Ping Blog - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Ping Blog

16 Ping Blog Free Service. Semasa mama mula nak aktif semula berblog selepas 2 tahun menyepi, maka mama ada juga terjumpa laman ping blog yang menarik untuk kita ping entry kita. Yang mama faham tentang ping ni adalah untuk memberitahu bahawa ada post update dalam blog kita. Mama perasan juga walaupun dah lama tak ping blog, tapi masih ada traffic yang masuk melalui ping tu walaupun takde lah banyak sangat. Di sini mama nak share 16 Ping Blog Free Service yang mama guna.

16 Ping Blog Free Service

Sebelum tu, jom baca definisi Ping Blog melalui en wiki"
"In blogging, a ping is an XML-RPC-based push mechanism by which a weblog notifies a server that its content has been updated.[1] An XML-RPC signal is sent from the weblog to one or more "Ping Server(s)" (controlled by the weblog) to notify a list of their "Services" of new content on the weblog."

Antara kebaikan guna ping blog boleh drive traffic ke dalam blog kita. Secara tak langsung akan menambahkan traffic kita. Sebab bila ping, sistem ping akan update link blog kita ke beratus search engine yang berada dalam list ping tu. Tapi awas, jangan selalu sangat ping blog nanti akan dianggap spam pula.

Jom tengok 16 Ping Blog Free Service seperti di bawah;

1. http://masspings.com/
2. http://www.mypagerank.net/service_pingservice_index
3. https://smallseotools.com/online-ping-website-tool/
4. http://www.googleping.info
5. http://www.totalping.com
6. http://pingomatic.com
7. http://www.twingly.com/ping/
8. http://ping.in/index.php
9. http://www.blogbuzzer.com/#
11. http://www.domainpinger.com
12. http://pingsitemap.com
13.  https://www.site24x7.com/ping-test.html
14. http://www.indexkings.com/index.php
15. http://www.pingorange.com
16. http://pingfarm.com
17.  http://pingbomb.com/
18. http://www.domainpinger.com/

Cara ping senang saje. Pergi ke link di atas ni, kemudian masukkan url blog kita. Pastu tunggu mesin ping pass info kepada search engine. Mungkin akan ambil masa beberapa saat/ minit. Lepas tu siap!