Perihal gigi Syafi - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Tuesday, April 10, 2012

Perihal gigi Syafi

Alahai, dari last week aku plan nk tulis ttg gigi syafi kat sini.. bukan ape, utk rekod bila Syafi dah besar nanti tau lah dia apa yg mama dia risau pasal gigi dia ni huhu..

Kalau tgk gambo kat atas tu, mmg jelas dan terang skali gigi Syafi yg sebelah gigi kapak tu (opss sori tak ingat nama gigi tu apa) tinggal separuh ajer.. pastu gigi taring plak ada lubang yg besar (boleh nampak bila pandang aje dh tau).. kat bahagian dlm usah citer laa.. gigi geraham pun  ada yg rosak.. tampal dh byk kali, ada buat root canal skali.. makan duit gak tu. Tapi demi kebahagiaan anak aku yg sorang ni aku relakan ajer dia jumpa doctor gigi kasi repair gigi tu..

Sebab apa tau, walaupun still gigi susu tapi dia tetap rasa sakit bila gigi tu lubang esp bila dh sampai akar.. baru2 ni, gigi geraham dia dah mula sakit. Doctor gigi kata dah sampai akar dah.. dia pn dh xleh nk buat apa.. sama ada 2 cara, satu.. cabut gigi geraham tu, atau dua.. kena amalkan kebersihan gigi.. iaitu kena selalu gosok gigi. Esp masa nak tido. Tapi tu la menjadi cabaran aku skrg. Sebab budak kecik ni minum susu botol bila nk tido. Lepas sumbat dlm mulut, baru la dia belayar. Abis tu, dh belayar takkan nak bangunkan plak suruh gosok gigi kan.. alahai…

Apapun, aku wish all d best utk gigi2 syafi. Semoga gigi2 dia tahan lagi dan tak sakit lagi. Nak kena ajar dia minum guna cawan. Tapi dia selalu buat muka kesian bila diberi susu dalam cawan.. huhuu

6 comments:

  1. lepas abis minum susu cuba bagi air kosong guna botol susu..

    ReplyDelete
  2. anak sy susah sgt gosok gigi..kene paksa beria baru ler..tp skit2 jela lpsnye..

    ReplyDelete
  3. thanks ye ell.. nak wat mcm ell suruh la.. at least takde lah teruk sgt kan

    nens, nampaknya same la kita.. huhu

    ReplyDelete
  4. betul kata ell tu.. i pun wat sama gak cam 2-2 org ni.. slalu standby sebelah dorang ngan botol susu berisi air masak. pas dorang minum susu sumbat air masak plak.. bagi cuci gigi tu :)

    ReplyDelete
  5. kesian syafi.cara ell tu mmg berkesan sbb dari anak sy baby mmg sy dah amalkan n Alhamdulillah sp skang ank sy dh 5taun gigi still in good condition..:)

    ReplyDelete
  6. alamak, nampaknya mama pipie dh terlambat sket la.. masalahnya masa baby ingat plak nk kasi air masak. bila syafi dh besar ni terlupa lak.. thanks ye yati n pn kutu

    ReplyDelete

Words of wisdom