Header Ads

test

Nasi Oreo?

Nasi Oreo? Korang pernah dengar tak?  Dah try makan? Kedengarannya macam menu Yang terlalu pelik Kan. Mama pun rasa macam Tu. Tapi semalam mama buat nasi oreo tau. Percaya tak? Haha mama pun tak percaya. Reaksi mama, eee boleh makan ke?

Atas permintaan anak bujang mama, maka mama buat juga la nasi Oreo atau juga Nama omputehnya "Oreo Rice". Ni semua disebabkan Oleh ayah Syafi Yang asyik tunjuk satu video mat Saleh buat Oreo Rice. Anak mama Yang memang senang terpengaruh Tu pun teringin la nak Rasa. Dia ni Kan taste mat salleh. So mama mithali ni pun buat lah juga hehe..

Begini ye resepi nasi Oreo mama. Mama tak buat banyak sebab no baru nak Rasa lagipun x yakin rasanya ok ke tidak, belum tahu.

Mula-mula panaskan sedikit butter. Selepas butter cair masukkan nasi Yang telah dimasak. Mama cuma letak satu senduk je. Takmau masak banyak-banyak. Ni untuk percubaan je tau.


Selepas Tu masukkan Susu uht satu kotak kecil Dan letak Oreo Di atas nya. Tutup sebentar periuk sehingga Susu hampir kering. Selepas Tu gaulkan rata-rata. Kalau susah nak Gaul, tambahkan sikit2 Susu sampai berjaya menggunakan ye.

Tadaaa... Dah siap nasi Oreo Kita.

Macam mana rasanya ye.. memula Tu mama tak tergamak nak makan haha.. tapi rugi Pula rasanya kalau tak Rasa sikit. So mama pun makan la sikit. Surprisingly Rasa dia macam moiist chocolate cake. Memula makan macam Rasa wajik perisa coklat pun ada. So, Kami semua anak beranak makan lah sorang sikit. Tak makan banyak, makan sikit aje haha...

So, korang Ada berani untuk Cuba resepi in? Silakan lah ye... 




32 comments:

  1. Kreatif sungguh.. Tak terfikir pulak saya

    ReplyDelete
  2. wow pelik bunyi nya.. nanti cuba.. heheh

    ReplyDelete
  3. Memang nampak pelik kak tapi kalai dah cuba tak mustahil boleh jadi favorite :)

    ReplyDelete
  4. First time dengar nasi oreo ni . Sedap ke tidak and tertanya apa rasanya yer

    ReplyDelete
  5. nama menarik tapi xde keberanian pulak nak cuba.. hehehe

    ReplyDelete
  6. Haha. Macam-macam. Nasik oreo pun boleh buat. Asalkan sedap dan boleh makan :)

    ReplyDelete
  7. haha first time dengar nasi oreo ni

    ReplyDelete
  8. Hehehe... 1st time tahu ada nasi oreo ni

    ReplyDelete
  9. Macam macam mama ni.
    Pada saya memang masakan tu pelik.
    Lepas ni masak apa pulak?

    ReplyDelete
  10. Haha.. mat Saleh dh buat dulu tau. Siapa brani try test la ye

    ReplyDelete
  11. macam pelik jer... hehehe
    tapi nanti nak cuba lah.

    ReplyDelete
  12. eh eh peliknya...xleh bayang caner rasa nasik manis..

    ReplyDelete
  13. Terima kasih bagi idea. Kalau dengan pulut yang telah dikukus mungkin jadi wajik.

    ReplyDelete
  14. Wah, first time saya dengar ada nasi oreo.. Bleh buat percubaan untuk anak-anak buah nie.. Tahniah pada awak kerana menduduki carta top commentor saya..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/07/top-commentor-jun-julai-2017.html

    ReplyDelete
  15. macam tak berani nak cube laa kak.. haha

    ReplyDelete
  16. oh camtu rupanya ingatkan masukkan dalam beras dan tanak nasi cam biasa

    ReplyDelete
  17. Pelik tapi benar ni mamapp... Tak pernah lagik tgk dan cuba nasi oreo ni..

    ReplyDelete
  18. wah3, mungkin sbb bagi susu tu yg rasa mcm kek coklat tu kot

    ReplyDelete
  19. Macam sedap aje kak...kena cuba ni

    ReplyDelete
  20. Hmm.. betul lah kalau guna pulut mmg jd wajik laa.. Ada Susu Dan butter Tu yg Rasa JD mcm.moist choc cake

    ReplyDelete
  21. Alamak.. oreo rice? mcm x sanggup mknnya.. tp mesti try ni..

    ReplyDelete
  22. ahahahaha~ serius ke post ni ? adoiyai.. manis manis macam makan cekelat jek la kan nasik tu..

    ReplyDelete
  23. Kreatif sangat nie.. Hehehe.. Tapi belum lagi nak cuba..

    ReplyDelete
  24. Uniknya! Mai suka la try makanan pelik2 ni, haha, nanti mai cuba.

    ReplyDelete
  25. resepi rare ni mama. hihi. 1st time dengar. mmg sangat kreatif. :D

    ReplyDelete

Words of wisdom