Akhirnya kau pergi jua Tortoise - Cerita Ceriti Ceritu Mamapipie

Breaking

Post Top Ad


Wednesday, June 13, 2012

Akhirnya kau pergi jua Tortoise

Mlm tadi akhirnya Tortoise syafi mati setelah seminggu sakit. Tapi sempat gak aku tukar air and bagi makan, even dia x makan pn.. Kesian dia. Takpelah, dari menanggung azab sakit, baik lah dia mati..

Mlm td Syafi pn asyik2 nak tgk tortoise ajer.. So, mlm td aku x tanam lagi bg can syafi tgk puas2..

Hilanglah tortoise yg aktif dan berani ni.. Dia suka duduk tempat tinggi cam batu, even atas bunga pastik pn dia boleh duduk huhu.. Sorilah tortoise kalau aku x pandai jaga ko..

Pagi tadi baru kitaorg tanam.. Rupanya jaga tortoise ni bukan mudah juga kan.. Mcm2 kena jaga, suhu air, basking, makanan, etc..

So, tinggal lagi satu je kura2 syafi, dinamakan Baby.. Baby ni pemalu yg amat.. Beza dgn Tortoise dia ni suka duk dlm air dan nyorok aje hihi..

Soklan tak bleh blah dr syafi mlm tadi:
"mama, nape tortoise mati camni? (sambil tiarapkan badan dia atas lantai)..

Kenapa dia tak mati camni? (sambil terlentangkan badan dia atas lantai) mcm org?"
huhu..

15 comments:

  1. kesian ngn kura-kura tu...
    dah ajalnya kan...
    syafi tak nanges ker ma?

    ReplyDelete
  2. sedih nya.. ingat filem cinta kura2.. kalu dia dpt ckp..mesti syafi hepi kan? huhuhu..
    mama bg jwpn ape ngn soklan bernas syafi 2? kikiki

    ReplyDelete
  3. MB, syafi takde la nanges.. dia redha ajer :)

    Ummi alif, kalau kura2 leh cakap best gak senang nak tau apa yg dia nak.. soklan bernas tu ada gak ler jawap hihi.. jawapannya "sebab dia kura-kura".. boleh gitu? ahaks

    ReplyDelete
  4. kesiannya... deno ada jugak kura2 kecik mcm ni, tapi tak sampai 3 bulan pun mati sbb sakit.. agaknya dia kena tinggal kat habitat dia..

    ReplyDelete
  5. time kecik je yg susah mama.. bila dh besar mcm Ken si Otai sy tu biar je la dia nk buat ape pun.. kite xpeduli, dia lagi la xpeduli..

    ReplyDelete
  6. baru tahu suhu air kura2 ni perlu dipantau... mesti syafi sedih Tortoise dah mati..

    ReplyDelete
  7. huhu, sama nasib kite ye deno..

    yati.. thanks ye tumpang sedih

    aisya.. ingatkan tortoise akan membesar n jadi otai gak cam ken.. tp pakan day kan

    fai, syafi ok ajer hehe.. cuma sebut2 je sesekali ttg kura2 dia.. smlm dia minta gali kubur kura2 tu

    ReplyDelete
  8. dah sampai ajal tortoise ni.... sayang syafiq ngan baby ni ye...

    ReplyDelete
  9. sedihnye.. zz teringin nk bela kura2 tpi tkut nk pegang,,hehe

    ReplyDelete
  10. iza, bila dah bela ni perasaan sayang tu dtg dgn sendirinya hihi

    zz, memula mama pn takut tp lama2 syok plak

    ReplyDelete
  11. hahahhahaaa soalan pelik. nanti dah besar baru tau jawapannya.

    ReplyDelete
  12. Adylia, sebenarnye mama sendiri pn xtau jawapannye haha

    ReplyDelete
  13. kesian syafi... tak de kawan dah...

    ReplyDelete
  14. awal2 tu kesian gak.. tp skrg dia dh lupa pon haha

    ReplyDelete

Words of wisdom