Resepi Ayam Goreng Berempah - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Tuesday, May 30, 2017

Resepi Ayam Goreng Berempah

Ayam goreng berempah memanglah kesukaan kesayangan mama si Syafi Tu. Di sebabkan dia tak suka makan pedas maka memang inilah yg selalu dia makan (hampir hari-hari you).

Jom tengok resepi ayam berempah style mama pipie:



Bahan-bahan:
1/4 ekor ayam (suku ayam le tu) 

Di kisar:
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah (kalau ganti sebiji bawang besar pun boleh)
1 inci halia
2 batang serai

Bahan dicampurkan dengan bahan kisar:
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk ketumbar (mama guna serbuk ketumbar Baba's)
1 sudu besar serbuk kari 
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Garam secukupnya
*Kalau nak pedas sikit boleh tambah cili boh atau serbuk cili sesudu.
1 tangkai daun kari jika suka (mama tak letak sebab nanti satu keje Pula nak pilih Dan asingkan daun Kari untuk si dia tu)

Cara penyediannya:
1) Campurkan kesemua bahan Di atas (ayam, bahan kisar Dan segala serbuk Tu).
2) perapkan selama lebih kurang 15-30 minit
3) goreng 
Siaplah ayam goreng berempah kita

Simple Dan sedap
x

14 comments:

  1. tetiba rasa lapar pulak..haaa²

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabo cikgu.. sat lg dah nak buka hihi

      Delete
  2. Waah sedapnya, boleh untuk buka puasa nanti mama, thanks for shared.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq khebo. Boleh la try ikut resepi ni

      Delete
  3. wah boleh amik resipi ni ek.. nak cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ciklily.nanti bgtau ye sedap ke tak

      Delete
  4. Ohh mesti sedap ni kalau sampai "si dia" request hari2. Harus dicuba nanti. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kena dgn tekak anak mama Tu ms mirror. Cubalah try test hihi

      Delete
  5. tetiba perut berkriuk2 tgk resepi ni. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi dah bulan posa ni mmg asyik tgk gambar makanan Kan hihii

      Delete
  6. menu simple, budak2 pun suka makan ayam goreng je..

    ReplyDelete
  7. sedapnya... anak-anak aku pun suka ni..

    ReplyDelete

Words of wisdom