Monday, January 11, 2010

Update Syafi

Sorry, kengkawan arini aku ada kursus tak dpt nak usha blog ni lelama.. ni entry aku dh sediakan dari last week lagi.. cuma copy paste aje hehe..

Dah lama nak update ttg anak aku. Blog ni aku rasa mcm dh lari topik dah. Dulu2 buat blog sebab nak ingatkan diri aku ttg suka duka menjadi ibu dan isteri org, serta nak tulis perkembangan anak aku yg sorang tu. Tp skrg sibuk join contest plak haha.. bukan setakat join contest, organize contest plak tu.. apa sudah jadik?? tp honestly, mmg seronok sgt berblog nih kan. Tak sangka boleh dpt ramai kawan di alam maya kat dunia blog ni..


Ok lah, ini yg aku notis ttg syafi skrg:

  1. Dah pandai berborak2 n negotiate dgn kite. Contohnye bila aku nak gi keje, ini dialog rutin kitaorg:

Aku: “Syafi, mama nak gi keje sekejap lagi tau. Syafi duk umah yek?”

Syafi: ”Tanakk” sambil geleng2 kepala. Tak kasi aku gi keje la tuh.

Aku: ”Mana boleh camtuh sayang, mama kena keje. Nanti mama nak belikan syafi susu, pampers, bla..bla.. nanti petang mama balik kite pergi keluar jalan ok?”

Syafi:”Tanakk..”

Aku: ”Ala sayang, jangan la macam tuh. Kalau ikut kan hati mama, mmg mama nak duk dgn syafi ajer.. tanak gi keje.. tapi tak boleh la sayang. Mama kene keje jugak. Syafi minum susu ni yek. Syafi tgk upin & ipin tu ok” (sambil tunjuk siaran upin&ipin fav anak aku tu kt tv)

Syafi: (amik susu n minum. Tak pandang pun kat aku)

Aku: ”Ok sayang, mama pergi dulu yekk”

Syafi: (tak pandang langsung kat aku. Buat2 tak dengar. Babai pun tanak. Salam nak tak nak ajer. Dah pasrah la tuh hehe)

  1. Gigi dah byk tumbuh dah. Tak sempat aku nak kira brapa byk dah.
  2. Tak pandai kayuh basikal roda 3 tu lagik.. kayuh sebelah kaki ajer..
  3. Kuat pukul org. Tak tau la dia belajar katne ni.. sakit oo kalau dia pukul.
  4. Kalau suruh kemas permainan dia mmg tip tpo. Kemas sgt2.
  5. Tabiat baru: gentel bantal masa nak tido. Siap cium2 lagik. Uiks.
  6. Kalau nak pakaikan pempes, dia angkat montot sendiri. So senang le kite nak letak pempes kt bwh montot dia.
  7. Tgh blajar pakai baju sendiri. Ada sekali tuh aku biarkan dia dalam bilik. Abis bersepak dgn baju dia. N masa tu aku discover syafi tgh cuba pakai seluar tido dia. Pada masa yg sama dah 3 helai suar dia pakai hehe..
  8. Boleh pakai kasut sendiri tp agak lambat n susah le (ni kasut adidas dia yg zap on tu). Kalau buka kasut sendiri lagi la terer hehe
  9. Satu ni aku pun terer gak hehe.. boleh hafal dialog dalam Geng movie: Upin&Ipin. Haha sebab tetiap ari min 2 kali tgk cite tu.. kadang tu cite tu yg tgk kitaorg hua hua hua..
  10. Suka menyanyi. Tapi lagu yg dia nyanyi tu kekadang kite amik masa nak faham lagu apa..
  11. Suka koyak buku. Huhuu..
  12. Suka conteng kaki dia dgn pen.. huhuhuu..
  13. Very demanding. Contoh:

“Ma, syafi nak mandi”

“Ma, syafi nak tuu..”

“Syafi nak susu”

“Ma, syafi nak tepon nenek”

“Syafi nak upin”

  1. Selalu picit bahu aku. Biasanye dalam 5 saat jer dia picit pastu dia lesap..
  2. Kalau dia makan suap sendiri lebih byk makanan yg masuk dlm mulut dia. kalau dulu lebih byk yg jatuh ke baju n suar dia. kira dh byk gak improve ni

8 Responses so far.

  1. wah..positive improvement...tahniah syafi!!!!...moga terus bergerak ke arah yg lebih bagus n baik..amin..

  2. Nurhayati says:

    bila dah pandai cakap ni penat nak layan karenah dia nak itu ini kan.. ;)

  3. nza says:

    dh besar n pandai ye syafi ni....

  4. KesahKu says:

    wah...dah beso n pandai dah syafi..
    lama aku tunggu2 nak ikut perkembangan hero ko nih tau...
    heheheheh

  5. heheh cute jek..sonot je tgk perkembangan ank kita kan..

  6. Rozita says:

    wah..syafi lg pandai dr hakimi yg jauh lg tua dr dia la adak..lama noo ko nak update cite anak ko sorang ni...ye la mama dia dah lupa dirik dgn farmville la tu...

    aku dah insaf dah!!!hahaha..

  7. Jogger says:

    huhuhuh sama arr dgn anak i... tp dia setahun setengah... tp anak u lagi terel arr

  8. hajarus says:

    salam k.adda.. hjr dtng jenjalan ziarah ni...

    perkembangan yang positif... bestnyer ada anakkan... hr2 xsunyi coz layan kerenah dier...

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..