Sunday, August 16, 2009

Akungchi

Memula tu aku amat blur bila syafi sebut perkataan ni.. biasanya dia sebut perkataan ni dan menangis.. aku plak, blur tahap tenuk tak tau apa yg dia nak.. kejadian pertama berlaku hari selasa lepas. masa tu aku baru balik keje.. nampak syafi tgh baring isap susu.. aku pn gi la dapur jap nak basuh tangan dulu.. ye la semenjak h1n1 ni kebersihan agak diutamakan.. pastu dengar dia nangis sakan sebab nak ikut aku gi dapur la tuh.. pastu dia nangis xnak berhenti.. sambil sebut "akungchi".. "akungchi".. aku dh tergaruk2 kepala dh.. apa la yg budak ni nak? last2 aku bawak dia keluar rumah.. terus diam..

kejadian kedua ialah masa hari jumaat lepas.. masa tu aku pergi pasar malam.. dia ada mintak air yg org jual kt pasar mlm tu (dh pandai demand anak aku tuh).. tp aku x layan sebab masa tu dia baru je baik dr batuk selsema.. mana leh makn ais kan.. sampai ke rumah dia masih minta air lagi.. last aku beri dia air kotak laici ajer.. gitu gini.. tah mcm mana dia terlanggar meja.. aku cuba tuam dgn ais kepala dia tuh.. tp dia menangis tak ingat.. pujuk2 pn tak mau.. nenek dia pujuk pn tak mau.. last2 dia ckp "akungchi".. "akungchi".. aku terus bawak dia gi kedai belakang.. belikan vitagen.. terus ok..

semalam.. hari sabtu.. aku mmg penat sgt.. alhamdulillah masa balik tu syafi tidur.. boleh la aku tumpang sekaki..gitu gini sampai kul 7 mlm baru syafi sebut "akungchi".. "akungchi".... haha kali ni aku dh dpt agak.. agaknye akungchi tu nak ajak keluar.. aku bawak dia kuar.. terus tersangat hepi itu budak.. tp apa akungchi tu stands for what???

7 Responses so far.

  1. nza says:

    mmg kekdg sush nk phm bhs prtama ank2 tuh...eemm, lyan jer la..hi,hi,hi...

  2. KesahKu says:

    ntah2..syafi kata 'jangan kunci' pintu tu kot...dia nak keluor.
    pandai syafi...

  3. adda says:

    nza, mmg cenggitu eh..

    waa.. logik gak la yanti.. mungkin betul kot..

  4. Nurhayati says:

    tak paham jugak..
    hanya syafi je memahami huhu

  5. Nganganga.. pandainye syafi yer..suke jenjalan yer..sama cam antie fara yer..haha

    Sofea pon leh join syafi cakap bahasa german gak eh.. ngomel ntah ape2..janji die sorang paham..ekeke

  6. Hehe akungchi tu merangkumi pelbagai makna lah mama...syafi nak cuba bljr cakp ni..hehe

  7. adda says:

    ha ah ye jugak.. hanya syafi je yg faham yer.. tp bg can syafi blajar dulu.. nanti karang dh pandai ckp bahasa kite tak terlayan plak..

    boleh la syafi ckp jerman dgn sofea yek.. nanti mak ayah memasing ternganga2 hihii

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 355555 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors