Menu Berbuka Puasa Enam - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Wednesday, June 17, 2020

Menu Berbuka Puasa Enam

Aih mama ni dah terbiasa ambil gambar makanan berbuka sampai Kan buka Puasa Enam pun sibuk.nak ambil gambar juga. Maka di sinilah mama share Menu Berbuka Puasa Enam mama sekeluarga.. Korang layankan je la mama ni ye.







Alhamdulillah.. mama dahulukan Puasa enam dulu sebab takut ter ABC (kaum hawa faham kot short form ni). Kalau nak tau fatwa tentang puasa enam dan puasa enam boleh digabung atau tak boleh baca kat sini.



Ikan bawal masak sweet and sour, sambal telur hancur, ikan bawal Goreng Dan timun. Minum air soya.

Ikan caru bakar dengan sambal kicap, Sambal telur hancur semalam, Bayam masak air Dan air sirap Bandung soda.







Mama kepenatan sebab terlalu busy Di office siap sempat melawat sub con lagi petang Tu. So masak simple aje. Sambal sardin makan dengan ulam timun dan tomato beserta air soya cincau dan buah dragonfruit.

Hari yang mama gantung periuk. Mama beli je lauk ayam bawang dan nescafe dari Khulafa Bistro.. favourite mama ni. Kalau puasa memang ada masanya nak makan lauk fav ni. Dan ni la first time mama makan buah betik hasil tanaman sendiri. Manis tau.

Hari yang malas.. mama buka ayam masak merah bersama sup suhun kentang cendawan. Sedap. Makan dengan timun dan air soya




Puasa hari keenam mama goreng new bodo je sebab terliut tengok live Shila Amzah haha.. mama makan e ngan telur Mata, brownies collar mint sepuou buat, buah naga dan air min cafe ais.. 

Alhamdulillah terlaksana juga puasa 6 tahun ni walaupun lambat sebab memberi laluan kepada ABC (Allah bagi cuti) aka red flag haha




23 comments:

  1. Selamat berpuasa dan berbuka Mama

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah selamat dah puasa enam kak adda..

    ReplyDelete
  3. sambal telur hancur itu win. Lauk penyelamat tu

    ReplyDelete
  4. aduh sedapnya semua menu akka... rajin akak masak

    ReplyDelete
  5. hihii biasa aje menu mama tu. Korang kalau masak lagi power tau haha

    ReplyDelete
  6. terliur pulak tgk dragonfruit tu..hehe

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah. Semuanya sedap belaka. Rasa macam nak joint sekali heheheee.

    ReplyDelete
  8. kak tahniah menang header pada bulan june top pengomen di blog rabiaa

    ReplyDelete
  9. semua sedap2. mengoda selera betul lah 😊

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah selamat berpuasa 6 hari di bulan Syawal.
    Ramai dan meriah menunya.

    ReplyDelete
  11. mak aiiii Mama.....sedap-sedapnya menu puasa 6

    ReplyDelete
  12. wahhh menu buka puasa memang patut ada buah. Simple tapi sedap!

    ReplyDelete
  13. sedapnya ikan bawal sweetsour tu mama..

    ReplyDelete
  14. ikan bawal masak sweet sour tu menggoda lah
    hahahaha
    laparnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh buat sendiri je Hans.. mudah sgt nanti mama share resepi ye

      Delete
  15. Harini dah 30 syawal.sekejap.aje dah nak masuk.zulkaedah

    ReplyDelete

Words of wisdom