16 Ping Blog Free Service - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Monday, November 13, 2017

16 Ping Blog Free Service

16 Ping Blog Free Service. Semasa mama mula nak aktif semula berblog selepas 2 tahun menyepi, maka mama ada juga terjumpa laman ping blog yang menarik untuk kita ping entry kita. Yang mama faham tentang ping ni adalah untuk memberitahu bahawa ada post update dalam blog kita. Mama perasan juga walaupun dah lama tak ping blog, tapi masih ada traffic yang masuk melalui ping tu walaupun takde lah banyak sangat. Di sini mama nak share 16 Ping Blog Free Service yang mama guna.


16 Ping Blog Free Service

Sebelum tu, jom baca definisi Ping Blog melalui en wiki"
"In blogging, a ping is an XML-RPC-based push mechanism by which a weblog notifies a server that its content has been updated.[1] An XML-RPC signal is sent from the weblog to one or more "Ping Server(s)" (controlled by the weblog) to notify a list of their "Services" of new content on the weblog."

Antara kebaikan guna ping blog boleh drive traffic ke dalam blog kita. Secara tak langsung akan menambahkan traffic kita. Sebab bila ping, sistem ping akan update link blog kita ke beratus search engine yang berada dalam list ping tu. Tapi awas, jangan selalu sangat ping blog nanti akan dianggap spam pula.

Jom tengok 16 Ping Blog Free Service seperti di bawah;

1. http://masspings.com/
2. http://www.mypagerank.net/service_pingservice_index
3. https://smallseotools.com/online-ping-website-tool/
4. http://www.googleping.info
5. http://www.totalping.com
6. http://pingomatic.com
7. http://www.twingly.com/ping/
8. http://ping.in/index.php
9. http://www.blogbuzzer.com/#
11. http://www.domainpinger.com
12. http://pingsitemap.com
13.  https://www.site24x7.com/ping-test.html
14. http://www.indexkings.com/index.php
15. http://www.pingorange.com
16. http://pingfarm.com
17.  http://pingbomb.com/
18. http://www.domainpinger.com/

Tambahan.. cara ping senang saje. Pergi ke link di atas ni, kemudian masukkan url blog kita. Pastu tunggu mesin ping pass info kepada search engine. Mungkin akan ambil masa beberapa saat/ minit. Lepas tu siap!






26 comments:

  1. Wah, info yang baru nie.. Hihi saya hanya tau sikit jea pasal ping blog tapi tak tau fungsi.. Thanks Mama kerana berkongsi info..

    ReplyDelete
  2. thanks mama for sharing this..br tau psl ping2 niii...sy ni br nk start blk lps 4thn menyepi

    ReplyDelete
  3. terima kasih kak sebab share ^^

    http://www.syahirahvaliant.com/2017/11/pakej-perkahwinan-yang-termurah-untuk.html

    ReplyDelete
  4. saya guna auto ping dari Wordpress..

    boleh cuba juga manual ping nie.

    thank for sharing

    ReplyDelete
  5. oh banyak rupanya....boleh la lina cuba ping2 ni semua...tq mama

    ReplyDelete
  6. Nanti boleh gunakan sumber ni untuk ping update entry. Thanks mama

    ReplyDelete
  7. Jadi mama guna kesemua ping service?
    ping service memang berguna mungkin itu mama terjumpa blog saya http://samsalleh.com

    ReplyDelete
  8. Jadi mama guna kesemua ping service?
    ping service memang berguna mungkin itu mama terjumpa blog saya http://samsalleh.com

    ReplyDelete
  9. waa banyak juga ya, kaella pun baru tahu ni

    ReplyDelete
  10. thnk you for the info mama. Ray pun penah try guna jugak haha

    ReplyDelete
  11. Wahh .. teeima kasih atas perkongsian ..lepas ni trafik blog meroket laa

    ReplyDelete
  12. Hihi lama x blogwalking.. Slamat malam mma pipi..

    ReplyDelete
  13. lepas ni nak rajin ping pula ke tempat yg dikongsikan ....

    ReplyDelete
  14. waa tq sbb sharing.rupanya byk tempat boleh ping

    ReplyDelete
  15. pingomatic saja sudah cukup
    lebih cepat ngepingnya

    ReplyDelete
  16. tqvm sharing, akak nak p menge'ping' blog akak yang sepi tu la... uwaa

    ReplyDelete
  17. banyak rupanya ye kak. ana ping dekat 2 tempat je. boleh lah ping byk2 tempat lepas ni

    ReplyDelete
  18. salah satu cara untuk meningkatkan trafik..tq sbb share.

    ReplyDelete
  19. Hampir kesemua ping di atas GV pernah guna Mama. hihi. Setuju Mama, at least ada juga trafik datang semua link di atas. Terbaik la Mama. :D

    ReplyDelete
  20. skrg dah byk... x mcm dulu... nak guna dgn x je kan..

    ReplyDelete
  21. Dah lama tak pakai servis ping ni

    Banyak juga mama tak tahu

    ReplyDelete
  22. saya tak tau ping ni..nak guna pun tak tau.. hehe. ada sape2 boleh ajar hehe xmalu

    ReplyDelete
  23. Pernah guna memang membantu sangat...

    ReplyDelete

Words of wisdom