Apa nak buat kalau tak boleh nak upload gambar dalam blog - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad

Leaderboard

Monday, May 22, 2017

Apa nak buat kalau tak boleh nak upload gambar dalam blog

Sebagai blogger, mesti kita nak upload gambar dalam post kita Kan. Sebab Tanpa gambar blog Akan nampak kurang menarik Dan sukar untuk membuat orang faham apa yg kita cuba sampaikan especially kalau ada nak cerita perkara yg terlalu detail Dan ada step by step seperti tutorial,etc.

Inilah yg berlaku kat blog mama sampai la sekarang wuwuu... Tersiksa jiwa raga payah bebenor nak masukkan gambar. Mama try gak Cari info punca masalah ni tapi sampai sekarang tak tau punca. Kalau ada sesiapa boleh tolong nnti inform mama ye. Ada keluar error reject by server. Refer gambar Di bawah:


Tapi takpe, semangat mama yg baru hangat kembali ni tak menurun. Tak tau punca lagi tapi takpe tapi kita carilah penyelesaian sementara dulu.

So, apa yg mama buat adalah upload gambar dalam Google Drive mama dulu. Kemudian, copy link gambar dari Drive.  Semasa masukkan gambar dalam blog pilih upload from URL. Yang sebelah kanan sekali Ada tulis  more Tu  Macam gambar Di bawah ye.


Paste link yg kita copy tadi.


Then tekan add selected. Selepas Tu wala gambar keluar yihaa..

Pssstttt.. mama nak berterurs terang ni. Cara ni susah la sikit tak mcm direct upload.  So tlg la sesiapa yg Ada Cari lagi mudah nnti bagitau ye. Ye lah blogger dh seasoned ni lama dah tinggal dunia blogging so byk dh menda tak tau. Terima kasih sudi baca..

9 comments:

  1. salam mama.. ika singgah and follow sini.. gambar tu still xkeluar la mama =(

    ReplyDelete
  2. kemungkinan besar kapasiti storage google dah penuh. Ada keluar warning storage penuh tak?

    ReplyDelete
  3. semak di https://www.google.com/settings/storage

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sop mama dah check. Baru pakai tak sampai 1% pun

      Delete
  4. sekarang ni pun tak nampak la gambarnya...da selesai ke masalah mama ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aramak.. tak kuar ke. Mama Rasa mcm dh jmpa Cara nk upload dah to utk view nnti mama tunjuk ye

      Delete
  5. aku penah jadi gini tapi sebab line internet tak ok..

    ReplyDelete

Words of wisdom