Header Ads

test

Subhanallah.. binatang pon ada sifat belas kasihan.. manusia?

Dua tiga hari ni aku ada dengar2 ttg video budak perempuan 2 tahun dilanggar oleh van di china, pastu dibiarkan begitu saje oleh passer by.. ya allah sedih aku dengar.. aku mmg nekad takmo tgk video tu. tak sampai hati rasanya. tapi nk dijadikan cerita tadi hubby tgk depan aku so aku ternampak gak le video tu walaupon dari jarak jauh ajer..

sedihnya tak terkata.. terbayang camne sakitnya budak tu. bayangkan dah le sakit kena langgar dgn tayar depan van, pastu van terhenti. ingatkan dia nk tolong. sebaliknya van terus je berjalan sampai tayar belakang plak langgar budak tu. sampai terpusing badan dia..

lebih 10 org lalu lalang boleh buat derk ajer.. sedangkan kucing kena langgar pon terasa kasihan, takde kah belas di hati diorang tgk budak 2 tahun tu tgh2 jalan? tak lama lepas tu ada plak lori yg dtg dan langgar kaki dia.. ya allah.. kesiannya.. lepas makcik tua lalu baru dia nampak dan ada tanda nak tolong. lastly baru la mak budak tu dtg.. aku malas nk komen byk2 la camne mak dia jaga anak dia..

cuma tadi ada member share ttg video kat atas tu di fb. terus aku tepek kat sini. cubalah tgk, anjing ni lebih bersifat belas kasihan berbanding manusia sendiri? huhu.. sedihnya rasa di hati.. renung-renungkan lah..

15 comments:

  1. manusia akhir zaman. aku pun pernah alami satu night mare. tahun 2003. xde sapa tolong, masing2 tgk aje.... huuuu. esoknya, sibuk tanya ok ke tak. at least, dial la 999.

    ReplyDelete
  2. manusia dikurniakan akal, tapi takleh nak pikir...kesian tgk budak 2 thun tu...

    ReplyDelete
  3. entahlah..x faham dgn perangai manusia..kesian kat bdk cina tu..dgr cerita dah meninggal dunia pun..:(

    ReplyDelete
  4. tk sanggup nk tgk video tu...kejamnya manusia kan....huhuhu

    ReplyDelete
  5. makin teruk perangai manusia skang kan.. mcm2 yg pelik berlaku.

    ReplyDelete
  6. memang binatang akan tolong sesama binatang , manusia ni tak tahu nak kata apa bila dah kejam sgt tu

    ReplyDelete
  7. hanie pun xanggup klik nk tgk vid tu ...

    td baca kat wall FB , kejadian tu ade sbb nye rupenye ... nilai moral kat sana sgt rendah , mereka sgt pntingkn diri sbb rules kat sana ialah;sesapa yg tolong org dlm kesusahan , dia trpaksa tanggung kos rawatan ke ape ke seumo idup .. teruk kan ??

    ReplyDelete
  8. Hai all... bukan semua bangsa China itu selfish
    nama pun manusia. masing2 ada kepentingan diri..

    i like this video so much.. ada byk perkara
    yg kita harus tenung dlm msg video ini..
    anjing ini trguling kena langgar dgn kereta tapi gagah bangun utk menarik kawannya ketepi...

    ReplyDelete
  9. manusia pun ader gak...sesetengahnya bersifat belas membalas

    ReplyDelete
  10. That's how a dog became the men best friend,they are even more humane than we human.

    ReplyDelete
  11. ade sb jugk knp org x tlg budak cina 9 tahun tu.. org cina undang2 dia lain mcm, bleh google dan bace info knp xde yg tlg budak tu.

    ReplyDelete
  12. patut jadi pengjaran pada rakyat china....

    ReplyDelete

Words of wisdom