللَّهُمَّ جَنِّبْنِي مُنْكَرَاتِ الْأَخْلاَقِ
وَالْأَعْمَالِ وَالْأَهْوَاءِ وَالْأَدْوَاء

Ya Allah, jauhkanlah aku daripada akhlak yang keji, amalan yang munkar, nafsu yang buruk dan pelbagai penyakit yang berat     Sumber: 1 Hari 1 Hadis Pertubuhan Ikram Malaysia

20 comments:

 1. Aaminn..Semoga akhlak kita sentiasa terpelihara.

  ReplyDelete
 2. Aamiin.Kita jangan berhenti berdoa.

  ReplyDelete
 3. Amin..terima kasih atas peringatan mama :)

  ReplyDelete
 4. moga kita dijauhkan dari sifat2 tak baik ;)

  ReplyDelete
 5. Aamiin.. Aamiin..
  TQ Kak atas peringatan..

  ReplyDelete
 6. terima kasih atas perkongsian. Boleh amalkan lepas ni.

  Jemput singgah www.rancangantivi.com

  ReplyDelete
 7. Amin.. matilah sama2 berdoa agar Kita dijauhkan Dari segala bencana

  ReplyDelete
 8. Aminn
  Semoga sentiasa di bawah rahmat lindunganNYA

  ReplyDelete
 9. moga kita dijauhkan dari segala yang buruk2, dan segala yang baik2 datang kepada kita..ameen

  ReplyDelete

Words of wisdom