Monday, August 6, 2012

Alhamdulillah, blog dah kembali pulih selepas kena hacked

Pheww.. lega.. pagi tadi aku amat berdukacita kerana tak dpt masuk ke blog sendiri.. blog aku kena hacked oleh ITcyberCrew!! sabo je la.. memula tu mmg tak keruan gak dibuatnyer.. alhamdulillah pertanyaan SOS aku dijawab oleh uncle, caliph, thomas, gnesop dan araublogger ... thanks yer sahabat blogger semua.. really appreaciate it..

suggestion adalah aku add hacker dlm Fb dan ikut arahan diorang.. tp, bila aku dh add di FB dan bertanya di wall mereka nampaknya tiada jawapan..

last2 aku pn buka blogger.com dan check edit html aku.. mmg ada di bahagian title dan body perkataan hacker tu.. so, aku try select template, then customize template.. kat situ kita akan nampak layout blog lama kita.. kemudian click apply to blog.. tak lama lepas tu bila check semula, yippie.. dah ok dah.. kod dari hacker di bahagian html pn dah takde.. so, kepada rakan2 yg senasib dgn aku ni.. jom lah kita memulihkan semula blog kita.. semudah 1.. 2.. 3.. jer rupanyas..

lepas dah berjaya tu, jgn lupa tukar password tau.. campurkan abjad dan nombor.. biar hacker pn pening nk hack lenkali haha.. apapun, harapnye inilah kali pertama dan kali terakhir blog aku kena hacked.. huhu..

kepada hacker eiz sakai, harapnya awak jangan lah buat macam ni lagi kat org lain.. dibulan yg mulia ini bukan ke lebih baik awak menambahkan amal ibadat.. jangan le dengki org sampai mcm tu sekali.. dosa tau.. awak tu pelajar kolej, jgn sampai org doakan awak fail dah la yek.. yg penting mama doakan awak diberi hidayah dengan kebolehan awak, tak payah le hack hakmilik org lain, ilmu yg ada harapnye dapat lah dimanfaatkan utk buat perkara yg lebih berfaedah kepada agama, bangsa dan negara yer.. nasihat ikhlas dari hati mama yer..

anyway, thanks kepada rakan blog uncle, caliph, thomas, gnesop dan araublogger yg membantu mama, thanks again..

29 Responses so far.

  1. eiqa azra says:

    bgsnya! tp takot la kena hacked.. dorang tu xde keje lain agak nya..

  2. masyi says:

    rsau lah bl kene hack...tau x cmne klu org hack fb kita...:D

  3. Myvitrd says:

    dugaan bulan ramadhan tu

  4. ~didiey~ says:

    didiey boleh bukak blog tp bila nk view blog,contoh pas edit ape2 kn nk preview tu,xblh..ada malware.sama ke dgn kene hack????

  5. uitttt kena hack??huhu
    seb bek dapat blk eh..huhu

    http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/tudung-raya.html

  6. Faiz says:

    Uish..adda, dah lama aku pikiq, klo la blog aku kena hack, rasanya mmg xtau nk wat pe huhu

  7. Alhamdulillah.. mmg smlm ummi alif try bukak blog mama..kedua2 kena hacked! hampes..x guna ade ilmu kalu myusahkan org ln..sabar je la..

  8. alhamdulillah mama
    dia x ubah kata laluan akaun google ek?
    ok lah tu, sbb dia ubah pada template sahaja. Sop ada tgk source mmg hanya iframe dia buat..
    yg penting dah selamat :)

  9. sebab dorg ni terlalu bijak sampai tade keje nk hackedd.

  10. uncle says:

    alhamdulillah..semuanya dah ok..risau uncle semalamam sembang dengan aunty..takut juga blog uncle kena kali ke dua...cukup lah ..dulu pun uncle dah sengsara....harap mama dapat teruskan berblog dengna penuh semangat...

  11. Koding says:

    Syukurlah..
    Ada rakan2 yang berkemahiran dgn pengendalian ICT dan tidak keberatan pula untuk membantu...
    Moga kepakaran mereka ini semakin bertambah hari demi hari...
    InsyaAllah..

  12. huhu . ritu ade msuk cni , tngok2 kena hack terus tutup , logout sbb takot terkena ~ hhihi :)

  13. Rozita says:

    ooo... patut la ko macam senyap je ye...nasib ko yg kena kalau aku.. langsung taktau nak buat apa dah..

  14. aisya says:

    waa, takutnye mama.. huhu.. xphm la knape nak hack2 ni.. ade buat slh pape ke kt diorg? huhu

  15. alhamdulillah dh dapat leklok balik.. harap2 pasni x berlaku lagi...

  16. Risau sangat kalau2 blog kena hack ni. Nasib baik dapat semula. Kalau tak dapat semula, tak tahulah macam mana lagi. hee :D

  17. thomas says:

    Baguslah tu dah dapat balik blog,
    memang cemas rasanya macam segalanya hilang,
    pandai juga kak dapat pulihkan sendiri.

  18. fuzamusa says:

    Mama.. Mine oso kena hacked sama dengan u on the same day..
    Memang paniking jugak ler..
    Tapi Fuza pun dah dapat semula blog Fuza,rasanya tak ada cacat cela.
    Dah tukar password.

    Tq to uncle jugak,., as uncle swuh fuza slow talk..
    Ikut kan blurr...

  19. opahcyber says:

    alhamdulillah.. dan appreciate sgt2 dgn rakan2 blogger semua.. walaupun tak kenal secara dekat tapi rasa cam rapat sgt.. aritu mama try slow talk tapi tak berjaya.. tu la try buat sendiri..

    blog ni dulu penah gak kena malware.. tp alhamdulillah semuanya dah ok

  20. alhamdulillah..blog ini memang milik mama...nasib abik dpt balik..p nak tanya ni ma,cam mana hackers ni dpt hack blog org seska hati yek?? tkt jugak blog usang minah dicerobohi...nangees nanti..huahuahua...

  21. opahcyber says:

    tak pasti la MB, mama rasa maybe sebab password sgt mudah dia nk teka kot.. mcm sebelum ni mama guna nama penuh syafi je.. so, kesimpulannyer gunalah gabungan perkataan dan nombor utk password MB..

    skrg mama guna verification via phone everytime log in ke blogger.. sebagai langkah berjaga2

  22. pasni leh contact mama kalo kena hack.. hehehe

  23. mamapp says:

    insya allah kalau mama buleh tulun mama tulun.. mama ni bukannye pandai sgt pong :)

  24. bahayanyer...hri tu tengah blogwalking...klik blog sapa nth trs kluar blog tu kna hacked...tekejt ingt sy pnya...tp still elok g..xtw la plak lau dia ada agnda lain ke...

  25. mamapp says:

    mmg bahaya.. sebab tu kena lah awal2 lagi letak precaution acts.. password tu kenalah ada campuran letter dgn number.. pastu lepas log in kenalah logout.. once dh kena hacke boleh fobia gak tau huhu

  26. sy pun pnh kena hack oleh mrk. tpksa melayan mesra ngn sekutu mrk. tp nasib apabila seorg rakan telah menolong sy. mrk bukannya apa, mrk hndak test kemahiran mrk psl IT. kmudian, akan dipaksa join group mrk di fb, layan mesra dn berbuat baik lah. thnks awk sbb sudi kongsi cara nk dpt blog balik. sbb sy nk tlg semua org yg kna hack, majoritinya perempuan :)

  27. haz says:

    haz pn br je kena slm oleh hacker yg same. haihh

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 339999 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors