Thursday, September 1, 2011

Makanan baru yg aku belajar semasa raya

Salam semua.. Ni baru hari raya yg ke 3. Mesti korang semua masih lg beraya sakan kan. Aku maybe balik ke shah alam esok mlm. Skrg ni tgh beraya kt Kluang..

Sepanjang raya ni ada 3 kombinasi makanan yg boleh dikatakan pelik aku jmpa semasa raya ni. Meh aku share ye..

1. Lemang + susu pekat
makanan ni aku dah try.. Boleh tahan la. Tp syafi mmg suka sgt makan lemang dgn susu. Makanan ni diajar oleh adik ipar aku org kedah. Dia kata kat kedah mmg common.. Korang cuba lah plak eh..

2. Kurma + kelapa parut
yg ni makcik sebelah husband yg ajar. Dia kata ni lah makanan pembuka selera dia time takde selera di bulan pisa. Kelapa parut tu gaulkan sket dgn garam. Hmm.. Aku rasa mgkin sedap kot sebab ada kombinasi manis, lemak dan manis. Yg ni aku x try lagi.

3. Tebu + kicap
jujur aku katakan aku pn xtau sedap ke idak rasanya sebb aku pn tak terasa nak try. Ni pak mertua aku yg bgtau ni. Kalau korang berani cubalah. Pastu bgtau aku ye sedap ke tidak.

Setkt ni tu je laa.. Nk balik muo ni, bye2

7 Responses so far.

  1. zieha says:

    selamat hari raya...eh,kg kt johor erk..senegeri gak la kita ye,i kt bp.mmg pelik la mknan tu,yg pasti klau kt johor pisang goteng cicah gan kicap..mmg sedap hehe

  2. mamawana says:

    Assalam,

    Kalu mamawana bleh tibai semua tu, pantang gak.. pantang jumpa.. tolak batu ngan kayu... ihiiikks..

  3. selera4u says:

    erk.... kalo setakat dengar ni, mmg x terasa nk try pun. kalo ada depan mata, n sume pakat puji sedap, maybe boleh la telan :)

  4. Puan Kutu says:

    selamat hari raya.yg 1st tu kt utara mmg dah common.ketupat pun cicah susu.tp klu yg 2ndn 3rd tu tak pernah plak try.hehe..

  5. Assalam,kak

    Hehe,semuanya saya tak pernah rasa...nanti nk cubalh...tp yg 1st n 2nd tu mesti sedap...sebab rsa lemk manis.

    Dikesempatan ni nak ucapkan Selamt Hari raya utk kak Adda sefamily.Moga Syawal kali ni memberikan 10001 Rahmat buat kita semua....insya Allah.

    Salam sayang dari Perantauan.

  6. Puanbee2 says:

    salam mama .. tk berani cuba item no 3 tu haha.. eii semcam je rasa ..walaupun sekadar bayangan ..

  7. owhh..agak kepelikan sikit resepi2 baru ni ye kak adda...tp buleh try2 ;)

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 355555 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

Contributors