Tips Khatam Al-Quran di bulan Ramadhan - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Sunday, May 5, 2019

Tips Khatam Al-Quran di bulan Ramadhan

Tips Khatam Al-Quran di bulan Ramadhan.. tips ini sangat berguna bagi sesiapa Ada objektif untuk khatam al-Quran di Bulan Ramadhan. Sebenarnya Tak susah tetapi memerlukan istiqomah je. Tips Khatam Al-Quran di bulan Ramadhan. Selamat berpuasa semua..



TIPS KHATAM AL QURAN DI BULAN RAMADHAN

UNTUK 1 KALI KHATAM, JUMLAH YG DIBACA :

1. Solat Subuh     2 helai
2. Solat Zhuhur    2 helai
3. Solat 'Ashar     2 helai
4. Solat Maghrib  2 helai
5. Solat 'Isya        2 helai

UNTUK 2 KALI KHATAM :

1. Solat Subuh    4 helai
2. Solat Zhuhur   4 helai
3. Solat 'Ashar     4 helai
4. Solat Maghrib 4 helai
5. Solat 'Isya        4 helai

UNTUK 3 KALI KHATAM :

1. Solat Subuh    6 helai
2. Solat Zhuhur   6 helai
3. Solat 'Ashar     6 helai
4. Solat Maghrib  6 helai
5. Solat 'Isya        6 helai

Rasulullah SAW bersabda,

" Barang siapa menunjukkan satu kebaikan, maka baginya pahala semisal orang yg mengikuti KEBAIKAN tsb "
(HR. Muslim, no. 1893).

16 comments:

  1. Tips ni PH mula amalkan semasa di tanah suci, alhamdulillah memang dapat khatam quran seperti diinginkan. Jom kita semua amalkan.

    Selamat berpuasa mama :)
    Ramadhan kareem.

    ReplyDelete
  2. bagus juga tips ni tapi perempuan kena baca lebih sikit lah satu hari sebab ada time period :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu farhana.. kena consider time abc kita

      Delete
  3. semoga kita sama sama dapat khatamkan Al quran tahun ni... azam bulan puasa tahun ni, harap tercapailahhh...

    ReplyDelete
  4. In syaa Allah
    Selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah2 lainnya

    ReplyDelete
  5. Oh..betul jugak..nak cuba buat jugak la. Khatam ke tidak belakang kira, kita cuba buat dulu. Thanks share mama :)

    ReplyDelete
  6. Terbaik mama..perkongsian yang berguna

    ReplyDelete
  7. tq for sharing..selamat berpuasa

    ReplyDelete
  8. ramadan kareem kak. selamat menjalani ibadah puasa dan semoga sihat hendaknya. dan smeoga kita boleh khatamkan alquran. kalau tak, at least jgn tinggal baca setiap hari.

    ReplyDelete
  9. perkongsian bagus ni, nak kena amalkan supaya boleh khatam

    ReplyDelete
  10. thank you mama. doakan ray dapat buat even sikit pun. janji ade progress

    ReplyDelete
  11. pernah sekali khatam di bulan ramadan...x dinafikan, usaha mcm ni kena dipaksa sikit kalu x, x jln heheheeh...siapa? sy lah tu hahaha

    ReplyDelete
  12. Terimakasih infonya gan sukses terus...

    ReplyDelete
  13. menarik. semoga dipermudahkan dalam ibadah

    ReplyDelete

Words of wisdom