Bila Encik Suami Jadi Tukang Gunting - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Monday, November 30, 2020

Bila Encik Suami Jadi Tukang Gunting

Assalamualaikum semua.. salam hari Isnin semua. Ada yang Monday blues ke.. Jangan blues-blues ye jom kita sama-sama bersemangat. Hari Isnin kalau di office memang double sibuk sebab dah bercuti selama 2 hari. So, kerja akan bertambah di hari Isnin. Apapun hari Isnin ni mama dalam good mood sebab kepala rasa ringan. Bila Encik Suami Jadi Tukang Gunting.




Mama tak tau bila kali terakhir mama gunting rambut. Rasanya dah melebihi setahun. Selalunya mama potong rambut di salon kat kampung sebab tak semua tukang gunting rambut pandai potong rambut mama yang tebal semacam ni.

Gambar sebagai hiasan aje. Uishh takkanlah mama nak letak gambar rambut mama pula kan

Dah berbulan dah mama teringin nak potong rambut. Rambut dah sangat panjang sampai ke pinggang. Bayangkan aje, dah lah tebal, panjang pula tu. Mana tak berat kepala mama ni. Nak pakai tudung kena pusing sanggul 3 kali. Nak cuci rambut pun tak boleh selalu sebab lambat keringnya. Rambut gugur jangan cakap lah. Bila rambut panjang memang akan lebih kerap gugur kan.



Disebabkan mama takut nak ke salon di musim pandemik ni maka mama akhirnya berjaya paksa En hubby jadi tukang gunting rambut mama. Alhamdulillah akhirnya berjaya juga potong paras bahu. Punyalah best perasaan tu. Kalau dapat potong layer lagi best tapi mama bersyukur aje lah dgn apa yang ada.Mujur juga pengalaman pertama En hubby jadi tukang gunting rambut tak jadi pengalaman ngeri mama..

Tu je la nak citer harini. Sebenarnya mama ni pandai juga potong rambut orang. Kalau balik kampung mama selalu potong rambut jiran-jiran dan makcik-makcik. Arwah mak dulu memang pelanggan tetap mama. Adik-adik masa kecil pun mama yang potong juga rambut diorang tapi nasiblah ye memang tak perfect tapi boleh la.. Cuma nak potong rambut sendiri aje tak mampu huhu.. apapun dah lega separuh dari rambut mama dah "hilang".

Dan akhirnya perkataan yang selalu disebut tukang gunting rambut masa gunting rambut mama, perkataan yang sama juga keluar dari tukang gunting baru mama ni.. "banyaknya rambut!" haha... 

40 comments:

  1. betul kalau saya rimas sgt pun saya terus gunting

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah sampai tahap rimas mmg kena setel cepat2 kan

      Delete
  2. Mama, lain kali tengok kat youtube boleh potong sendiri je rambut panjang, dia bawak semua rambut ke depan, ikat..tunduk sikit, potong siap jadi ada layer2 lagi, hihi..kalau berani cubalah, tengok hasilnya boleh tahan cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama ada tengok gak tapi kalau rambut nipis ok kot. mama ni tak berapa syesyuai

      Delete
  3. sampai ke pinggang.. wow.. kalau timbang ni mesti berkilo rambut.. hehehehe

    ReplyDelete
  4. potong asal tak senget tak apa, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. kalau sama level kira dah ok dah tu kan

      Delete
  5. memang kalau rambut panjang, ia akan jadi lebih berat dan lebih mudah gugur..

    ReplyDelete
  6. bagus laa rambut lebat..share sket tips mama..ad punya rambut nipis..nak tebalkan rambut ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tipsnya masa kecil2 dulu.. arwah mak mama selalu sapu minyak kelapa kat rambut masa baby lagi. dah beso ni ada juga tipsnya. ada sejenis shampoo yang bagus utk tambah rambut tapi mama dah lupa la nama dia

      Delete
  7. Saya berambut panjang waktu remaja sahaja. Dah berumahtangga, rambut jadi pendek, dan makin pendek. Cecah bahu sikit terus potong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi selesa bila berambut pendek kan.. senang dan bebas aje rasanya

      Delete
  8. Kak Laili potong sendiri Mama. Lepas tu mintak sapa-sapa tolong trim elok-elok kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah hebat la akak.. saya takboleh buat la tebai no kak

      Delete
  9. Kak Sue pun lama tak pergi salon.. macam takut pulak nak pegi. Nasib adik Kak Sue ada datang hari tu, terus suruh potong sikit rambut.. lega.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur juga kak sue ada penyelamat.. saya ni terpaksalah redho cari sumber yg ada

      Delete
  10. Saya baru sahaja pergi gunting rambut semalam. Lega. Samalah rambut tebal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama faham perasaan tu hihi.. legaa sangat kan

      Delete
  11. ayooo panjangnya sampai pinggang kak oi, dana baru panjang bahu pun dah rimas macam apa hahahha...
    dana lagilah masa PKP aritu potong sendiri je, pastu baru suruh Edy kasi sama panjang... dana ikat rambut tu dengan getah pastu potong paras mana yang dana tanda hehehehe... pendek janji boleh ikat sikit pun ok... rasa lega betul kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti rambut dana tak berapa tebal mudah nak potong cara gitu. akak ni aduhh tak mampu nak buat gitu. apapun mmg lega dah potong ni

      Delete
  12. Saya pun sepesen Mama, rambut tebal. Gugur banyak, tapi still lebat. Tak boleh panjang sikit, nanti pening kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye juga lagi senang kena serang pening kan

      Delete
  13. haha.sama mama..saya pun bila pi potong rambut kat salun/kedai gunting rambut confirm lepas potong tu tukang gunting tu cakap, byknya rambut u. haha. rambut saya pun jenis tebal & banyak...

    ReplyDelete
  14. Memang masa PKP saya telah jadi tukang gunting untuk suami dan anak-anak.Sekarang macam sudah jadi permanent tukang gunting untuk mereka dah..

    ReplyDelete
  15. nieyl pun dah lama x gunting rambut, biasa gi salun khas wanita dkt tempat nieyl tu je, tapi sejak pkpb ni x pergi lagi, ni pun kalau pakai tudung, tu diaa...sanggul tinggi...

    ReplyDelete
  16. PKP ni buat semua orang asah skill macam2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul la syaz.. memacam skill baru yg muncul kan

      Delete
  17. kak ana memang suami jer hairstylis nya Mama, ikut dan dia lah nak fesyen apa hasil nya kena redha jer lah haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah untung la kak, ala kita perempuan fesyen apa pun boleh. pakai tudung bukan org nampak pun hihii

      Delete
  18. Sama la kes kita ni, Tukang Kebun dah setahun setengah ada tak potong rambut sampai lebih pinggang dah ni.
    Tapi tak berani bagi suami potong hehehe...
    Time pandemik ni takut nak ke kedai gunting rambut kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wohh ni lagi panjang ni.. meh mama tolong potong. boleh kut suruh en hubby potong tu

      Delete
  19. Samalah kita kak.. Encik suami kena jadi tukang gunting.. hehehe..
    Risau nak ke kedai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la sha.. bahaya nak gi salon waktu2 mcm ni

      Delete
  20. Ok la tu pengalaman pertama yang terbaik. Zumal baru dua tiga hari ni try trim dan repair rambut sendiri terus jadi tak elok 😂

    ReplyDelete
  21. rasa ringan je kepala bila dah rambut hilang separuh..hehe..

    ReplyDelete

Words of wisdom