20 Tips Agar Hati Menjadi Tenang - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad




Friday, June 29, 2018

20 Tips Agar Hati Menjadi Tenang

Salam Jumaat semua. Semoga keberkatan hari Jumaat ini digunakan sebaik mungkin oleh kita semua. Korang pernah tak rasa hati tak tenang walaupun sebenarnya pada masa tu kita lengkap serba serbinya. Mungkin ada faktor lain yang menyebabkan hati kita tak tenang. Di sini mama nak share 20 Tips Agar Hati Menjadi Tenang. Boleh diaplikasikan dalam kehidupan kita. Why not kita baca dan ambil yang mana sesuai untuk diri kita kan. Jom baca 20 Tips Agar Hati Menjadi Tenang. Mama dah baca dan memang ada logiknya juga.. jom..

20 Tips Agar Hati Menjadi Tenang

20 Tips Agar Hati Menjadi Tenang


1. Solat di awal waktu dan langsung tidak meninggalkan solat lima waktu. Orang yang jaga solat, InsyaAllah Tuhan akan menjadikan jiwa kita lebih tenang dan damai.

2. Perbanyakkan doa dan mohon kepada Tuhan supaya diberi ketenangan jiwa. Doa yang sungguh-sungguh, bukan sekdar doa di media sosial atau sekadar menadah tangan sahaja.

3. Tidur awal atau tidur yang mencukupi serta mempunyai waktu rehat yang sempurna.

4. Jangan menangguhkan kerja. Kalau kerja yang terlalu banyak, buat sedikit demi sedikit sehingga siap. Susun perjalanan seharian supaya lancar dan sempurna.

5. Banyakkan senyum . Atau bangkitkan perasaan yang boleh membuatkan kita tersenyum seperti tengok video lawak di Youtube, baca majalah humor, imbau kenangan manis dan sebagainya.

6. Sentiasa "move on" dan lupakan kenangan pahit yang bakal membarakab semula emosi negatif sendiri.

7. Sentiasa menjadi insaf pemaaf yang sentiasa memaafkan orang lain. Biarlah orang buat jahat kepada kita, sentiasalah menjadi insan pemaaf yang tidak berdendam.

8. Jangan sesekali mencari masalah atau berbalah dengan orang lain termasuklah rakan di media sosial, ibu bapa, adik-beradik, jiran, rakan pejabat dan lain-lain. Jaga percakapan dan penulisan.

9. Kalau ada duit lebih, pergilah bercuti dalam atau luar negeri. Lagi baik kalau pergi melakukan ibadat umrah di tanah suci.

10. Sayangi binatang peliharaan, bayi, kanak-kanak dan orang tua. Sentiasa hormat kepada orang lain dan merendah diri.

11. Banyakkan bersedekah dan melibatkan diri dengan aktiviti sosial setempat.

12. Sentiasa bersyukur dengan apa yang telah kita miliki. Bukan dengan perkara yang belum kita miliki.

13. Sentiasa mencintai kerjaya atau apa yang kita buat.

14. Jangan paksa diri buat perkara yang kita tidak mampu buat. Kalau terpaksa juga buat, buatlah dengan rela dan ikhlas.

15. Sedar bahawa dunia ini adalah persinggahan. Bahawa akhirat adalah tempat yang kekal abadi.

16. Jangan berhutang. Atau kalau terpaksa berhutang juga, pastikan hutang itu tidak membelenggu hidup kita.

17. Berbelanja mengikut kemampuan. Bukan ikut kemahuan. Biar hidup sederhana. Asal jiwa tenang dan bahagia.

18. Perbanyakkan amal ibadat dan jauhi maksiat. Contohnya solat rawatib, solat Dhuha, solat Tahajud, baca Quran. Dalam masa yang sama jauhi perkara maksiat yang menjadikan jiwa kita gelisah.

19. Hadiri majlis ilmu. Belajar, belajar dan belajar.

20. Banyakkan riadah dan bersukan.

(Dipetik daripada facebook Majlis Ilmu)

14 comments:

  1. In syaa Allah
    Seboleh2nya kita amalkan

    ReplyDelete
  2. susah nak buat semua ni..tapi kalau boleh buat memang hebat =)

    ReplyDelete
  3. insyaallah. di harap dapat mengamalkannya. terima kasih share ^^

    ReplyDelete
  4. Sikit2 perbaiki diri...moga PC istiqhomah...aamin.

    ReplyDelete
  5. tip-tip begini memang ada betulnya...

    rehat yang cukup dan ada teman hidup boleh beri ketenangan juga ..

    in shaa Allah

    ReplyDelete
  6. tips sebegini sangat membantu untuk mereka yg hilang fokus hidup ...
    thanks share , sama sama kita saling ingat mengingatkan dan bantu membantu ...

    ReplyDelete
  7. nice tips, boleh la amalkan lepas ni :')

    ReplyDelete
  8. Salam sabtu dari Mama, ingat Allah selalu banyakkan bersyukur insyaallah tenang

    ReplyDelete
  9. Salam tengahari, dan selamat bercuti hujung minggu. Selalu tengok orang bawah kita untuk lebih bersyukur

    ReplyDelete
  10. banyak juga listyles yang kena ubah ni

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah. tq atas prkongsian yg sngt bermakna ni <3

    ReplyDelete
  12. Allhamdulilah hatiku menjadi tenang https://id-pemula.blogspot.com/

    ReplyDelete

Words of wisdom