Resepi Puding Karamel Roti Mudah Dan Gerenti Jadi - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Thursday, November 19, 2020

Resepi Puding Karamel Roti Mudah Dan Gerenti Jadi

Resepi Puding Karamel Roti Mudah Dan Gerenti Jadi. Mama buat post ni masa bulan puasa aritu. Punyalah lama perperam dalam draft sebab kononnya nak buat video masuk youtube. Last2 kelaut haha.. Masa bulan puasa, mama dah lama nak buat ni tapi bahan tak cukup. So, bila ada roti slice yang dah expired maka mama pun buat puding ni.. Jom mama share Resepi Puding Karamel Roti Mudah Dan Gerenti Jadi.







Kami sekeluarga memang suka pudimg karamel especially time bulan puasa.. berbaloi sebab modal murah je.. kali ni mama campurkan roti jadi kita lagi cepat kenyang bila makan puding ni..


Resepi Puding Caramel Roti Mudah 

Resepi Puding Caramel Roti Mudah Dan Gerenti Jadi

Mari mama share resepi ya.. 

Bahan untuk kuah karamel:

4 sudu gula pasir 
Sedikit air panas anggaran suku caean

Cara buat kuah karamel:

1. Panaskan gula atas periuk sehingga warna bertukar jadi  perang . Pastikan guna api perlahan dan sentiasa kacau 
2. Tambah air panas
3. Sentiasa kacau sehingga sebati Dan tutup api.
4. Tuangkan kuah karamel ke dalam loyang


Sementara nak buat puding korang dah boleh masak air dalam periuk kukus






Bahan puding Karamel:

2 1/2 sudu gula 
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila
2 keping roti (dicarik) 
1 sudu susu pekat 
5 biji telur ayam

Cara buat puding Karamel:

 1.Masukkan kesemua bahan kecuali telur ke dalam blender dan blend sehingga sebati
2. Setelah itu masukkan telur dan blend sebentar. Jangan blend lama2 pula
3. Tuang ke dalam loyang yang dah ada kuah karamel tadi
4. Tutup loyang dengan aluminum foil dan kukus selama 25 minit.
5. Sedia untuk dimakan.

Semasa nak menghidang tu terbalikkan puding karamel jadi kejadiannya lebih cantik gitu.. Cuba lah

40 comments:

  1. Mudah juga buatnya guna pengisar untuk puding.
    Betul bahan tidak mahal.

    ReplyDelete
  2. senang nak buat puding ni, blend semua bahan. nantu rajin saya cuba..hehe

    ReplyDelete
  3. Xpernh try yg ltk roti.. Biasa buat yg puding caramel biasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radar dia sama aje amy tapi mungkin lagi mengenyangkan

      Delete
  4. Sedapnya.. faveret Kak Sue nie Adda..

    ReplyDelete
  5. resepi puding karamel baharu ni mama, buh roti dalam nya boleh lah nanti kak ana cuba in shaa allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la kak.. rasa dia still sama. Kalau ada roti expired boleh buat ni

      Delete
  6. terlalu menarik untuk dibiarkan.. boleh cuba bila ada kelapangan

    ReplyDelete
  7. Aduhh sedapnya. Eina suka puding karamel ni. Tapi nak buat sendiri rasa tak berbaloi, sebab orang2 dalam rumah ni semua tak pandai makan. Hehe. Selalunya memang beli jer la. Tq share resepi. Nanti nak cuba2 buat juga la. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau makan sorang x ssyok la kan eina. Mama ni sekeluarg mmg suka

      Delete
  8. Good Sharing mama. Akak sy suka buat nih. Sy suka makan jer kihkihkih 😁

    ReplyDelete
  9. esen vanilla xda... Baru nak buat!!! T^T nangies jap tepi katil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x letak but let juga tapi bau dia kurang Naik la

      Delete
  10. wajib cuba ni..sebab mama kata gerenti jadi..hehe

    ReplyDelete
  11. Gerenti jadi...tp kak buat sekali dulu tak berapa nak jadi.

    ReplyDelete
  12. Oh, boleh letak roti sekali ye? Tak pernah pula buat... Macam best

    ReplyDelete
  13. saya penah try yang dari telur tu.. saya tangkop2 berterabur air nya
    terus xmo buat dah hehe.. beli jela kalau nak makan. traumaa..

    ReplyDelete
  14. Puding fav tapi tak pernah buat sendiri

    ReplyDelete

Words of wisdom