Pokok Cili Api Yang Banyak Jasa - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Tuesday, January 26, 2021

Pokok Cili Api Yang Banyak Jasa

Post harini mama dedikasikan kepada Pokok Cili Api Yang Banyak Jasa mama.. Cewah, dramatik betul mama ni kan. Pokok cili api yang amat mudah nak tanam dan amat mudah nak jaga ni banyak betul jasanya bagi mama tau. Berbuah lebat dan alhamdulillah takde penyakit walaupun mama tak jaga dia bebetul pun.






Beberapa bulan dulu mama tabur aje biji cili ni dan dapat lah dapat 7 pokok cili api. Memasing berlumba berbuah dan mama dah guna banyak dalam macam-macam masakan mama. Baca juga ni:



Antara pokok yang mama tanam. Dalam poly bag aje. Ada gak yg dlm pasu. Semuanya dah ada hasil. Ada satu pokok mama daun dia takde mungkin belalang makan tapi buah dia elok aje terletak. agaknye pedas so belalang tak kacau kot hihi..

Hasil tuaian 1 pokok





Setiap kali teringin nak masak nasi goreng, mama petik cili api sendiri aje alhamdulillah berselera makan. Dah banyak round dah mengutipnya..


Terasa seronok bila pergi ke kebun mini dan petik apa yang nak untuk dimasak. Selain cili api, daun kari mama pun banyak jasanya juga. Begitu juga pokok kunyit yang mama guna daunnnya untuk memasak. Semasa nak guna kunyit hidup dulu terasa gak nak ambil kunyit dalam pasu tapi kemalasan pula mama ni.


21 comments:

  1. seronoknya nak masak je pi kat kebun mini, petik dari pokok. jimat duit. jeles. sebab kita duk umah flat. tak leh nak buat kebun mini tanam bahan2 yang diguna dlm masakan.

    ReplyDelete
  2. Itu seronoknya menanam dan dpt hasilnya kan kak... pokok cili kat rumah pun dh mula galak berbuah

    ReplyDelete
  3. Baru tahu yang Mamapp suka menanam.

    ReplyDelete
  4. Memang berjasa.Bagus ada tanaman selalu guna.

    ReplyDelete
  5. bestnya
    tanam cili palinggg frust huhuu asyikk daun jd kerinting walau caba mcm2 cara dah

    ReplyDelete
  6. tanam sendiri lebi puas...

    jimat belanja juga

    ReplyDelete
  7. bestkan kalau semua ada di rumah sendiri, tanam sendiri...

    ReplyDelete
  8. Wak panggil ni lada cengek sebab buahnya mencengek ke atas

    ReplyDelete
  9. Rumah ni ada gak pokok cili hihihi..

    ReplyDelete
  10. Geram tengok pokok cili tu eh geramnya. Hakhak

    ReplyDelete
  11. Betullah orang kata, untung berbudi pada tanah.

    ReplyDelete
  12. Rezeki berbudi kepada tanah, dapat tuai hasilnya.

    ReplyDelete
  13. jimat duit bila tanam sendiri...

    ReplyDelete
  14. senang betul nak jaga pokok cili apa ni, lebat pula tu berbuah. jimat duit..hehe

    ReplyDelete
  15. sejuk tangan akk i, menjadi tanam

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah.. Seronok bila boleh mengutip hasil tanaman..

    ReplyDelete
  17. Sangat berjasa. Senang nak masak main petik je. Fresh from pokok tu yang lagi sedap tu

    ReplyDelete
  18. Memang best kan.. nak masak tinggal petik je.

    ReplyDelete
  19. Rabia ada jugak pokok cili ni dkt belakang halaman rumah rabia

    ReplyDelete

Words of wisdom