Persekolahan Norma Baru Selepas Covid 19 - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Sunday, August 16, 2020

Persekolahan Norma Baru Selepas Covid 19

Alhamdulillah bermula semalam sudah bermula Persekolahan Norma Baru Selepas Covid 19 bagi tahun 5 & 6. Anak mama pun dah mula bersekolah. Sekolah dia siap masuk TV1 lagi. Glemer cikgu2 Dan rakan sekelas dia. Persekolahan Norma Baru Selepas Covid 19. Walaupun di musim pandemik ini jangan lupa berikan susu untuk anak-anak ye. Sangat penting untuk tumbesaran dan ibu mengandung juga jangan lupa minum susu juga tau.







Setelah lebih 3 bulan tak sekolah, bukan anak aje yg rasa kekok, mama dia terasa kekok juga nak sediakan barangan persekolahan. Mama sendiri hampir lupa cara nak okay tie Dan terlupa anak pakai singlet nak go sekolah. Haha..


Apapun persekolahan pasca PKP memang agak berlainan. Semoga semua pihak mematuhi dan semoga tiada kes jangkitan di sekolah. Semoga Allah melindungi anak2 Dan cikgu2 semua.

Sebenarnya Sabtu lepas sudah diadakan taklimat disekolah melalui Google meet serta FB live sekolah. Quite clear juga tentang peraturan Norma Baru ni. Antaranya seperti di bawah, bagi sekolah anak mama la..


PEMBUKAAN SEKOLAH TAHUN 5 DAN 6

15 JULAI 2020 RABU

1. SOP bmula dari rumah- check suhu anak2. masukkn dlm google form - < 37.5 baru hantar ke sekolah

2. Di pagar masuk sekolah,
Suhu bdn murid dicheck semula, hanya yg bersuhu <37 .5="" dibenarkan="" masuk.="" p="">







3. Pakai mask, bawa hand sanitizer, wipes/ tisu basah, sudu untuk makan, botol air minuman

4. Digalakkn bawa bekal makanan dari rumah- terjamin bersih dan selamat

Sedapnya menu kantin sekolah

5. Tempahan makanan dari kantin akan diambil sehari sebelum bermula 14 julai selasa ini.
- bayaran untuk makanan diserahkan pada guru kelas pd keesokannya.
- hanya 1 menu harian dari kantin, akan dimaklum di group kelas bsama senarai nama murid.
- tiada tempahan untuk minuman.
- murid yg terima RMT tidak perlu tempahan lain, kerana menu adalah sama.
- pengambilan makanan dari kantin, buang sampah akan dilakukan oleh guru masa sebelum dan selepas rehat.

6. Tiada pergerakan murid ke kantin,  bilik2 khas seperti makmal sains, perpustakaan, bengkel rbt, makmal komputer, bilik seni dan sebagainya.
- hanya berada di dalam kelas sepnjang masa untuk kesemua subjek kecuali untuk ke tandas.
( juga ada SOP di tandas )

7. di kelas, anak2 akan duduk di meja dan kerusi yg sama setiap hari. sampai lap meja sendiri guna wipes
nak balik, pun sama.

8. Waktu pulang, anak2 akan berbaris mengikut penjarakkan sosial hgga ke pagar sekolah diiringi guru masa akhir

Nota teacher 
Tq teacher..

14 comments:

  1. Kena biasakan diri dgn norma baru nampaknya kita semua :) tapi, bagus juga sebenarnya, melatih kita lebih berdisiplin.

    ReplyDelete
  2. Bagusnya anak-anak ini..mereka sudah macam terbiasa..

    ReplyDelete
  3. semoga semua kekal patuh sop :)

    ReplyDelete
  4. Mudah2an mereka dapat mematuhi SOP yang telah ditetapkan

    ReplyDelete
  5. wahhh, dah mula sekolah dah... harap murid-murid ni nak la patuh sop, maklumlah, budakkan nakalnya lain macam

    ReplyDelete
  6. kat sek menengah x berapa patuh SOP pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke abam.. alahai.. nampaknya sekolah rendah lagu bagus

      Delete
  7. amin.. semoga semua anak2 consistent mematuhi sop

    ReplyDelete
  8. universiti pun nak start dahhh sobs

    ReplyDelete
  9. Kena biasakan anak-anak dengan norma baru..

    ReplyDelete
  10. wow osem gila menu2 kantin sek.. hebat2 skrng kan..
    teringat dedulu makan donat nugget n karipap je selalu haha..

    ReplyDelete

Words of wisdom