Koleksi 22 Resepi Kek Viral Azlina Ina - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad

Monday, April 26, 2021

Koleksi 22 Resepi Kek Viral Azlina Ina

22 Resepi Kek Viral Azlina Ina. Sebenanrnya mama ni mmg takde bakat bake cake sebab selalu tak menjadi. Dulu mama suka buat kek masa hariraya. Sedap memang sedap tapi kurang gebu. Last-last mama giveup huhu.. Tapi lepas tengok 22 Resepi Kek Viral Azlina Ina ni mama terasa macam nak cuba juga especially kek cheese leleh Azlina Ina yang sedap dan viral tu. Terima kasih Azlina Ina tak pernah kedekut resepi semoga jadi amal jariah berpanjangan.







Kalau nak tengok resepi biskut raya Azlina Ina boleh refer sini:


22 Resepi Kek Viral Azlina Ina

Jom kita tengok 11 Resepi Kek Viral Azlina Ina

1) Kek Indulgence Nutella


Resepi kek ni mana2 korg leh ikut semua sedap

😋contoh resepi kek coklat

bahan2 semua wajib suhu bilik
5 bijik telur
1 cawan gule halus
1sb ovalate
1sk esen vanila
mix smpai gebu untuk span moist coklat (kek moist tp ringan sket)..
mix smpai jatuhan adunan perlahan untuk moist kek berat sikit

ayak kan
2 cawan tepung gandum
1cawan serbuk koko untuk span dan moist coklat
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
sedikit garam

sementara tu masukkn dalam adunan telur
1 cawan susu pekat
1cawan minyak masak
moist coklat tambh 3sb butter cair untuk kek lebih moist tp xnak pon xpe kalau nak cepat
ok matikan mixer
masukkn campuran tepung sket2 smpai abis
ok kacau slow
masukkn 1/2 cawan air panas mendidih
kacau kan aje
gune loyang 8 atau 9 ye
panas kan kukusan dan kukus 45 mnt api besar
siappp....ketepikan

ok cream putih dan hitam
bahan2
😍125g cream cheese
3 hngga 4 sb gule ising/ susu pekat
mix sampai sebati
masukkn 1 cawan 1/2 whipping non dairy ina gune jenama vivo masih sejuk.dan beku sket2
mix smpai kental nak tau kental kalau angkat mata mixer ade lobang tgh2 adunan dan bahan2 yg melekat atas mata mixer statik xjatuh
ok asing kan kepada 2
adunan putih mesti lebeh byk sket eh..kalau cream putih yg korg nk layer kan lepa lua kek tu nnt

😍ok cara buat cream hitam coklat(nutella)
ambik 5 sb ganace coklat yg korg buat awal
sedikit emolco coklat campur dalam cream putih yg korg asing kan kepada dua td.satu bia ori je eh yg satu ni korg campur kan emolco bagai tu
add on 5sb nutella dan kacau rata
ok layer2 kan pd kek indulgencee kite ikut turutan mouses putih layer 2 hitam dan seterus nya ina selalu buat 4 layer...
pastikan diam kan dalam peti ais dalam 2jam sebelum di curah ganace
sediakan ganace ni awal2 ye buat semalam gune arini pon cantik.nak gune panas kan sket je bg cair sket

😍1cawan whipping dairy
masukkn 250g coklat cincang2
dah larut masuk 2sb butter
masuk dalam pengukus atau oven bia smpai semua cair.keluakan dan kacau kan
ok sejuk kan suhu bilik sekurg2 nye 4 hngga 5 jam

setelah tuang ganace simpan semula dalam peti ais 2 jam dan hiaskan dgn bagai jenis coklat siapp dahhh..nak potongan cantik rendam pisau nak potong tu dalam air panas dan lap kemudian potong kan kek dan tarik kelua bukan tarik ke atas eh.


2) Kek Gula Hangus Madu Gebus

Asalamaualaikum.gemokning..😂 jemu kek modern je kite tukar sket kek2 lama2.mana tau nak bg mak abah korg rasa kek2 mcm ni je dieorg suke kan😍😍kek ni bukan kek sarang semut ye beza sbb kek ni lembut lepas tu gebu berbanding sarang semut tesktur die kenyal2 sket.so tag kawan2 korg yg rajin baking.like komen share ye.semoga pahala resepi ni Allah berikan pd arwah mak abah dan kakak2 tersayang amin2

💝Bahan2 A💝
👉2 cawan gula bg perang atas kuali
👋Dah cair semua masukkn pulak 
👉2 cawan air panas dan kacau bia semua cair bia sejuk

💘Ok bhn2  B mix💘
✋4 bijik telur
👉4 sb  butter
👋5db madu 
👋1 cawan minyak
👉5 sb susu pekat
✌Esen vanila sedikit
Mix 5 mnt pakai blender pon boleh
Ok tuang bhn A sikit2 blender lg atau mix lg 5mnt

💋Ayak kan 💋
✌3 cawan tepung gandum
👏1 sk baking powder
👌2 sk soda bikarbonat
👆Masuk dalam bhn B td dan kacau2 rata je
Panaskan kukusan kukus 1 jam siap taraaaa
credit gamba ade yg dr rakan fb ade yg dr cikgu.mintak halal ye😘😘😘


3) Kek Moist Coklat Nutella 

Resepi kek moist coklat nutella dan cara deco sekali

bahan2 kek moist coklat saiz 8 berat 1.5kg keatas bile siap deco ye
3 bijik telur
1 sb ovalate
1sk emolco coklat
1/2 cawan gule halus
mix kembang
ayak kan
1/2 cawan serbuk koko
1+1/4 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat

masuk kan 1/2 cawan susu pekat dalam bahan mix td lepas tu 3/4 cawan minyak masak
matikan mixer masukkan campuran tepung kacau sebati masukkn air panas 1/2 cawan kacau sebati
panas kan kukusan dan kukus 40 mnt api besar loyang 8 kalau loyang 6 dapat dua bijik.
sejukkan dan mix kental whipping cream non dairy tuk lepa kalau nak add on cheese pon bleh rujuk resepi cream lepa cikgu post dulu2

masuk cara deco.
.jom cikgu ajar deco rustic tuk tgn kayu yg xreti deco langsung 😂😂
tool die semua ade kat dapo ko je
cream lepa tu whipping non dairy mix kental
ganace pekat kan sket masuk peti ais sekejap
resepi cari d pages cikgu kek coklat moist dan ganace die ade
ok tool2 yg korg kene ade

1:sudu besi 
2: penyagat pisang mak ko xde g beli rm2 je kat kedai dua  hengget
3:nozel 1m ke 2m xde kalau ko belasah je nozel semperit mak ko😂

cara 1
lepa kek dan bia die dalam peti ais 4 5 jam
keluakan sapu ganace coklat atas kek dan ko lenyek2 rata kan pakai belakang sudu
lepas tu tepi2 kek belah atas..ko ceduk ganace pakai belakang sudu buat garisan serong smpai abis keliling kek
bawah die ko cedok nutella plak buat bende sama smpai abis
coklat gulung2 atas kek tu
ko parut coklat blok pakai penyagat pisang😂 gulung kan susun
siap
bunga nozel 1m tu fresh cream plus butella dan emolco coklat sket kacau masuk piping beg paip kan keliling kek hoyey siap mudah mcm makan kacang😂😂😂.


4) Resepi Kek Coklat Moist Tiramisu Blender


Bahan A
3biji telur
1cawan minyak masak
1cawan gula halus
1cawan susu segar
1cawan susu pekat manis
1sk esen vanilla
1sb ovalate

Bahan B
ayak kan
3/4 cawan serbuk koko
1 sachet  nescafe 3 in one/whitecoffee cikgu suke pakai oldtown hazel
1  1/4 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
masukkan semua bahan A dalam blender
Blend semua dalam 5minit ( punye la senang sape kate xtau jugak cikgu suruh die pindah pluto)
Kemudian masukkan tepung baking soda dan baking powder blend lagi hingga sebati
Bahagi kek kedalam bekas2 yg korg suke
panas kan kukusan kukus 15 mnt api besar
Kemudian sejukkan utk letak topping

Topping sedap die cikgu pernah ajar
just taip d search topping coklat moist sedap azlina ina
so doakan cikgu murah rezeki dan seluruh keluarga cikgu yg dah tiada dilimpahi pahala amin2


5) Kek Black Forest Bajet Raya

Sponge cakes coklat yg  mudah

bahan2
🍒5 biji telur skrg telur gred B
🍒4sudu  besar susu full cream xkisah jenama ape 
🍒1 cwn gula  halus
🍒2 cawan tepung self rising +2sb serbuk koko
🍒1sb ovelate
🍒1sk esen vanila+1sb emolco coklat
🥝1/4 cawan minyak masak/majerin cair 

cara2 die.
🍉campur kan semua bahan kecuali minyak
🍎mix slow bg sebati sekejap
hight speed smpai gebu
masukkan minyak dan kacau rata siap😂😂😂belom smpat ngumpat dah siap ahhaha
kalau yg ni pn kate susah g pindah plenet lain😂 
panas kan oven sekejap
masukkan dalam loyang mak gune loyang 6  2 loyang.
lapik baking paper eh
ok masuk adunan
pas tu masuk dalam oven bakar suhu 160 atau 170 masa 35 hngga 40 mnt bergantung lah suhu oven rumah memasing.
orite dah setel semua ting kek dah masak bia sejuk keluakan masa kek panas2 dan tebalik kan ya.
ok dah tu tebalik kan semula.

Resepi cream die
layer tgh untuk 2 biji kek td
250g cream cheese
3sb susu pekat
mix sebati
add on 1 cawan whipping non dairy
mix sampai gebu
sapu pd semua layer berselang dgn filling blubery yg ade buah2 kasar.Kalau xjumpe pitted cherry.
ok siap dah 
mix asing
1 cawan lg whipping non dairy td smpai kental dan coated dan lepa kek smpai siap.

baik boleh hias kan ikut mana2 hiasan di bawah yg disukai😍mudah saja.kalau raya nak buat pn boleh je


6) Fresh Bluebery Marble Buttermilk Cakes

Asalamualaikum..Gemokning korg..ajommmm la cikgu share kek yg gebus lg moist ..kot2nak buat minum ptg.ke nak jual kek.kek ni xmuak sbb masam2 manis..satu lg kek ni sedap digigit gebu je.ikut betul2 resepi cikgu mesti jd.doakan cikgu selalu ye..like komen share jomm

💖Buah blubery basuh dan toskan

👍bahan2 A
1/2 cawan susu segar
1sb cuka masakan
bia 10mnt

👍Bahan2 B
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung self rising
ayak

👍250g pure butter baru sedap 
1 1/2  cawan gula halus (manis buah sukatan ni)
1 sk esen vanila
mix smpai kembang putih bercream
masukkan telur 5 bijik satu2 smpai abis
masukkan A dan B berselang
ok kacau adunan 
bahagi dua.. 1 adunan campur dgn blubery pasted dan warne ungu saru lg ori
masukkan sesenduk2 adunan dalam loyang smpai abis
tabur buah blubery dalam segengam
 bekas aluminium 25 hngga 30 mnt
kalau loyang 45 mnt api atas bawah suhu 180
dah siap tebalik kan kek di atas redai dan letak di board..
jual sebijik kek tu 8x8 rm 75


7) Japanese Cotton Cheesecake Mudah

Asalamualaikum anak2 mak cantik😍😍😍ok skrg mak bg resepi kek cheese mudah mana tau rumah byk telur kan😅Ade lebihan cheese ari tu sebelum arahan duk dalam rumah boleh la buat ok😋😋mmg sedap sgt

Bahan A
---------
250g cream cheese
50g butter atau xde pakai majerin
50g gula kastor 
80g susu segar/ susu cair
5 biji kuning telur
50g tepung kek (kalau xde tepung gandum ayak tambah 1sk baking powder)
20g tepung jagung( kalau xde xyah bg lg soft je kek tu tp tepung self rising td jd 70g ye)
1sk esen vanila(boleh jugak pakai perahan lemon )

Bahan B
---------
5 biji putih telur
50g  gula kastor
1sk cream off tartar(kalau xde ganti dgn 1sk perahan lemon)

oven panas kan kejap oven 170  darjah

1. Cairkan cream cheese +butter menggunakan double boiler.
2. masa panas tu masuk gula dan susu segar dalam adunan yg dicairkan td tu .kacau dan mix kan bg sebati.
3. Alihkan adunan dan kacau-kacau untuk turunkan suhu sampai suam...
4. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan kacau sebati dan tambah esen vanila atau perahan lemon td ek.
5. Masukkan tepung dan tepung jagung. Kacau sebati.
6. Pukul putih telur dan cream off tartar td dan masukkan gula sedikit demi sedikit sampai soft peak.
7. Masukkan putih telur ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
8. Tuang adunan dalam loyang. Bakar secara water bath suhu ke 150C dan bakar selama 60-70 minit
yeay siapppll😋😋😋😋😋😋
credit pic emojoie cuisine



8) Rainbow Cakes Simple 

Salam anak2 mak semua..ni kek rainbow simple yg mak buat tuk besday anak dgn abah semalam.So sape nak cuba boleh la ye muah3..Like sket.

1 cawan gula 200g
250g butter
esen vanila mix sampai gebu
tambah telur satu2
5 biji semua nya

last tambah 330g tepung self rising berselang dgn 1/2 cawan susu segar
bahagikan beberapa bekas dan letak colour
bakar suhu 170 api atas bawah masa 20 mnt
keluarkan dr loyang dan biar kan sejuk

mix kan 1/2 kotak whipping cream non dairy mak guna vivo dan kental
lepa pd kek by layer putih semua dan baki cream letak pewarna ikut warne kek anda.Cucuk 4 straw sbb kek ni tinggi bg xjatuh ya.
Boleh korg hias ikut kekreatifan masing2 ya..


9) Kek Buah Dan Kurma Kukus Moist

Asalamualaikum gemokning😍😍😍walau pon cikgu dah bersara dr buat kek buah kukus ni. dulu time raya smpai beratus biji smpai tebako dapur aku😂😂suke cikgu panjang kan ilmu pd yg nk mencuba sendiri lepas ni.first sapa nampk kek buah cikgu lalu like siket.nnt kawan2 sama dapat manfaat.


Bahan-bahannya:
ayak kan eh bahan dibawah👇
300 gram tepung gandum
2sk baking powder /1sk daouble action powder
1sk cream off tartar
1sk soda bikar bonat

bahan lain
3 biji telur A
250 gram mentega biasa cikgu guna pure butter
300 gram buah-buahan campuran
sila rendam sekejap dgn air panas dan tos
100g kurma dipotong dadu basuh sket tos
1 sudu teh esen vanilla
150g -200g gula halus( kalau nak kencing manis tambah la lg)
1/2 cwn air panas( betul panas eh)

Cara-cara Membuatnya :
1.Panaskan air dalam kukusan
2. buah dan kurma gaul kan
3.Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.
4 pegi ko masak air sementara nak cair kan gula jap lg
7.nak senang pakai periuk non-stick xde bedal je la kuali mak ko tu ha.masuk kan gula dengan api yang kecil masak gula sehingga cair dan bertukar warna coklat dan berbuih kecik.masukkan air panas hati2 kang kene muke dah cacat.kacau smpai gula xbeketul.masuk butter dan bia mencair
8: masukkan buah buahan kering dan kurma td dan sedikit lemon pasted.kacau smpai buah nampk sebati dgn gula.masa ni besa kan sket api.
8 slow kan api..masukkan tepung smbil kacau laju eh sape kacau time ni nak pinjam duit la apela mmg mendapat.mood masa ni kene seolah2 kat tempat salji🤣🤣kalau x kang xjd.ok
9 masukkan telur yg diblender dgn esen vanila je senang hidup ko senah nak mix2 bagai lambat.pastikan xde tetinggal cili blender kang xpasal2 kek buah ko jd kek buah spicy xkene baling dgn abah metua ko untung😂

10:Alaskan kertas kuih dalam loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil atau plastik wrap dan kukuslah selama 2 jam setengah minimum . kalau nak kick 4 jam.nah tu aku xsanggup nunggu🤣🤣sbb tu bersara ahahaha. dah siap.pas tu jual sekilo lebeh kurg rm55 keatas.dah la buat die cam mendaki gunung everest bahan pn boleh tahan mahal die nak plak rm25 ko bisik kat telinge org yg oder azan dulu pas tu ko bgtau die rm25 boleh kak tp saya isi bijik sawit


10) Marble Kek Majerin Pelangi

Asalamualaikum gemokning.Happy new year u all💥💥💥baru2 ni viral di group pasir bedengung resepi kek marble simple dr cikgu yg gebu gebas itew.so sape ketinggalan cikgu letak resepi nye kt sini pulak ehh

💥resepi asal dari sifu kek Azlina Ina 
credit gambar dan percubaan dr
nor hazirah manaf(tq sbb mencuba ye syg)

Bahan2
375g  majerin pelangi
3/4 cawan gula kastor kalau nak manis sket 1 cawan bersamaan 170g
5 biji telur A
1 sudu (k) esen vanila
1/2 cawan susu pekat
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu (k) baking powder
3 sudu (b) serbuk koko
sedikit emolco coklat untuk bau dan rasa

Cara-cara:-
⭐️Gula+butter+esen vanila putar dengan kelajuan tinggi selama 15-20 minit sampai gebu. Masukkan telur sebiji2, akhir sekali putar 15 minit. Kemudian masukkan susu dan putar sebati jer. Masukkan pula tepung sedikit2 sambil perlahankan mixer dan masukkan semua. Speedkan balik dan putar selama 3-4 minit.
Bahagikan adunan kepada 2. Satu plain sahaja dan bahagian masukkan 3 sudu (b) serbuk koko dan sedikit emolco coklat.kacau rata..lapik loyang dgn baking paper.Masukkan adunan pakai senduk dalam loyang berselang seli sampai habis. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 C selama 15 minit pertama. Turunkan suhu pada150 C selama 45 minit. Bila masak terbalikkan atas redai kek dan buang baking paper, kemudian terbalikkan semula serta merta pada kedudukan asal...

Kek ni sgt gebu... dia punya soft tu tak tahu nak cakap😂😂😂sesuai tuk pengguna gigi palsu.boleh jual dgn harga rm50 diva kaau xdiva rm35


11) Carrot cakes macadamia walnut kismis kukus

Asalamualaikum😍😍 gemokning.jom cikgu share resepi kek carrot  macadamia walnut kismis kukus yg mmg gebu dan sgt2 sedap lg2 makan dgn cheese meleleh tu ya ampun.cikgu jual di Red houze Bakery Azlina ina pekan meru klang mulai arini.korg nak belajar x? resepi yg mudah best dan sedap ni..tag kawan korg yg suke sgt2 kek carrot ye.tolong cikgu like komen share boleh kan

🍰Bahan2
2 batang carrot sederhana besar diparut( perah sket air nya)
1/2 cawan walnut dan macadamia nuts  bakar sekejap dan d cincang atau di tumbuk kasar

🍰bahan2 ayak
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung self rising
1/2 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
sedikit cinnamon  powder( optional)

🍰bahan2  mix
6 bijik telur gred b
1 cawan gula perang
1sb ovalate
1sk esen vanila
mix kembang gebu
slow kan mixer

masukkan 1  1/2 cawan minyak sket smpai abis
matikan mixer dan masukkan tepung sket2 smbil kacau rata
last masukan carrot dan kismis serta walnut cincang td
kacau rata panas kan pengukus
masukkan adunan separuh dalam bekas sq 450
lapik permukaan dgn wraping plastik
kukus 15 mnt api besar
bila dah masak tebalik kan

🎂topping meleleh
 topping 2
500g cream cheese
3/4 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy 
1 cawan susu segar
campurkn semua blender sebati
awal2 lg jgn lupa bakar sket walnut dan macadamia nuts hancur kan sedikit untuk tabur atas kek ye.dan tambah kan sedikit kismis kuning







12) Sunday Strawbery Cup Cake

Aslamualaikum anak2 mak.Tgk sket sape baik hati arini.Like komen share nnt puasa boleh buat dgn anak2.

Bahan2
untuk 20-25 cup ya

6 biji telur
180g  gula halus(1 cawan )nak manis tambah
1 sb ovalate
220  ( 2 cawan ) tepung self rising
65g susu dutch lady perise strawbery( 1/4 cawan)
1 sb emolco strawbery 
1sb pewarna pink

masa ni boleh cair kan majerin
sukat 130g( nak guna masa suam ya jgn sejuk)

cara2
masuk dalam bowl semua bahan kecuali majerin
mix sebati slow volume
up kan volume die laju sampai gebu
matikan mixer tambah majerin cair
kacau rata.

scop kn dalam cup.
jgn guna cup muffin jgn guna cup muffin ulang jgn guna cup muffin.Kalau x cup cake korg akan kecut dan mendap sbb permukaan dalam muffin cup licin dan adunan xmelekat di tepi2 menyebab kan die regang dan xcantik.Cup kertas akan memegang cakes dan melekat cantik jd cup cake akan jd montok dan xkecut

bakar suhu 170 masa 25-30 mnt
done

sediakan cream
250g cream cheese
1/4 cawan ising
mix sebati
masukkan 1/2 kotak vivo
mix sampai kental
paip kan atas cup cake
ambik strawbery filling yg ade buah dalm die
tambah dgn air masak sket dan kacau
boleh renjis2 kan atas cream  cup cake td ya
dan hias  kan


13) Moist Vanila Butterscotch leleh Cake

.Asalamualaikum....sory arini bz sket so lmbat sket post resepi.Ade lg x yg suke tgk resepi free cikgu??? like sket emoji sket.maseh korg😘😘😘😘 ok...kek ni skrg tgh pemes kat bakery cikgu..mana2  yg nak try silekan.mana malas beli kat bakery cikgu ok.waze atau google maps Red houze Bakery Azlina ina..Doakan cikgu murah rezeki ehh...

Kek moist vanila
bahan2
1 1/2 cawan tepung gandum( 150g)
1/2 cawan tepung selfrising 50g)
tambah 1/2sk baking soda)
tambah 1/2 sk cream off tartar
ayak kan

step 1
6 bijik telur
1 cawan gula 170g
1sb ovalate
1sk esen creamy vanila
mix smpai kembang gebu
slowkan mixer
masukkan 3sb susu pekat sket2 dan mix sebati
kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit
masukkan 1/2 cawan minyak masak mix sebati
masuk dalam bekas sq450
panas kan  pengukus
kukus 10 mnt api besar..
dah masak tebalik kan

Untuk Sos Butterscoth
170g/1cawan gula perang
150 gram mentega
120 gram sirap glukos bak
180 gram UHT whipping cream
1/2 sudu teh Garam

Dalam periuk satukan gula,mentga dan garam dan sirap glukosa..
Masak atas api sederhana, kacau selalu supaya tak hangus masak sampai semua bahan cair. Biarkan mendidih 2 minit kemudian angkat dr api dan tuang uht whipping cream, kacau sebati. Masak semula selama 2 mnt sehingga pekat.kalau cikgu simpan kejap dalam peti ais sebelum masuk piping dan hias pd kek

cheese leleh nya
500g cream cheese
3/4 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
1/2 cawan susu segar
blender sebati
tuang atas kek dan cucuk2 sket pakai garfu
tuang tompok2 caramel
lorek kan ..dan tabur butter scoth chip
jual dgn rate harge rm10,ke rm12
selamat mencuba korg.doakan cikgu murah rezeki ye


14) Resepi Sponge Milky Chocolate Cakes


xmintak banyak dgn anak2 mak.Tolong mak like komen share ilmu free ni boleh?? kek yg mak buat live di Red House Bakery 14 Rawang td..
sape2 nak buat makan kosong sedap sape nak buat tuk kek birthday pn boleh juga.Geboo sgt dan sedap sgt dimakan begitu saja.

bahan2
5 biji telur gred B
1 sb ovalate
1 cawan gula halus (200-210g)
2 cawan tepung self rising(200g)
4sb /30g serbuk koko
1sb emolco coklat
1sk esen creamy vanila
1/4 cawan (60g) susu kotak coklat ducth lady
mix semua guna low speed
dah sebati guna hight speed sampai warna dark brown jd soft brown (bergantung kelajuan mixer masing2)
matikan mixer 
masukkan 1/2 cawan butter cair kalau xde minyak jagung pn boleh..(70-80g)
alas loyang 6 dgn baking paper 
tuang adunan 420g akan dapat 2 loyang
panas kan oven dulu 180 5 mnt
hentak sket loyang dan bakar suhu 170 masa 45 mnt api atas bawah

dah siap tebalik kan di board yg dilapik tisu dapur kemudian tebalik kan semula ya.

done kek geboo kite.mudah je kan🤩sape kate buat kek susah


15) Resepi Cheese Leleh Pandan Melting Versi Busines


Kek yg melonjak kan nama azlina ina😊kek yg jd anak sulung,kek yg jd kegilaan xpernah cukup di semua kiosk😅dan kek yg rasa nya sgt unik dan jd rebutan.Taster untuk bos2 petrol pump mmg kami bg rasa pandan ni dan dr 300 petrol pump 157 petrol pump berjaya tembus dek kerana rasa anak sulung mak ni😂sape belom pernah rasa meh la beli😍😍viral sejak 7 tahun lepas sampai kini😍

dibawah resepi tuk berniaga dan sekali adun guna mixer 7 liter jd xyah la bancuh byk kali ok

bahan2
10 biji telur
2 cawan gula
1sb ovalate
2sb perisa pandan coconut
1sb pewarne hijau epal
mix sampai gebu dimana hijau pekat bertuka jd hijau pucat

sementara tu ayak
4 cawan tepung gandum cap ros atau bakers choice
1sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk cream off tartar

dah kembang slow kan mixer masukkan sket2 tepung smpai abis
tuang sket2 1/2 cawan minyak masak.mix sebati
panas kan kukusan.
isi 1/4 bekas dalam sq 450 dan kukus 10 mnt
tebalik kan.

topping
guna blender heavy duty muat 1kg cheese ya
1kg cheese
1 tin susu pekat
1 cawan 1/2 whipping dairy
2 cawan susu segar
blender sebati
tuang atas kek parut cheddar dan jgn lupe 1 bekas untuk crumb die ya tabur tepi2.Done boleh bekukan dan buat jualan.Di beku tahan sebulan di chiller tahan 7 hari.selamat mencuba


16) Kek Red Velvet Cornetto


Setakat sales dan setakat list oder by agent kek ni tibe2 melonjak naik ranking pertama..Kek cornetto red velvet atau dikenali kek indulgence red velvet.Sebab laku sgt xtau kenapa jd mak senang ati bg resepi die sebijik sejebon kat anak2 mak.
Rasa padu cheese bersatu dgn beryls coklat yg melt bila makan sungguh syahdu.Memandangkan harga mak jual rm18 mahal so mak cadang kan korg buat sendiri.Atau korg suruh kawan korg buat kemudian beli.Mak halal kan dan mak gembira kalau korg pandai dan boleh cari rezeki dgn resepi mak.Korg xyah beli kek mak pn xpe😘😘

Bahan2 kek red v sponge
A
majerin di cair kan sukat 1 cawan
B
1 cawan susu segar
+1sb cuka masakan mak guna jalen atau hilal
+2sb pewarna merah serbuk(wajib kalau cecair colour red b xjd cantik)
+1 sk soda bikar bonat
satukan semua dan bia kan  5 mnt

dalam bowl lain
c
5 biji telur
1 cawan gula
1 sb ovalate
2sk esen vanila
mix sampai kembang gebu

ayak dulu
D
2 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1/2 sb serbuk koko

ok dah kembang telur td slow kn mixer
masuk kan B kedalam C sampai habis ya
baru tambah A sket2 sampai habis
last masuk kan D sampai habis
siap.Kukus sq 450 10 mnt

topping nya mmg sedap mmg best
ganace
300g dark compound beryls
2sb majerin
2 cawan whipping dairy
masuk loyang dan masuk oven atau pengukus
whiskan dan tambah 3 sb nutella hazel kacau rata biakan 1 jam

500g cream cheese
1 cawan susu pekat
1 cawan whipping dairy
1 cawan 1/2 susu segar(tuang sikit2 ya sbb sebab cawan kita besar nye xsama)
blender sebati
tuang atas kek dan sejuk beku kan kek
keluakan tuang ganace lorek nutella dan tepi2 crumble dr lebihan kek red v itu sendiri


17) Hantu Lava Leleh Melting



Cara corakkan marble

Asalamualaikum..cer like komen share bg kawan2 lain belajar free sama2...ramai sgt tanya resepi kek ni.lama dah viral weh.tp bile makan yg beli kat kedai cikgu kenapa kek lava cikgu lain dr org lain jual.rasa die ade rasa coklat ade rasa cheese ade rasa tiramisu.ala ajar la cikgu nnt kami boleh buat jual.ok boleh je.mana yg xjumpe resepi cikgu meh la cikgu share sket jualan paling laris no 3 selepas kek pandan  dan mangga leleh

bahan2 
Ayak kan
2 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko

sementara tu
mix kan smpai gebu
6 bijik telur gred B
1 cawan gula halus
1sk.esen vanila
1sk.emolco coklat
1sb ovalate
dah kembang gebu masuk kan
1 cawan susu pekat mix slow
masukkan 1 cawan minyak masak mix sebati
masukkan tepung td gaul pakai spatula
masukkan 1/2 cawan air panas kacau kan sebati
panas kan kukusan tgk bekas ye xsama setiap bekas time kukus die ikut bekas yg korg gune tau
sq 450 20 mnt
sq 1500 30 mnt
dah masak tebalik kan 5 mnt dan tebalik kan semula

topping die
500g cream cheese
3/4 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
3/4 cawan susu segar full cream
blender kan

bekas lain
nescafe 3 in 1 satu sachet
bancuh dgn sedikit air panas
plus 6-7 sb cream cheese kacau
plus 1 sb ganace kacau

ganace buat awal2 rujuk post resepi ganace cikgu terdahulu
cara
tuang cheese putih atas kek
plus ganace dan + campuran nescafe pula berselerak
rujuk gamba no 3..cara corak kan marble mcm cikgu tunjuk tu ok.buat bulatan atau bentuk S nnt akan jd corak marble tu


18) Apam Gula Hangus Boolat Resepi Bisnes

bismillah asalamualaikum korg gemokning...kite bukan je belajar kuih kek moden2 kite belajar jugak tuk yg suke jual kuih tradisi..apam gula hangus ni best tau sbb manis die so so lg 1 kalau buat gerenti mak abah korg makan betul x..jom like komen share ramai2 kite bantu yg nak niaga kuih tambah koleksi jualan

Bahan2 (1)
2cawan gula(xnak manis kurg kan lg)
2 cawan air panas
masak gula smpai keperangan
masukkn air panas slow dan bia smpai gula mencair semua
ketepikan bia sejuk

bahan (2)
4 bijik telur
4sb susu pekat
minyak masak 1 cawan
sedikit esen vanila
butter 3sb cair kan awal2 ye

Bahan (3)
tepung gandum 3 cawan
ayak bersama 2sk soda bikarbonat

cara2
mix kan telur dan susu pekat sekejap baru masukkan butter dan minyak serta esen..mix dalam 5 mnt
masukn bahan pertama td slow kan mixer atau pakai whisk pon boleh..last masukkn tepung sket2 dan kacau sebati...
panas kan kukusan..sapu minyak acuan tuang adunan penuh..kukus 10 /15 mnt api besarbergantubg acuan yg korg gune ye...selamat mencube doakan cikgu murah rezeki amin2



19) Mangga Cheese Leleh Viral Sukatan Family


Asalamualaikum😍😍😍 anak2 mak semua.Sape rindu resepi like sket.Salah satu kek yg paling byk oder selepas pandan cheese leleh viral.Sampai ribuan box per week.80kg mangg per week ikut kan mmg tinggi sgt permintaan.Ade yg ketinggalan resepi ke😜atau dah dapat resepi tp byk sgt plak nak yg ngam2 sekali buat abis.Nak yg 6-7 bekas je ade x mak😂baik mak cuba ya bg selengkap nya resepi.Korg kalau malas buat boleh beli di agent dan kiosk mak.kalau rajin sket buat je sendiri ok

bahan2
3 biji telur
1sb ovalate
1/2 cawan gula halus
2 sb susu pekat
1sk pewarnw kuning lemon
1sb cordial mangga sunquick
mix sampai gebu

sementara tu ayak kan
1 cawan 1/2 tepung gandum
1sk baking powder
1sk cream of tartar
1/2 sk soda bikarbonat

masukkan dalam bahan mix td slow2 sampai abis
tambah kan 1/4 cawan minyak masak.mix sekejap sebati.isi dalam bekas 1/4 bekas dan panas kan kukusan.Kukus 10 mnt untuk bekas sq 450

topping manggo cheese leleh viral
500g cream cheese
1/2 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
1 cawan susu segar(kalau nak cair sket tambah lg ya susu segar )
1sb cordial mangga
blender sebati
tuang atas kek cucuk2 sket pakai garfu
parut cheeddar.tujuan parutan cheddar untuk elak kan mangg yg dipotong nnt tenggelam dalam cheese.
mangga yg digunakan mangga susu,mangga black gold atau mangga water lily
lorakan filling tu boleh dapat kan di bakery filling mangga atau nama nya puratos decofil.
semoga semua dapat mencuba resepi mak ni yg mak buat seringkas nya ya.
Doakan semoga semua baik2 aja untuk perniagaan dan kehidupan mak ya amin2.


20) Kek Cheese Leleh Peanut Butter Coklat

Asalamualaikum🥰gemokning korg.meh sambil2 bace resepi dapat pahala.jom taip kat komen subhanaAllah😘😘
sebenar nye kek ni baru je nak letop kan dalam kiosk dan agent.tp xpe kite share sama2 so kite jual sama2 kite letop sama2 nak🥰🥰🥰
satu cikgu pesan,ilmu,kemahiran dan setiap bende yg kite ada tu pinjaman.setiap ape yg kite bg Allah xkan biar kan sia2 mesti ade balasan.sifat kedekut tu kite belajar kurg2 kan.sifat takut rezeki kurg tu kite belajar ketepikan.sbb Allah beri kite pilihan.baik atau xbaik.bende mudah tp kite kerap pilih yg xbaik🥺🥺

Bahan2:
5 biji telur 
1cawan gula halus
1sb ovalate
1sk esen vanila
1sb emolco coklat
Mix bahan2 di atas sampai agak kembang elok

ayak kan
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
 Sedikit garam halus
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat

1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

Bila bahan mix td dah kembang 
masukkan 1cawan susu pekat
dan masuk kan 1 cawan minyak masak
Slowkan mixer.
Kemudian masukkn bahan2 ayak tadi
kacau gune tgn je  bg sebati

Masukkn 3/4 cawan air panas dalam adunan dan kacau

Panaskan kukusan dan kukus api besar 10 mnt hngga 15 mnt untuk bekas sq 450.

bahan lorek
peanut butter dan coklat spread boleh beli kat bekery eh
piping beg

ok topping cheese leleh
1kg cheese tatura
3/4 /1 tin susu pekat( ikut kemanisan tekak korg)
1 cawan whipping dairy
1 1/2 cawan susu segar
blender semua( kalau agak pekat boleh add on susu segar sket lg)

dah topping cucuk2 pakai garfu eh.simpan jap dalam peti.masukkan peanut butter dan coklat spread dalam piping beg.potong muncung die dan lorek pd kek awak tu.done..xdiva boleh jual rm10 sq 450 kalau diva jual rm15 agent jual rm19 sbb coasting peanut dan coklat spread agak mahal


21) Kek Cheese Leleh Nescafe Tarik kaw


Setakat ni penggemar nescafe belom penah jumpe kek nescafe leleh kan.ok cikgu buat dan cikgu nak korg buat dan jual jugak.

Bahan2:
5 biji telur 
1cawan gula halus
1sb ovalate
1sk esen vanila
Mix bahan2 di atas sampai agak kembang elok

ayak kan
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
 Sedikit garam halus
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat*

1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

Bila bahan mix td dah kembang 
masukkan 1cawan susu pekat
dan masuk kan 1 cawan minyak masak
Slowkan mixer.
Kemudian masukkn bahan2 ayak tadi
kacau gune tgn je  bg sebati

Masukkn 1 sb necafe ori dalam 3/4 cawan air panas bia larut jap.panas2 eh masukkan dalam adunan td kacau rata

Panaskan kukusan dan kukus api besar 10 mnt hngga 15 mnt untuk bekas sq 450.

Ganache melting
350g coklat compound dark beryls patah2 kan
100g milk compound patah2 kan
1 cawan 1/2 whipping cream
3 sudu majerin
panas kan dan whisk kan smpai semua cair
bia kan 2 jam

nes tarik
1sb serbuk nescafe sedikit air panas kacau smpai larut
sambil tu siap kan topping die dulu
ok topping cheese leleh
1kg cheese tatura
3/4 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
1 1/2 cawan susu segar
blender semua

ambik sebahagian dalam 1 cawan whippingbyg dah diblender te plus kedalam nes larutan td dan plus 2sb ganace boleh kacau2 kan

skrg topping
tuang atas kek korg cheese belender td 
pas tu letak tompok2 ganace dan nes tarik tu dan buat kan corak s..tabur coklat chips dan badam sangai.done.jual harge diva rm15 walk in kedai atau rm17 beli dgn agent cikgu.tp kalau korg xbape diva jual rm10 sq 450 ye.gud luck doakan cikgu murah rezeki aminnn


22) RESEPI PANDAN CHEESE INDULGENCE VIRAL AZLINA INA


Salam anak2 mak semua.Korg semua nampak post mak x? like sekali boleh x?
Minggu depan mak lounch kek pandan version yg baru.Rasa die sedap padu sedap meleleh.Untuk bg kite jual sama2😂bersaing seiring sejalan dgn jd mak bg resepi sama sebijik xubah sikit pn hahaa jd mari kite buat sama2 ye.Mak minggu depan baru start jual.Kita buat sama2 jual sama2 kalau bosan makan kek sendiri kite beli kek org lain eh😂kalau kek mak mahal korg beli dgn kawan2 korg ye

Resepi nya:
- 5 bijik telur
- 1 sb ovalate
- 1sb emolco PANDAN COCONUT (mesti ade tulisan ini wajibbbb )
- 2sk pewarne hijau epal(kene warne ini baru sama macam warne cikgu)
- 1 cawan gula halus(200g)
*ok mix sampai gebu maksudnye dari warne hijau- pekat bertukar jadi warne hijau pudar dan adunan jadi pekat dan gebu.

Ayakkan:
- 2 cawan tepung gandum (220g) jenama cap ros atau bakers choice
- 1 sk baking powder
- 1 sk cream off tartar
- 1/2 sk soda bikarbonat

*bile dah gebu tadi slowkan mixer dan masukkan:
- tepung sikit-sikit ye berselang dengan 
- 1/2 cawan minyak masak.

- Masuk dalam bekas sq 450/350 1/4 bekas,so bile dikukus akan naik jadi 1/2 bekas ruang setengah bekas lagi adalah cheese nye.
- Panaskan pengukus dan kukus 10 minit.Pastikan permukaan bekas kek tadi ditutup dengan plastik wrap sebelum kukus.Tebalikkan kek lepas masak.

Topping Paling Sedap di alam semesta

Bahan-bahan :
- 500g cream cheese tatura /dairyland wajib suhu bilik
- 1/2 tin susu pekat jenama saji atau dairy champ
- 1 cawan whipping jenama amborg atau shani
- 1 cawan susu segar jenama marigold atau ducth lady
* (kalau korang tak nak pekat sangat boleh tambah susu segar lagi ye ikut citarasa korang.)
sejuk kan beku 1-2 jam

topping nya ganace dia
ganace
300g dark compound beryls
1 blok 250g cadbury
2sb majerin
2 cawan whipping dairy
masuk loyang dan masuk oven atau pengukus
whishkan dan biakan sejuk 
tuang atas kek yg dah sejuk beku kemudian lorek nutella dan tepi2 crumble dr lebihan kek pandan td.
siap dah yeayy




13 comments:

Words of wisdom