Sabun Cuci Tangan Kirei Kirei Memupuk Amalan Mencuci Tangan Yang Baik di Sekolah-Sekolah Rendah Sekitar Kawasan Lembah Klang - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Post Top Ad

Friday, September 23, 2022

Sabun Cuci Tangan Kirei Kirei Memupuk Amalan Mencuci Tangan Yang Baik di Sekolah-Sekolah Rendah Sekitar Kawasan Lembah Klang

Amalan mencuci tangan amat penting bagi setiap orang. Tahukah korang terdapat lebih 10,000 kuman di tangan kita saja. Kerana itulah kita kena jadikan mencuci tangan dengan sabun menjadi satu amalan setiap hari. Mama sedang menggunakan sabun cuci tangan antibakteria jenama Kirei Kirei dan memang rasa selamat aje pakai sabun ni. Bau dia wangi, banyak buih dan yang penting sekali bersifat antibakteria. Syabas Kirei Kirei atas usaha Memupuk Amalan Mencuci Tangan Yang Baik di Sekolah-Sekolah Rendah Sekitar Kawasan Lembah Klang.


Kirei Kirei Memupuk Amalan Mencuci Tangan Yang Baik di Sekolah-Sekolah Rendah Sekitar Kawasan Lembah Klang

Antara rangkaian produk Kirei Kirei. Terdapat 2 bauan iaitu Nourinshing Berries & Moisturising Peach. 

Dengan tujuan untuk memupuk amalan mencuci tangan yang baik dalam kalangan kanak-kanak, jenama pencuci tangan No. 1[1] Jepun, Kirei Kirei telah menjalankan program mencuci tangan untuk murid-murid sekolah rendah di Lembah Klang sepanjang beberapa bulan yang lalu. Lebih 4,000 orang murid-murid mendapat manfaat daripada program ini dan produk bernilai RM50,000 telah disumbangkan kepada sekolah-sekolah yang terlibat dalam kempen tersebut.


4,000 orang murid-murid mengambil bahagian dalam fasa pertama program dengan rancangan untuk mencapai lebih ramai lagi pada program seterusnya

 

Sejak dua tahun lalu, amalan mencuci tangan menjadi salah satu rutin harian yang paling ditekankan dalam kalangan masyarakat. Sejak itu, amalan ini telah dilihat sebagai kaedah yang berkesan dalam membantu mencegah penyebaran penyakit, yang biasanya disebarkan melalui kebersihan tangan yang kurang baik. Apabila keluarga anda sihat, anda tidak perlu risau tentang ketinggalan waktu persekolahan, kerja atau aktiviti lain.

 


Mencuci tangan ialah cara yang mudah, menjimatkan dan berkesan untuk menghapuskan kuman, mencegah penyebaran kuman kepada orang lain dan mengelakkan penyakit. Ini amat berguna terutamanya untuk mencegah penyakit seperti penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) dan Influenza, yang menyaksikan peningkatan kes di negara ini dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini.

 

Walaupun ramai murid-murid mencuci tangan mereka dengan air, hanya sebilangan kecil yang benar-benar menggunakan sabun yang mampu membasmi kuman dengan lebih berkesan[1]. Dengan itu, Kirei Kirei mencipta program yang menyeronokkan dan mendidik untuk memupuk amalan mencuci tangan dengan betul dalam kalangan murid-murid di Malaysia.

 


'Melentur buluh biarlah dari rebungnya'– pepatah ini menekankan kepentingan menerapkan nilai dan tabiat yang baik ketika seseorang itu masih muda. Melalui Program Sekolah Kirei Kirei 2022, lebih 4,000 murid-murid sekolah rendah telah dididik tentang kebersihan diri, dengan tumpuan khusus kepada kebersihan tangan.

 

Berikutan garis panduan yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kirei Kirei telah memulakan program di sekolah pada bulan Mac 2022 di sekolah swasta dan antarabangsa di sekitar Lembah Klang. Para pelajar mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti menarik, termasuk sesi bercerita tentang kuman dan kepentingan mencuci tangan. Mereka juga boleh mereka bentuk dan menghiasi label pelekat botol Kirei Kirei mereka sendiri untuk dilekatkan pada botol bagi mempromosikan dan menggalakkan tabiat mengisi semula yang membantu mengurangkan sisa dan kebimbangan alam sekitar.

 

Kirei Kirei menjadikan amalan mencuci tangan lebih mudah dan menyeronokkan dengan video 7 langkah mencuci tangan sambil diiringi lagu 'Selamat Hari Lahir'. Video "sebelum dan selepas" yang memaparkan penggunaan cahaya UV turut dikongsi bersama pelajar. Video ini menunjukkan bahawa teknik mencuci tangan yang tidak betul boleh meninggalkan kuman dan bakteria yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar.


Bagi memupuk amalan mencuci tangan yang betul, Kirei Kirei turut menyumbangkan produk Kirei Kirei Foaming Hand Wash bernilai RM53,000 kepada sekolah-sekolah yang terlibat dalam kempen ini. Produk-produk ini diletakkan di seluruh perkarangan sekolah, seperti kantin, tandas, singki, dan kawasan lain yang sesuai supaya pelajar dapat menjaga kebersihan tangan pada bila-bila masa. Poster dan pelekat cermin juga diletakkan di tempat yang strategik sebagai peringatan tentang tujuh langkah mencuci tangan.

 


Kazuo Mabuchi, Pengarah Urusan Southern Lion Sdn. Bhd., menekankan kepentingan memimpin melalui teladan. “Sebagai ibu bapa dan penjaga, sudah menjadi tanggungjawab kita untuk mengajar anak-anak kita ke arah tabiat kebersihan yang baik. Kanak-kanak belajar dengan cara meniru tingkah laku orang dewasa dalam kehidupan mereka, dengan mengajar mereka cara yang betul untuk mencuci tangan, ia lebih mudah untuk rutin ini diamalkan dan menjadi tabiat sihat sepanjang hayat. Misi kami di Southern Lion adalah untuk membawa kehidupan yang lebih bahagia, bersih dan sihat kepada semua rakyat Malaysia dengan memperkenalkan produk seperti Kirei Kirei. Dengan menghasilkan produk untuk menyokong kebersihan yang lebih baik, kami berharap untuk mengubah, menambah baik dan memberi kesan positif kepada kualiti hidup mereka.”

 

 “Saya berharap Program Sekolah Kirei Kirei 2022 dapat memberi impak yang besar dan positif kepada generasi akan datang. Berdasarkan sambutan hebat daripada program tahun ini, kami akan terus mendekati lebih banyak sekolah dalam fasa seterusnya. Sasaran kami adalah untuk mengadakan lebih banyak sesi di sekolah-sekolah di Lembah Klang!” sambung Mabuchi.


Rangkaian Produk Sabun Pencuci Tangan Kirei Kirei


Sabun Pencuci Tangan Anti-bakteria Kirei Kirei yang selamat untuk kanak-kanak didatangkan dalam dua varian: Moisturizing Peach dan Nourishing Berries

Pek isian semula

Setiap varian boleh didapati dalam bentuk 

 • Botol 250ml (Harga RM12.50) 
 • Pek isi semula 200ml (Harga RM8.50). 


Dimana boleh dapatkan Produk Kirei Kirei

Dapatkan produk Kirei Kirei di cawangan Don Don Donki, AEON, AEON Maxvalu, AEON Wellness, Jaya Grocer, Village Grocer dan Ben’s Independent Grocer yang terpilih. Anda juga boleh memesan di Lazada atau Shopee dengan penghantaran terus ke depan pintu rumah anda! 


Maklumat Lanjut Kirei Kirei

Untuk lebih banyak kemas kini tentang Kirei Kirei, boleh klik link Kirei Kirei Malaysia seperti di bawah: 

 

 

Tentang Kirei Kirei

Kirei Kirei kelluaran Lion diperkenalkan buat pertama kalinya sebagai sabun pembersih tangan pada tahun 1997 di Jepun. Produk ini telah dihasilkan berikutan beberapa siri penularan keracunan makanan besar-besaran di Jepun, disebabkan oleh bakteria patogenik E. coli O157 menjadikannya isu sosial yang besar pada tahun 1996. Ini menyebabkan syarikat menjalankan misi sosial untuk memupuk “tabiat mencuci tangan” bagi melindungi kanak-kanak daripada bakteria dan virus, dengan mencipta sejenis produk yang dapat membantu mereka memupuk tabiat ini.

Untuk memupuk tabiat mencuci tangan di kalangan kanak-kanak, seluruh keluarga perlu mengamalkan tabiat ini. Tabiat ini tidak boleh dipupuk melalui disiplin tegas dan paksaan, ia perlu dilakukan dengan perasaan gembira supaya kanak-kanak berasa seronok sewaktu mencuci tangan. Kami percaya amalan kerap mencuci tangan harus dijadikan tabiat yang boleh dinikmati bersama seisi keluarga dan ini merupakan konsep sabun pembersih tangan Kirei Kirei.

Selepas beberapa tahun Kirei Kirei diperkenalkan di Jepun, ia menjadi Sabun Pembersih Tangan No. 1 negara tersebut pada tahun 2000. Sabun ini menduduki kedudukan tersebut selama 21 tahun berturut-turut, dan masih lagi menjadi Sabun Pembersih Tangan No. 1 di Jepun pada tahun 2021.

 


[1] Siri Sabun Tangan No. 1 Jepun INTAGE SRI, Nilai Jualan Sabun Tangan, CY2021

[2] Burton M, Cobb E, Donachie P, Judah G, Curtis V, Schmidt WP. The effect of handwashing with water or soap on bacterial contamination of hands.external icon Int J Environ Res Public Health. 2011 Jan;8(1):97-104.
14 comments:

 1. Bagus inisiatif pihak Kirei Kirei...harap2 anak- anak dapat lebih pengetahuan tentang kebersihan...suka packaging dia cantik dan comel...

  ReplyDelete
 2. Menarik sabun kirei-kirei nih, saya suka sebab sangat wangi

  ReplyDelete
 3. Bagus Kirei Kirei buat program macam nie kan Adda..

  ReplyDelete
 4. kadang kadang ada juga jenis alergik dgn sabun sabun tertentu kalau memang dah dikhaskan macam ni kira tanpa was was digunakan

  ReplyDelete
 5. Tahniah Kirei Kirei, inisiatif yg bagus untuk kanak-kanak

  ReplyDelete
 6. good job kirei kirei..saya pun antara yang jadikan rutin cuci tangan dengan sabun adalah wajib..kat rumah, pejabat memang dah jadi habit..rasa tak bersih tangan kalau tak cuci tangan guna sabun cuci tangan...

  ReplyDelete
 7. wangi baunya, anak suka 🥰

  ReplyDelete
 8. pernah muncul di minimarket
  tapi tak begitu populer di kotaku

  ReplyDelete
 9. alahaiiii comelnya packaging.... suka! suka!

  ReplyDelete

Words of wisdom