Tuesday, July 11, 2017

Nasi Oreo?

Nasi Oreo? Korang pernah dengar tak?  Dah try makan? Kedengarannya macam menu Yang terlalu pelik Kan. Mama pun rasa macam Tu. Tapi semalam mama buat nasi oreo tau. Percaya tak? Haha mama pun tak percaya. Reaksi mama, eee boleh makan ke?

Atas permintaan anak bujang mama, maka mama buat juga la nasi Oreo atau juga Nama omputehnya "Oreo Rice". Ni semua disebabkan Oleh ayah Syafi Yang asyik tunjuk satu video mat Saleh buat Oreo Rice. Anak mama Yang memang senang terpengaruh Tu pun teringin la nak Rasa. Dia ni Kan taste mat salleh. So mama mithali ni pun buat lah juga hehe..

Begini ye resepi nasi Oreo mama. Mama tak buat banyak sebab no baru nak Rasa lagipun x yakin rasanya ok ke tidak, belum tahu.

Mula-mula panaskan sedikit butter. Selepas butter cair masukkan nasi Yang telah dimasak. Mama cuma letak satu senduk je. Takmau masak banyak-banyak. Ni untuk percubaan je tau.


Selepas Tu masukkan Susu uht satu kotak kecil Dan letak Oreo Di atas nya. Tutup sebentar periuk sehingga Susu hampir kering. Selepas Tu gaulkan rata-rata. Kalau susah nak Gaul, tambahkan sikit2 Susu sampai berjaya menggunakan ye.

Tadaaa... Dah siap nasi Oreo Kita.

Macam mana rasanya ye.. memula Tu mama tak tergamak nak makan haha.. tapi rugi Pula rasanya kalau tak Rasa sikit. So mama pun makan la sikit. Surprisingly Rasa dia macam moiist chocolate cake. Memula makan macam Rasa wajik perisa coklat pun ada. So, Kami semua anak beranak makan lah sorang sikit. Tak makan banyak, makan sikit aje haha...

So, korang Ada berani untuk Cuba resepi in? Silakan lah ye... 




32 Responses so far.

  1. mrhanafi says:

    Kreatif sungguh.. Tak terfikir pulak saya

  2. First time dengar nasi oreo ni

  3. wow pelik bunyi nya.. nanti cuba.. heheh

  4. Memang nampak pelik kak tapi kalai dah cuba tak mustahil boleh jadi favorite :)

  5. First time dengar nasi oreo ni . Sedap ke tidak and tertanya apa rasanya yer

  6. nama menarik tapi xde keberanian pulak nak cuba.. hehehe

  7. Haha. Macam-macam. Nasik oreo pun boleh buat. Asalkan sedap dan boleh makan :)

  8. haha first time dengar nasi oreo ni

  9. Mrs. A says:

    Hehehe... 1st time tahu ada nasi oreo ni

  10. Adam says:

    Macam macam mama ni.
    Pada saya memang masakan tu pelik.
    Lepas ni masak apa pulak?

  11. mamapp says:

    Haha.. mat Saleh dh buat dulu tau. Siapa brani try test la ye

  12. Ooo ingat campor ngan nasi hehehe

  13. Emarieys says:

    macam pelik jer... hehehe
    tapi nanti nak cuba lah.

  14. eh eh peliknya...xleh bayang caner rasa nasik manis..

  15. Terima kasih bagi idea. Kalau dengan pulut yang telah dikukus mungkin jadi wajik.

  16. Wah, first time saya dengar ada nasi oreo.. Bleh buat percubaan untuk anak-anak buah nie.. Tahniah pada awak kerana menduduki carta top commentor saya..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/07/top-commentor-jun-julai-2017.html

  17. E'in says:

    macam tak berani nak cube laa kak.. haha

  18. oh camtu rupanya ingatkan masukkan dalam beras dan tanak nasi cam biasa

  19. Pelik tapi benar ni mamapp... Tak pernah lagik tgk dan cuba nasi oreo ni..

  20. wah3, mungkin sbb bagi susu tu yg rasa mcm kek coklat tu kot

  21. rajin betul ye mama mencuba! hehe

  22. nini says:

    Macam sedap aje kak...kena cuba ni

  23. mamapp says:

    Hmm.. betul lah kalau guna pulut mmg jd wajik laa.. Ada Susu Dan butter Tu yg Rasa JD mcm.moist choc cake

  24. Alamak.. oreo rice? mcm x sanggup mknnya.. tp mesti try ni..

  25. ahahahaha~ serius ke post ni ? adoiyai.. manis manis macam makan cekelat jek la kan nasik tu..

  26. Kreatif sangat nie.. Hehehe.. Tapi belum lagi nak cuba..

  27. Uniknya! Mai suka la try makanan pelik2 ni, haha, nanti mai cuba.

  28. mamapp says:

    Haha.. terlebih kreatif kan

  29. resepi rare ni mama. hihi. 1st time dengar. mmg sangat kreatif. :D

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..