Header Ads

test

Tips cara mudah dan murah membeli baju

gambo ihsan google

Jom kita baca tips ni. Ia membantu kita membeli baju dan membuat keputusan yg tepat dalam pemilihan pakaian...

1 Check almari dulu
 periksa almari pakaian dulu agar lebih mudah menentukan jenis pakaian yang ingin dibeli ataupun aksesori lainnya. buat anggaran harga pakaian yang ingin dibeli.

2 Jgn tergesa-gesa
berbelanja lebih awal agar memiliki waktu yang cukup untuk mencari barangan yang benar-benar sesuai dengan keperluan, keinginan dan diri korang. tidak ada salahnya jika menggunakan khidmat shopping online atau butik online. ini tentunya akan mempermudahkan perbelanjaan.

3 berpakaian selesa
gunakan pakaian dan kasut yang selesa agar u ol tidak kelam-kabut sewaktu mencuba pakaian. Kenakan pakaian yang sesuai sewaktu berbelanja agar  boleh menyesuaikannya dengan pakaian yang ingin dibeli (mix & match).

4 Beg silang
bawa beg silang, bukan beg tangan yang harus dijinjing. Ini bagi memudahkan u ol bergerak sewaktu berbelanja. untuk menjimatkan masa, jangan teragak-agak meminta bantuan juru jual untuk mencari pakaian yang di inginkan.

5 Gunakan cermin dgn sebaiknya
Jika ada kemudahan cermin tiga sisi, jangan ragu-ragu menggunakannya. Ia memberi peluang  untuk melihat penampilan diri dengan pakaian baharu tersebut dari setiap sudut. Dengan cara ini u ol boleh mengetahui adakah pakaian tersebut benar-benar sesuai dengan ataupun tidak.

6 Pendapat org lain
 Jika memerlukan pendapat kedua, ajaklah seseorang yang akrab membeli-belah bersama-sama. Seperti kekasih, adik-beradik atau sahabat.

20 comments:

  1. slalu beli tak smpt dh pikir semua tps nie.hehe..tp bab last tu mmg suka bwk sapa2 utk bg suggestion baju mana sesuai..:)

    ReplyDelete
  2. salu pakai main beli je bila dah rse jemu nagn sesuatu baju n perlukan baju gantian...

    ReplyDelete
  3. betul2setuju ngan tips2 tu.mcm i plak suke bli baju,tak brand pon tak pe.asalkan boleh tukar2 baju.

    ReplyDelete
  4. tips yang bagus...!! thanks.. :)

    ReplyDelete
  5. dh lama x shopping..sejak membuyung ni..lagipun selalu je terkena, baju x muat bila balik rumah..tp nk cuba tips ni lepas ni..

    ReplyDelete
  6. haa lama tk beli baju last beli pun dr ayujamalshop , online tu ...

    ReplyDelete
  7. tips yg sgt berguna ni lebih2 lg mcm saya ni hehehe..pantang tgok baju cntik terus je nk beli..

    ReplyDelete
  8. kalau plan sllu x jadi..beli bila nmpak berkenan...

    ReplyDelete
  9. setuju dgn puan kutu~hee....bile nak otak tak sempat pk...sambar jer

    ReplyDelete
  10. bagus2....slalu suka window shopping je..mmbeli tu idok le

    ReplyDelete
  11. tak pikir tips dah dik oiiii...bila hati dah berkenan..cuma susah sikit nak cari saiz...heee...

    ReplyDelete
  12. tips yg sgt berkesan utk org yg suka shoping mcm i =)

    ReplyDelete
  13. uLan dah lama tak update almari... hehe ada tips nie,boleh jadi guide ulan dimasa akan datang... :-)

    ReplyDelete
  14. kena pk byk kali mase nk beli,,xmo nyesal nnt,,ngeee

    ReplyDelete
  15. aiya..kalau FA susah sikit..kalau nmpk yg da berkenaan, rembat ja... hehehe

    ReplyDelete
  16. hany suka tgk org bawak beg silang...tapi bila hany guna rasa mcm felik plak..hurmmm

    ReplyDelete
  17. nasib baik saye ramai pewaris. kalau rasa tak kena, bagi je kat diorang. :)

    ReplyDelete
  18. benar2 tips yang bermanfat... mantab sob

    ReplyDelete
  19. Antara yg sy lakukan adalh tgk almari dulu...betul2 kenal pasti apa yg kurang dan perlu ditambah...dan pergi shoping dgn adik perempuan...boleh tgk-tgkkan kesesuaian baju dgn kita. kadang kalau tgk sendiri, x sama dgn mata org lain...tp yg PALING selalu adalah, dah berkenan tu, amek jelah...hihi...

    ReplyDelete

Words of wisdom