Nasi Vanggey Kompleks PKNS Shah Alam - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Saturday, February 17, 2018

Nasi Vanggey Kompleks PKNS Shah Alam

Nasi kandar Dan masyarakat Malaysia dah tak boleh dipisahkan especially kalau duduk area Shah Alam ni. Memang terdapat pelbagai restoran nasi kandar kat sini kan. Kalau korang nak tau masa mama duduk Johor dulu memang tak biasa dengan nasi kandar ni. Bila start belajar Di PJ Dan bekerja Di Subang Jaya kawan2 mama Yang Chinese perkenalkan makanan mamak pada mama. Ingat lagi first time dulu makan tosai Dan rasanya mmg amat pelik Di tekak mama masa Tu haha. Sekarang ni dah berbelas tahun duduk Shah Alam memang Dan biasa Sgt dengan makanan mamak dah. Sabtu lepas kerja mama Dan ayah Syafi berdating makan nasi kandar Di Nasi Vanggey Kompleks PKNS Shah Alam. Ni first time mama ke Nasi Vanggey Kompleks PKNS Shah Alam tau.

Rupanya nasi kandar ni dinamakan nasi kandar sebab dulu penjaja menjinjing / mengandar tiang yang menggantung 2 bekas nasi. Nasi tu pula dikukus dan disajikan dengan pelbagai jenis kari. Tu zaman dulu lah. Zaman sekarang dah takde dah rasanya kandar mengandar ni.

Inilah menu yang mama dan ayah Syafi makan. Kitaorang dating berdua aje sebab Syafi nak duduk rumah  main komputer games haha.. Anak dah mula membesar taknak dah join mak ayah depa..

Ayam Vanggey, peria goreng, bendi Dan seketul kentang pilihan ayah Syafi

Ayam Vanggey Dan bendi untuk mama. Kuah kari campur dan tambah kuah madu sikit. Mama memang suka makan nasi kandar letak kuah madu sikit. Sedapp

Ni teh ais kami share. Kononnya mama nak kurang kan minum air manis hihi.. Tapi tak rugi beli sebab teh ais dia sedap


Setiap menu Ada ditulis harga. So, bolehlah bajet dan tak rasa tertipu dan terperanjat kalau ambil menu mahal, kan.


Memang sedap lah makan sini. Haa ini bukti nya.. licin pinggan haha

Mama suka kuah campur2 Tu tak terasa mamak. Maksudnya rempah dia tak terlalu kuat. Selalu Kati mamak mmg kuat Kan ni sesuai untuk tekak melayu.

Alamat: Kompleks PKNS Shah Alam,
Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu operasi:  Pagi hingga tengah malam
No telefon: 017-8798502

19 comments:

  1. tak pernah lagi try nasi vanggey ni. Nanti boleh lah menyinggah ke sana :D

    ReplyDelete
  2. Kak Sue dulu pun tak pandai makan makanan Mamak, sejak kawin dengan Abang Man nie baru lah suka juga makan Adda.. ehehe..

    ReplyDelete
  3. hehehehe
    nasi vanggey memang sedap

    ReplyDelete
  4. rasa mcm nak try..tapi jauh le pulak

    ReplyDelete
  5. Yummmy..terus lapar bila tengok. Semua nampak sedap2.

    ReplyDelete
  6. Huyoo pinggan licin tu maknanya sedap la. Tak pernah lagi try nasi vanggey ni. Kalau tak silap banyak cawangan kan? Kinah ni pun kaki nasi kandar. Ada masa nanti bolehla try nasi vanggey ni.

    ReplyDelete
  7. ok x penah try tp penah dengar org sebut pasal nasi vanggey ni

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaaa! Selamat baru lepas makan jugakk nasi vanggey ni :p

    ReplyDelete
  9. hadoiyai tengah malam
    blogwalking sini adeee gambor nasi vanggey pulak.. telan ailiooo kite ni ha ^^

    ReplyDelete
  10. nice share.. pernah rasa yang kat ipoh je..

    ReplyDelete
  11. Asalkan halal kita makan je kan mama.

    Ibu ni memang tak menggemari masakan mamak.

    ReplyDelete
  12. sedap sangat...
    apalagi minumannya es teh...

    ReplyDelete
  13. teringin nak makan nasi vanggey ni. belum berkesempatan lagi... hehhe
    singgah sini klik tabung angpow ye. :) http://nineteencapri.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Sedap betul la tu sampai licin pinggan...

    ReplyDelete
  15. Tak pandai makan makanan mamak ni.
    Kena cari kedai makan melayu jugak.

    ReplyDelete
  16. kami ngeri tengok presentation dia tu adda.. gi kat ipoh hari tu pusing balik..haha

    ReplyDelete
  17. Walawei sedpa nih kak...ishh kne ajak suami ni...sedapnya

    ReplyDelete

Words of wisdom