Tuesday, December 20, 2011

Syafi yang ada ulcer besar vs Pulpatomy

Ini adalah cerita yang sedikit basi.. hari Khamis yg lepas aku telah membawa syafi berjumpa dgn doctor gigi untuk buat rawatan root canal atau dikenali sebagai pulpatomy (tak pasti ejaan). Inilah first time dia buat rawatan ni. Aku sendiri pon tak penah buat.. memula tu agak cemas gak sebab budak ni tak boleh duk diam.. sampai doctor kata kalau tanak cooperate gak kena buat under bius GA. Tp Alhamdulillah dipermudahkan oleh ALLAH..

 

Mmg ramai yg cakap dgn aku, alah.. gigi susu ajer.. biar je la doctor cabut. Tapi based on google and lepas aku bertanya kt kakak ipar (she is dentist), sepatutnya kita menjaga gigi susu sama spt gigi kekal. Sebab walau pon gigi susu, tapi budak still rasa sakit dan kalau dicabut lebih awal, nanti akan mengganggu structure gigi kekal nanti. So, gigih la ku menampal gigi-gigi dia rosak. Dalam tahun ni ajer, kos gigi syafi dah mencecah >RM500.. takpelah asalkan dia tak menderita sakit gigi huhu..

 

Sebenarnya syafi dah sakit gigi (bawah belah kanan) lama gak. 1 bulan lebih. Mmg sakit tu.. tapi mcm bese, dia suka tahan sakit.. sampailah satu ketika (dalam 2 minggu lepas) aku check gigi dia tetiba ternampak cam ada nanah kat gusi dia. Apalagi, mengelabah le aku terus bawak ke klinik gigi. Doctor kata gigi dia lubang teruk dari dalam sampai dh ada jangkitan.. so, doc bagi antibiotic for 1 week. Then after that bawak balik jumpa doctor. So, doctor decide wat pulpatomy last thurday. Doctor Cuma guna localized bius. Alhamdulillah pulpatomy Berjaya di buat, terbang duit aku RM150. Minggu sebelum tu tampal 2 gigi campur antibiotic dah RM80. Cuma kesan bius tu buat mulut dia rasa kebas about 1 hour kot.. hasilnya cam gambar kat atas. Abis dia gigit bahagian dalam pipi dia sampai luka-luka. Last-last jadi lah ulcer yg besar.. hoho harap cepat sembuh la anakku ini.

 

Seperti biasa, dia berlagak takde apa. Cam tak sakit jer..

 

9 Responses so far.

  1. Miss Xyz says:

    klu nnt Syafi bsar, sruh dia bce blik entri ni.. nk tau bsar ke x bsar pngorbanan seorang ibu..

    all the best tuk jdi mother yg trbaik tuk Syafi.. hehe ^^

  2. Pamie says:

    erk,ngeri kak tengok ulcer dalam mulut syafi tu..besar gile..huhu..

    Aku Anak Labuan

  3. Zein Okeh says:

    knapa ko sampai begitu.. smoga cepat sembuh ya.. :)

  4. tehr says:

    aduh, sakit tu
    harap2 cepat sembuhnya
    kalau dah macam ni, apa ubat yang bagus ni?

  5. kecian syafiq

    beso gile ulcer dier

  6. ala siannya.. mesti sakit.. mmm, kak, td akak ada tersilap tulis url ms blogwalking.. hehe

  7. aisya says:

    besarnya ulcer tu.. mesti sakit.. huhu.. cepat sembuh ye..

  8. syiela says:

    besarnya ulser dia.mesti sakit gila

    nanti besar syafi baca ni mesti terharu

  9. Nurhayati says:

    cakap pasal sakit gigi ni, rasa ngilu gigiiku..
    besar tu ulcer kat mulut dia.. yg kecik pun diriku tak tahan apentah lagi cam syafi.. huhuhu
    ape pun syafi memang good boy kan.. gws dear!

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..