Resepi Sotong Masak Lemak Padang - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Monday, May 13, 2019

Resepi Sotong Masak Lemak Padang

Resepi Sotong Masak Lemak Padang ni mama dapat dari group family. Tepek sini dulu nanti mama nak cuba. Kalau dah namanya masakan padang sure sedap ni.. Jom tengok Resepi Sotong Masak Lemak Padang.. 

Kredit gambar Resepi Malaya


Resepi Sotong Masak Lemak Padang

Bahan-bahan

- 1 kg sotong - cuci bersih dan potong
- 3 biji bawang besar - belah 4
- 2 biji tomato - belah 4
- 2 batang serai - di titik
- 3 biji ubi kentang - belah 4
- 3 camca minyak untuk menumis
- 500 ml santan
- air secukupnya
- garam secukup rasa

Bahan kisar

- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inc kunyit hidup
- 2 inc halia
- 5 tangkai cili merah

Cara-cara memasak

1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak
3. Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong santan dan air
4. Kacau biar sebati
5. Kemudian renihkan dan sesekali di kacau supaya santan tidak pecah minyak.

17 comments:

  1. Sedap tu mamapp. Nanti nak juga try. Thank you sharing resipi. Selamat bepuasa :)

    ReplyDelete
  2. Woweee shedapnyaaa....sotong adalah kegemaran anak-anak Sis..nanti boleh cuba resepi ni ..

    ReplyDelete
  3. bahan nya mudah, boleh try jgk nih kak

    ReplyDelete
  4. sedapnya. walaupun ray x makan sgt sotong tp ade certain2 lauk tu ray makan la.

    ReplyDelete
  5. nampak sedap ni mama..selalu asyik masak sambal je kan...bolehlah try resepi ninnanti

    ReplyDelete
  6. Baca tajuk posting dapat ilhan untuk masak lemak menu minggu depan.

    Terima kasih beri ilham.

    ReplyDelete
  7. adoi !! terliur tengok.. hee~ nanti boleh try untuk lauk berbuka puasa..

    ReplyDelete
  8. Sedapnye... Terima kasih bagi idea. Nanti boleh try.

    ReplyDelete
  9. sedap nmpknya..mcm pernh mkn kt restoran padang je rupa lauk tu..biasa lauk sotong ni buat sambal je..nanti bole try menu ni

    ReplyDelete
  10. menarik..boleh cuba nih sotong ada dekat rumah tu

    ReplyDelete
  11. Kena amsak kentang dululah kan sebab kentang tu lambat empuk...

    ReplyDelete
  12. Nampak sedap.. sha bookmark.. kot teringin nak cuba nanti tahu mana nak terjah.. hehehe

    ReplyDelete

Words of wisdom