Kiddle.co, Google untuk anak-anak - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Thursday, July 13, 2017

Kiddle.co, Google untuk anak-anak

Pernah dengar kiddle.co kan. Mama ada terbaca tentang kiddke.co dan sememangnya ini sesuatu yang baru bagi mama. Kiddle ni adalah search engine kids friendly, maksudnya sesuai untuk budak-budak lah.. So mama terpanggil untuk Cuba try test search  engine  ni. Ini ink kalau nak masuk ke website kiddle -- http://www.kiddle.co 

Mama nak tengok macam mana cara dia buat carian dan how safe untuk anak-anak. Tau-tau ajelah kalau kt Google Tu dah bercampur dengan content untuk orang dewasa so chances terdedah dengan perkara Yang tak sepatutnya pun tinggi juga especially kalau tersalah letak keywords Yang sensitive bab-bab gitu. Kadang-kadang bila xde keywords sensitive pun keluar gambar or link bukan-bukan. Memang tak sesuaailah untuk anak-anak Kan. Budak-budak zaman sekarang dah le makin celik it, Umur 6 tahun pun dah pandai Google.

So, bila mama masuk website kiddle, mama nampak paparan ni. Sekali tengok pun tau ini swuai untuk anak-anak. Tengoklah kartun robot Tu, budak2 sure suka.


Mama try search keyword puzzle. Saje nak tengok apa yg keluar. Nampak resultnya memang best juga, semuanya mesra kanak2 gitu. Semua kartun, video Dan gambar sesuai Dan so 'selamatt".


Pastu mama try Cari keywords wallpaper, tenyata resultnya pun mesra kanak2 Dan lebih meyakinkan. 


Acara kemuncaknya, mama try Cari keywords Ganas sikit seperti "bomb". No result founded. Ok, nampaknya mmg sesuai utk kids sebab violence mana sesuai untuk diorang kan


Mama try Cari perkataan "sex" Pula. Seperti jangkaan, tiada result Yang keluar. Mama try Cari dalam Bahasa melayu "lucah" pun result yg keluar semua nya safe sebab result yg keluar adalah tentang org bernama "Lucah'.  Psst.. Cari perkataan lucah tu sebab beberapa Hari lepas Ada Pula org search perkataan Tu dlm blog mama. Pls note ye, blog mama pun kids friendly juga tiada content lucah ye.


Kesimpulan Yang mama dapat buat Di sini, kiddle.co sesuai untuk kegunaannya kids iaitu anak-anak kita. So, dah bolehlah suruh diorg jangan guna Google.com sebaliknya gunalah kiddle.co. memanglah result carian tak banyak tapi Yang paling penting ianya sgt sesuai untuk kanak-kanak.

Berikut adalah ciri-ciri berkenaan kiddle.co Yang mama.copy Dari website dia.

1) Safe search: sites appearing in Kiddle search results satisfy family friendly requirements, as we filter sites with explicit or deceptive content. Please read more on kids safe search on Kiddle here.
2) Kids-oriented results: the boxes below illustrate how Kiddle returns results for each query (in the order shown):
Safe sites and pages written specifically for kids. Handpicked and checked by Kiddle editors.
Typically, results 1-3.
Safe, trusted sites that are not written specifically for kids, but have content written in a simple way, easy for kids to understand. Handpicked and checked by Kiddle editors.
Typically, results 4-7.
Safe, famous sites that are written for adults, providing expert content, but are harder for kids to understand. Filtered by Google safe search.
Typically, results 8 onwards.
3) Big thumbnails: most Kiddle search results are illustrated with big thumbnails, which makes it easier to scan the results, differentiate between them, and click the most appropriate results to your query. Thumbnails serve as visual clues and are especially beneficial to kids as they don't read as fast as adults.
4) Large Arial font in Kiddle search results provides better readability for kids.
5) Privacy: we don't collect any personally identifiable information, and our logs are deleted every 24 hours. Please read our full privacy statement here.
6) Why does Kiddle use a .co instead of a .com domain?: In Kiddle's case "co" stands for "children only" - our focus and vision for Kiddle.
Kiddle is powered by Google Safe Search but is not affiliated with Google Inc.

22 comments:

  1. wahhh, bagus ni, kiddle.co ni ada support untuk android x mama?

    ReplyDelete
  2. aplikasi yang sesuai untuk kanak-kanak ..boleh install juga nie

    ReplyDelete
  3. Wah bagus ni...tq mama...almaklumla bdk2 skrg ni kan....bijak2 belaka

    ReplyDelete
  4. Tu la...risau betul....kecik kecik pun dah pandai bukak u tube...selalu kena pantau

    ReplyDelete
  5. wow. good info. leh ajar hannah ni

    ReplyDelete
  6. Memang bagus ni...nanti tak perlu risau bila anak anak guna hp

    ReplyDelete
  7. Sayangnya saya tak ada kanak2.
    Sayalah jadi kanak2. Best jugak.

    ReplyDelete
  8. info menarik.. boleh suggest tuk anak2 buah dulu..

    ReplyDelete
  9. Kiddle ni takde dlm Google play store lagi tapi kalau guna browser chrome or internet explorer boleh je masuk ke website Tu. Bolehlah Cuba ye

    ReplyDelete
  10. bagusnya kiddle.co ni. sesuai sangat untuk kanak-kanak

    http://www.maisarahsidi.com/2017/07/cara-pasang-sendiri-dekoder-mytv-di-rumah.html

    ReplyDelete
  11. wah !! thank you untuk info ! nanti boleh try..

    ReplyDelete
  12. Aplikasi ini bagus.. Dapat mengelakkan bebudak nie website yang bebukan..

    ReplyDelete
  13. Bagus info ini Mama. GV ingat nak suggest kat anak buah GV nanti. terbaik. :D

    ReplyDelete
  14. Thanks for sharing. Baru tau. Kena download ni ☺

    ReplyDelete
  15. LZ tak tahu tentang kiddle.co by Google sebelum baca entri mamapp ni..
    Nice sharing, lepas ni tak perlu risau anak browsing internet jadi tak perlu pantau duduk sebelah sepanjang masa..

    ReplyDelete
  16. Kiddle.co safe utk anak2. Encourage lah diorg guna ni Dari google

    ReplyDelete

Words of wisdom