Header Ads

test

Gwiyomi pilihan syafi..

Gwiyomi ni dah semakin glemer sekarang, kan!.. mama baru berkenalan dgn Gwiyomi 2 minggu lepas lepas tgk kt FB en hubby. Klip pertama yg mama tgk bersama Syafi n ayah syafi spt di bawah.. syafi pn suka gak.. oo so cute budak ni, pandai main gitar lagi.. mama siap cakap dgn syafi kalau nak buat menantu pun mama setuju hehe..

 하리(Hari) Gwiyomi / Kiyomi by Gail Sophicha with Ukulele (น้องเกล เต้น คิโยมิ)


 bagi korang yg nak tau pergerakan gwiyomi, ni ada mama attachkan. sori yer mama amik dari google last week tp mama lupa source dari mana.. kalau tuan punya notice sila bgtau mama nnti mama credit kt sini ye


Ni mama amik data pasal Gwiyomi dari en wiki

Latar belakang

Meme Internet yang berasal dari band lelaki Korea Selatan, ahli BToB Jung Ilhoonyang mencipta satu siri pergerakan tangan comel atau hanya 'mengira nombor dengan gaya yang comel' dipanggil 'Pemain Gwiyomi' atau 'Pemain Kwiyomi' ('Pemain Comel' dalam Bahasa Melayu). Ianya pertama kali dicipta olehnya dalam SBS MTV MTV Diary EP.24 mana ahli-ahli seluruh menyertainya.

Etimologi

Berdasarkan The Bangkok Post, "Gwiyomi" atau "Kiyomi" adalah slanga Korea yang digunakan untuk merujuk kepada seseorang yang comel.[1] The lyrics of the song can be interpreted as "1 + 1 = Cutie, 2 + 2 = Cutie", etc.[1]
Gwiyomi (귀요미) berdasarkan kata sifat "gwiyeo-un" (귀여운), dimana ianya bermaksud comel. Gwiyeo merangkumi maksud kecomelannya, dan "-un" adalah satu bentuk konjugasi diubah bagi setiap penggunaan yang dimaksudkan. Berakhir dengan kata sifat "-mi" (-미) mempunyai kesan yang mencerminkan kata sifat, dan dengan itu mengubah perkataan kepada kata nama. Oleh itu, "gwiyomi" bermaksud orang yang comel.

Korea Selatan (2012)

Sejak Ilhoon memperkenalkan 'Pemain Gwiyomi' pada acara pertunjukan Korea Selatan Weekly Idol[2], persembahan kemudian memaparkan segmen mini yang digelar "Pertempuran Aegyo" (Pertempuran Kecomelan) dimana pelbagai idola dilakukan variasi gerakan Gwiyomi itu. Menjelang pada akhir tahun 2012, Idola K-Pop yang lain daripada band terkenal seperti Miss A, Girls' Generation, Infinite dan SISTAR juga menunjukkan isyarat tangan dan pergerakan "Pemain Gwiyomi".[3]
Pada 18 Februari 2013, lagu yang dipanggil "lagu Gwiyomi" dikeluarkan oleh penyanyi Korea Selatan, Hari. Lagu ini diilhamkan olej Jung Ilhoon's 'Pemain Gwiyeomi'. Ianya menjadi terkenal selepas dirinya, Jung Ilhoon, memuat naik video kulit pada label muziknya, Cube Entertainment saluran YouTube, melakukan isyarat sambil menyanyi lagu dengan versi lirik yang sendiri.[4]
Ilham ini menyebabkan ramai gadis remaja Korea Selatan untuk memuat naik versi mereka sendiri Gwiyomi di Internet.[5] Berdasarkan laman web K-pop Soompi, kebanyakan video ini kemudiannya disediakan dalam pelbagai jenis Bahasa Korea.

Asia Tenggara (Mac 2013)

"Pemain Gwiyomi" kebanyakannya dicipta oleh gadis-gadis remaja dari Asia Tenggara, dimana genre muzik K-pop mempunyai peminat yang ramai dan setia terutamanya di Thailand dan juga di Filipina. Ada beberapa pelakon Thailand termasuk Nuengthida Sophon juga melakukan versi Gwiyomi mereka sendiri. Pada 26 Mac The Bangkok Post menyifatkan lagu "Gwiyomi" sebagai sensasi terbaru web-virus yang mempunyai kedudukan "Gangnam Style" untuk menjadi kegilaan K-pop yang terbaru.[1]
Lebih di Filipina, trend yang ditangkap selepas Vice Ganda (pelawak dan penyampai televisyen) melakukan versi beliau mengenai Gwiyomi pada rancangan televisyen popular yang dikenali sebagai "It's Showtime" disiarkan oleh rangkaian penyiaran Filipina ABS-CBN.[6] Alodia Gosiengfiao (pemain dan model) juga melakukan Gwiyomi untuk peminat beliau.
Pada awal April 2013, Pusat Maklumat Internet China (portal operasi web di bawah naungan China Pejabat Maklumat Majlis Negeri ) melaporkan bahawa ramai pengguna internet China telah memuat naik versi mereka sendiri melalui lagu "Gwiyomi".[7] Pada 2 April, satu rencana oleh sebuah akhbar serantau telah diterbitkan oleh Agensi Berita Xinhua (agensi berita rasmi China), memuji "Gwiyomi" sebagai irama terkini Korea Selatan mengatasi populariti "Gangnam Style".[8]
Fenomena Gwiyomi mula berarah ke beberapa buah negara lain di rantau ini, termasuk Malaysia, Singapura,[9] Hong Kong[10] dan Taiwan.[11]
 

7 comments:

  1. makin ramai yg buat gwiyomi,,tapi bg zyra,kalau org tu anti kpop and non-kpoppers,dorang tak layak buat gwiyomi tu...
    :)

    ReplyDelete
  2. Amboi syafiiii.... Pandainya dia.. Hehehe.

    ReplyDelete
  3. mmg kiut sgt kalau budak kecil yg buat.. tp kalau org tua buat rasa cam kelakar plak heee

    ReplyDelete
  4. fames sangat sekarang ni.. nak2 kalau budak2 yang buat.. lagi cute

    ReplyDelete
  5. phat nk buat tp takut org muntah ijau jap lg tgk hehe

    ReplyDelete
  6. mana2 pun sibuk dah ni..cute jer tengok budak2 yg buat

    ReplyDelete
  7. kalau budak mmg kiut.. tp kalau org dewasa ni kena tgk gak ler.. bukan sumer kiut haha

    ReplyDelete

Words of wisdom