Mudahnya Cari Arah Kiblat dengan Website Qiblafinder with Google - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad



Monday, February 11, 2019

Mudahnya Cari Arah Kiblat dengan Website Qiblafinder with Google

Mudahnya Cari Arah Kiblat dengan Website Qiblafinder with Google. Assalamualaikum semua, hari ini mama nak share satu application yang tersangat mudah digunakan untuk mencari arah kiblat yang betul. Ye la kan, jika kita travel ke mana-mana especially tempat yang kita tak biasa pergi tentu sekali kita blur dan tak tau ke mana arah kiblat. Lagi menjadi masalah jika tempat kediaman kita milik orang bukan Islam maka tentu tidak dinyatakan kemana arah kiblat bukan! Mudahnya Cari Arah Kiblat dengan Website Qiblafinder with Google.

Sebelum jumpa Qiblafinder Ni mama selalu tercangak-cangak Cari arah kiblat bila kemana2. Pernah terjafi kepada mama semasa melawat sub con di KL dulu. Sub Con ini adalah company Cina. Di sebabkan mama buat kerja sehingga maghrib maka mama pun cari surau untuk solat Maghrib. Hmm.. mmg xde surau Kat situ okay. Tanya sana sini Semua Tak Tau last2 mama Cuba Tanya pekerja indon. Dia  Ada tunjuk satu bilik kecil. Masalahnya indon tu pun bukan Islam. Aduyaii.. maka bermulalah ikhtiar Cari arah kiblat Guna pelbagai apps malangnya setiap Kali carian dibuat  arah akan berubah2. Seriau betul pengalaman tu.

Nasib baik mama jumpa Qiblafinder Ni. Mama dah test byk Kali dah. Memang arah kiblatnya sama setiap kali.

Cara Cari arah kiblat Guna Qiblafinder

1. Pastikan Korang turn on GPS korang dulu. Menggunakan HP android korang sila buka internet browser. Mama Guna Chrome.

2. Taip link ini: 
https://qiblafinder.withgoogle.com

3.Tekan Got It Dan Mula mencari arah kiblat

4. Arah dan jarak Kaabah di Makkah akan dipaparkan. Dari Chrome Kita boleh melihat paparan melalui  camera phone seperti di atas. Halakan handphone mengikut garis biru tu.


5. Done.. Dah boleh solat.


Boleh juga tengok video Youtube di bawah

Mudah saja Kan. Semoga bermanfaat.

14 comments:

  1. senang skrg ni kan, tak ada maslaah lg nak cr qiblat

    ReplyDelete
  2. salam. TQ share info. btw anda dijemput join GA saya,

    https://www.astraveller.com/2019/02/doodle-planner-2019-giveaway.html

    TQ :D

    ReplyDelete
  3. Zaman sekarang semuanya dah mudah kan.. Alhamdulillah ❤

    Husniey suka guna apps Muslim pro semua ada di situ.. Quran, kiblat, zikir, surah pilihan

    ReplyDelete
  4. Sekarang semuanya di hujung jari :)

    ReplyDelete
  5. Senang bila ada app macam ni, nak solat pun tak ragu ragu :)

    ReplyDelete
  6. betul. suka guna ni kalo p jalan2 ke nak make sure qiblat kat hotel ke..
    dala comel.. senang nak guna. gerak2 je =D

    ReplyDelete
  7. Kena install ni kak. Mudah nak cari arah kiblat nanti.

    ReplyDelete
  8. sekarang sekarang mudah dengan apl ini

    ReplyDelete
  9. mudah.
    takde alasan tak boleh solat kan :)
    alhamdulillah.

    ReplyDelete

Words of wisdom