The First Limau Mandarin Mama Makan This Year - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Thursday, January 23, 2020

The First Limau Mandarin Mama Makan This Year

Sejak beberapa tahun dulu mama dah tak makan limau Mandarin Chinese New year. Even kawan-kawan cina mama pun tak makan limau ni juga Tau. Cuma, kalau teringin barulah mama makan sebiji. Setelah seminggu limau Mandarin ni ada atas meja mama maka tadi adalah The First Limau Mandarin Mama Makan This Year.










Honey pokkan. memang manis dan sedap. Tapi mama tak berani nak makan banyak-banyak.. sebab biasanya memang akan effect pada tekak. Sakit tekak, pastu mula lah batuk dan selsema. Sakit perut dan ceri beri pun ada. Last-last confirm demam.









So, baiklah mama jauhkan diri dari limau ni. Kala teringin sangat baru mama makan. Kalau makan pun jangan banyak. Satu biji dalam beberapa hari kira ok lah. Kalau tekak dah mula rasa lain baik stop dulu. Mama dah try rendam buah ni then kopek kulit makan. Tapi rasanya effect sama aje..

Korang makan limau ni macam mana? OK ke?


19 comments:

  1. Limau mandarin ni memang manis kan kak. Kalau yg plastik merah tu x manis sangat. Tapi betul limau ni tak boleh makan banyak nanti sakit tekak

    ReplyDelete
  2. ummi esok confirm lawas.hehe.tapi sedap makan..tambah time panas2 cmni.. rasa limau tu hilang dahaga

    ReplyDelete
  3. tak boleh makan banyak nanti sakit tekak

    ReplyDelete
  4. minggu ni makan banyak dan hari ni dh stat nak bersin2, bagi limau kat hakak cleaner dan boi opis. sebab slagi depan mata selagi tu nak makan sb thn ni very juicy

    ReplyDelete
  5. Dina tak makan limau lagi tahun ni

    ReplyDelete
  6. Wak pun tak njamah lagi limau mandarin ni.
    Limau sunkist banyaklah dalam esbok

    ReplyDelete
  7. kat rumah pun banyak limau ni tapi tak rasa nak makan pun..hehe

    ReplyDelete
  8. Baru tau makan limau boleh sakitkan tekak, tak perasan pulak Kak Sue. Tapi tahun nie memang kurang juga Kak Sue makan..

    ReplyDelete
  9. tapi kalau makan limau mesti sakit tekak

    ReplyDelete
  10. Kami pun dapat 2 kotak honey pokkan ni tapi masam ya amat.

    ReplyDelete
  11. Eh, baru perasanla..cny tahun ni saya tak makan lagi limau mandarin..

    ReplyDelete
  12. sedapnya kak, aritu edy ada bawak balik rumah memang hari-hari lah dana bawak bekal ke opis, selagi tak abis... kadang tanpa sedar sekali hadap sampai 2biji hehehhe

    ReplyDelete
  13. Tak dapat pun limau tahun ni. Memang tak sakan makan.

    ReplyDelete
  14. saya baru makan harini sebiji. dah orang kasi, serba salah pula nak tolak. kalau kena beli tu, memang takkan beli la. huhu

    ReplyDelete
  15. limau mandarin bagaimana pula rasanya ya biasa makan limaukampung je

    ReplyDelete
  16. Akak x berani makan limau mandarin...akak kalau makan sure akan sakit tekak dan batuk

    ReplyDelete
  17. ramai yg dah beware dgn limau ni.. semoga kita semua sentiasa dlm keadaan sihat. lagi risau bila tgk keadaan skrg byk pula serangan penyakit berjangkit

    ReplyDelete
  18. Sha pula memang suka limau.. Sama dengan anak dara Sha..
    Cuma kali ini je tak beli lagi..

    ReplyDelete
  19. ehehe sronok time CNY ni sebab buah limau lew..
    puas hati makan hehe..

    ReplyDelete

Words of wisdom