Result X-ray Tulang Belakang Mama - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Wednesday, January 22, 2020

Result X-ray Tulang Belakang Mama

Result X-ray Tulang Belakang Mama. Dalam entry sebelum ni mama ada bagitau yang mama MC kali kedua. MC ni mama tak sangka doktor bagi sebab ingatkan nak gi keje aritu. Memang masih sakit lagi belakang mama tapi memandangkan dah dapat MC maka balik lah mama aritu hihii. Nak tau Result X-ray Tulang Belakang Mama? Cuba tengok radiology report ni.








Kalau nak tau sejarah sakit belakang mama boleh baca kat sini. Tu mama ada citer sikit je sebenarnya memang banyak kali sangat mama pernah terjatuh. Macam2 style ada kiki.









Radiology Report - Lumbar Spine

Ni la report yang mama terima. Korang faham tak? Mama tak faham haha

Memang susah nak faham pun report ni hoho.. tapi Kalau tengok ada 3 perkara yang agak tidak normal di tulang L3-5 mama. Mama nak cerita pun susah.


Apapun, doktor cakap ni bekas kecederaan lama. Terdapat tulang yang jaraknya menjadi rapat dan tulang mama menjadi kasar. Yang no 1 tu mama tak berapa nak faham haha.. dah Google ada adalah sikit pencerahan tapi tak reti mama nak citer kat sini. Kalau sesapa boleh citer dgn mama bahasa layman bgtau la ye.. 

Nasihat Doktor

Doktor nasihatkan mama jangan angkat benda berat dan jika masih sakit dia nak refer mama untuk buat MRI. What?? Macam menakutkan je sampai nak buat MRI.

Maka, mama pun minta advise sepupu mama yang juga seorang doktor. Husband dia pula seorang orthopedic. Jawapan dari dia agak melegakan mama. Dia kata masih boleh improve lagi condition mama ni dengan usaha sendiri. Lakukan senaman untuk tulang belakang, amalkan postur yg betul dan kurangkan angkat menda berat. Cuma mama akan cepat sakit belakang jika berdiri lama.

So, alhamdulillah lega sikit mama. Minta korang doakan tau.


20 comments:

  1. semoga cepat sembuh segala penyakit mmapipie

    ReplyDelete
  2. Panjang tu report mama, semoga semakin pulih..

    ReplyDelete
  3. sila ingat pesanan doktor tu kak, jangan angkat benda berat atau jangan buat kerja rumah yang memerlukan akak berdiri lama... kalau nk berjalan jauh dgn kereta pastikan akak banyak berhenti untuk legakan tulang belakang...

    apa pun moga cepat sembuh ye kak

    ReplyDelete
  4. Semoga cepat sembuh, banyak kan rehat

    ReplyDelete
  5. seram pulak kalo kene buat mri...huhuhu

    moga dapat sembuh dengan sendirinya kan..kena banyak buat senaman tulang belakang

    ReplyDelete
  6. Addooo~ MRI tu biasa untuk kronik aje.. menakutkan pulak. Apa-apapun Mama, jaga diri tau, jangan lasak. Jaga kesihatan Mama. ^^

    ReplyDelete
  7. semoga dipermudahkan urusan mama pipie ya..jaga diri jgn lasak2

    ReplyDelete
  8. Tq semua.. Ni petanda udah tua.. kena beringat Dan jgn overdo buat apa2 pun Kan.. postures yg Paling penting

    ReplyDelete
  9. semoga mamapipie cepat recover ye.. still leh recover...

    ReplyDelete
  10. Allahu. semoga dipermudahakn segala urusan mama dan dikembalikan kesihtan seperti sediakala. aamiin :)

    ReplyDelete
  11. Semoga tiada kecederaan yang lebih teruk berlaku. Semoga cepat sembuh mama

    ReplyDelete
  12. Saya pun fak faham bab bab report ni kak. Saya doakan semoga baik baik saja untuk akak... Leoas ni jangan angkat berat berat dah ye

    ReplyDelete
  13. Nasib baik boleh diubati dengan usaha sendiri. Ingat kena bedah. Harap mamapipie dapat buat apa doktor suruh.

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah semoga semuanya dalam keadaan sihat seperti sediakala....

    ReplyDelete
  15. Allah.. semoga Kak Adda diberikan kesihatan yang baik.. Aamiin..

    ReplyDelete
  16. ni kira macam slip disc ke ? kalo betul boleh amalkan pergi akupunktur.
    tak la sembuh tp sngt2 membantu.

    ReplyDelete

Words of wisdom