Laut Bergelora Berubah Menjadi Tenang Selepas Terima Abu Al-Quran

mamapp
13
Subhanallah..

Ulasan gambar diatas: TERTIB...kakitangan Jabatan Mufti Perak melupuskan abu pembakaran Al-Quran. Gambar kecil, Pengurus Syarikat Percetakan Saufi, Rahmat Mahdan menunjukkan bongkah abu untuk dilupuskan.

LUMUT: Abu pembakaran puluhan ribu naskhah al-Quran seberat satu setengah tan yang dibuang ke laut berhampiran Pulau Sembilan di sini, pagi semalam, mempunyai warna kelabu walaupun dibakar yang dianggap pelik dan jauh berbeza berbanding kertas biasa yang menjadi hitam apabila dibakar.

Kejadian itu disaksikan lebih 30 ahli rombongan diketuai Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria ketika melakukan proses melupuskan abu al-Quran di sekitar perairan pulau berkenaan yang pertama kali dilakukan di kawasan laut dalam.

Abu al-Quran yang dibakar itu dikumpul Syarikat Percetakan Saufi di Batu 10, Jalan Cheras, Kajang, Selangor, sebelum dihantar ke dermaga Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut pada jam 9.30 pagi semalam menggunakan van milik syarikat berkenaan.

Sebanyak 170 plastik hitam mengandungi abu itu dipindahkan ke kapal KM Marlin milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) sebelum dibawa ke tengah laut kira-kira 8.2 batu nautika dari pangkalan TLDM.

Proses memindahkan abu al-Quran itu dilakukan dengan tertib apabila semua plastik seberat lapan kilogram setiap satu itu disusun teratur dengan bantuan anggota APMM.

Tugas membuang abu al-Quran itu seolah-olah dipermudahkan apabila laut yang mulanya agak berombak tiba-tiba menjadi tenang sebaik petugas terdiri dari pegawai Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, Kementerian Dalam Negeri (KDN) cawangan Perak, Pegawai Pejabat Mufti dan Majlis Agama Islam Perak memulakan proses membuang abu.

Harusssani yang memberi taklimat ringkas berhubung tugas itu kemudian menjatuhkan bongkah abu berkenaan satu persatu ke laut.Tugas menjatuhkan bongkah abu Al-Quran itu kemudian dilakukan beramai-ramai dalam masa 10 minit.

Harussani yang juga Pengerusi Lembaga Teks dan Pelesenan al-Quran, berkata ulama sebelum ini bersependapat membuang abu al-Quran ke dalam laut adalah kaedah terbaik walaupun cara menanam di dalam tanah juga dibenarkan.

"Bagaimanapun kaedah menanam abu al-Quran di dalam tanah dibimbangi boleh tercemar jika ada aktiviti dilakukan di atas tanah berkenaan. Oleh itu, kaedah membuang abu al-Quran ke laut paling selamat dan akan diteruskan pada masa akan datang," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Syarikat Percetakan Saufi, Rahmat Mahdan, yang turut mengikuti proses membuang abu al-Quran itu memberitahu berkata, proses pembakaran dan mengumpul abu dimulakan sejak tiga bulan lalu.

SUMBER: (http://www.hmetro.com.my/articles/Lautbergeloraberubahtenang/Article)
Kuasa Allah Taala ,Apa Saja Mampu Terjadi.. Islam Agama Yang Benar..Sembahlah Allah Yang Satu
I ♥ ISLAM
Tags

Post a Comment

13Comments

Words of wisdom

 1. Sejuk hati melihat mereka-mereka yg begitu prihatin pada al-Quran.alhamdulilah...

  ReplyDelete
 2. mukjizat al quran ssunguhnya trllu besar

  ReplyDelete
 3. Ya kawan , Mukjizat Tuhan , Tapi kenapa ya alquran nya kok malah di bakar kawan ????

  ReplyDelete
 4. Daftar dan dapat duit.Tanpa modal!!!!!Tapi dengan satu
  syarat,daftar sebelum 9.4.2012 dan dapatkan keuntungan
  secara percuma.....Daftar sekarang...Tiada orang akan
  ubah hidup anda selain anda sendiri...Ingat dan rebutkan
  peluang ini. >>>> http://signup.wazzub.info/?lrRef=a0de5

  ReplyDelete
 5. kuasa Allah kan, tak terjangkau dek pengetahuan kita.. subhanallah..

  --fiezaradzi.com--

  ReplyDelete
 6. kebesaran Allah tiada tolok bandingnya:)

  ReplyDelete
 7. subhanallah...Maha Suci Allah yg menjadikan setiap sesuatu...

  ReplyDelete
 8. subhanallah.. Allah Maha Mengetahui setiap perkara yg tersurat & tersirat...

  ReplyDelete
 9. Persoalannya... Kenapa Al-Quran tu dibakar?

  ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!