Apa perlu dibuat jika terjumpa barang berharga - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Friday, November 24, 2017

Apa perlu dibuat jika terjumpa barang berharga

Setiap kita mesti pernah mengalami situasi terjumpa duit atau barangan berharga di jalanraya atau di mana-mana seperti tandas, office, etc kan. Mesti kita rasa serba salah apa nak buat dengan barangan. Apa perlu dibuat jika terjumpa barang berharga Tu? Barang Ada Di Tangan tapi nak pulang semula kepada tuanny tak tau pula siapa pemiliknya. Especially kalau terjumpa duit di jalanraya. Tentulah pengguna jalanraya tu ramai orangnya. Susah nak cari pemilik wang itu. So, apa yang patut kita lalkukan jika dalam situasi ini menurut islam? Apa perlu dibuat jika terjumpa barang berharga? Adakah ianya boleh digunakan?

Apa perlu dibuat jika terjumpa barang berharga
Gambar Dari Google

Jawapannya, wang atau barang berharga yang dijumpai sebenarnya boleh digunakan dengan syarat hendaklah diisytiharkan terlebih dahulu di tempat awam dalam tempoh satu tahun dengan tujuan mencari pemiliknya. Dalam hal ini, wang atau barang berharga yang dijumpai tercicir di jalanan dinamakan barang . Jika pemiliknya tidak dijumpai maka wang tersebut boleh digunakan dengan niat kalau ada pemiliknya yang menuntut orang yang menggunakan sedia menggantinya.

Ini berdasarkan sabda Rasulullah S.A.W : Maksudnya : " ( Serahkan barang tercicir kepada pemiliknya ) kalau ia datang menuntut, kalau tidak ada yang menuntut, barang itu menjadi amanah di tangan engkau". (Riwayat Bukhari)

Semoga menjadi panduan bagi kita semua.

Sumber: Mufti Selangor


37 comments:

  1. Hi salam singgah lagi sini :) isytiharkan tmpat awm setahun tu sy kurang paham huhu. kalau sy, jumpa duit sy letak tabung masjid jer

    Btw jom join GA saya!

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yg buat macam.tu. susah nak Cari tuannya kan

      Delete
  2. simpan di tempat yang aman namun mudah diingat
    Beanr Rasulullah sabdanya

    ReplyDelete
  3. jarang jumpa barang kak..ilang barang selalu hehehe

    ReplyDelete
  4. Pernah jumpa duit rm10 di tmpt awam tercicir atas lantai . Tak tahu pulak sapa punya .ambil dan masukkan dalam tabung bantuaan lemanusiaan palestin .mujur ada tabung derma di situ . Kalau tak kirim ayah masukkan tabung masjid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah semoga CCL Dan Tuan punya suit Tu beroleh pahala

      Delete
  5. Saya pun sama, jika jumpa duit atas jalan ke, tempat parking kereta ke, saya akan masukkan ke dalam tabunh masjid atau surau sebab saya rasa agak mustahil untuk cari tuan punya duit tersebut. Tambahan pula kalau duit yang tercicir tu cuma RM1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada benarnya. Kalau setakat seringgit alang2 letak aje dlm tabung masjid kan

      Delete
  6. baru tau ilmu ni. selalu kalau jumpa duit masuk tabung masjid je :)

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  7. selalu Ray yg tercicir barang. hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah Kita rayy.. baru2 ni mama terxixir rm50. Cuai kan

      Delete
  8. Nice sharing. Betul lah memang kena isytihar setahun tu dulu. Tapi kalau takde niat nak mencari owner, lebih baik tak ambik..

    -Penulis Blog Perlu Baca-

    ReplyDelete
  9. Good sharing Adda, baru tahu macam mana nak buat kalau jumpa barang..

    ReplyDelete
  10. SETAKAT NI XPERNAH LAGI JUMPA BARANG BERHARGA..INSYAALLAH KALAU TERJUMPA NNT BOLEHLA IKUT PANDUAN MAMA NI...

    ReplyDelete
  11. bagus panduan ni adda tp biasanya org payah pulak nak ikut.. hantar gi balai atau tabung memana yg senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpulanglah pada individu. Siapa yg nk mudah isi tabung masjid lg senang

      Delete
  12. Perkongsian yg bagus. Kadang kadang kita tak tahu nak buat apa. Dengan info ni dapat membantu kita kalau terjumpa barang apa tindakan yg perlu dilakukan

    ReplyDelete
  13. Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  14. Ilmu baharu untuk LZ..
    Susah juga menjaga amanah jika terjumpa barang..

    ReplyDelete
  15. Ana kalau jumpa duit ke memang masukkan dln tabung masjid sambil niat semoga tuan duit tu beroleh pahala dan kesenangan.

    ReplyDelete
  16. Selalu masuk tabung masjid Dan niatkan pahalanya utk tuan punya duit tu.

    ReplyDelete
  17. kita tak pernah jumpa duit / bahan berharga orang lain. Mungkin tak sempat jumpa, hehehee . Nanti free, jom lerr singgah blog lubukseni.com

    ReplyDelete
  18. zaman sekarang ada teknologi, boleh guna. Viralkan antara cara termudah

    ReplyDelete
  19. Dulu pernah dengar ustaz cakap, kalau jumpa duit dekat mana-mana, sedekahkan atau masukkan dalam tabung surau/masjid, niat atas pemilik duit tersebut.

    ReplyDelete
  20. Tq kerana sudi baca Dan berkongsi ilmu ye semua

    ReplyDelete
  21. Kalau boleh jangan guna,
    bukan hak kita.

    ReplyDelete

Words of wisdom