Sengkuang Calit Tradisional?

Sedang mama belek-belek draft blog mama tetiba ternampak gambar ni. Masa buat post tentang Sengkuang Calit Mak Jah, kak Anak Jingga ada komen berkenaan Sengkuang Calit Tradisional yang berwarna merah.  


Ni komen kak Ana

dulu laa kan, kalau kak ana makan sengkuang calit waktu kecil2 dulu, sos dia bukan kuah rojak tau mama, ada sos merah rasa masam masam manis, rare dah laa nih payah nak jumpa sebab ramai dah gunakan kuah rojak, tapi sedap juga lah kan :)


Inilah sengkuang calit yang pernah mama beli di Seksyen 7 dulu. Kuah tu tak guna petis. Sambal dia mcm ala sambal popiah SS Ali yg manis2 tu. Ini ke Sengkuang Calit Tradisional yang kak Ana mention tu yek? 


Sebenarnya, sengkuang calit ni mama dah makan dan honestly mama tak berapa gemar hihi. Sebab mungkin sengkuang calit yang mama makan tu jenis kuah petis kut.  


Beli kat sini. Tak tahu la ada lagi ke tak kedai ni


mamapp

Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..

8 Comments

Words of wisdom

  1. suka sengkuang calit yg sosnya mcm rojak petis n kacang banyak😁

    ReplyDelete
  2. Kuah boleh beli kt chow kit. Sedap. Naniey makan kat rumah pakcik. Kalau pergi dia selalunya akan ada stok sengkuang..

    ReplyDelete
  3. akak suka yag kauh petis tu ke kuah rojak..kuah merh ni akak x berapa suka...

    ReplyDelete
  4. Cuya tak ingat bila last merasa sengkuang calit...tapi mesti gemar yang rojak tu

    ReplyDelete
  5. Ohh Sengkuang ini bengkoang ya kak. Unik juga yaaa, pakai saus begitu 😍. Jadi nak coba. Di sini bengkoang biasa jadi buah rujak. Atau jadi masker wajah 😁. Konon bisa buat putih 🀭

    ReplyDelete
  6. Biasanya di buat rujak buah atau petisan,pakai bumbu cabai,gula merah dan kacang tanah.

    ReplyDelete
  7. Biasa makan yang kuah rojak, tak pernah cuba pulak kuah petis ni

    ReplyDelete
Previous Post Next Post