Monday, April 25, 2011

Syafi's new pet

orang jgn tak percaya aku terbangun kul 4 pagi dan tetiba cam org ngigau terus update blog hua hua hua.., pe


aku nak citer ttg syafi' new pet, baru beli hari sabtu lepas.. memandangkan dia suka sgt dgn ikan so aku pon decide nak belikan ikan utk dia.. inilah pet di yg pertama.. sebelum ni mmg tak penah dia ada pet..


aku decide belikan dia ikan gapi sebab senang nak jaga.. semuanya ada 6 ekor.. 3 betina 3 jantan..

 masa aku amik gambo ni tak sangka salah sekor ikan jantan tu tgh nazak hehe.. tak lama lepas ni dia mati huhu.. yg paling cantek lak tu..

yg bestnye semalam aku terperasan ada 6 ekor anak ikan gapi.. fuh mmg murah rezki..dalam gambo tu masa pagi ahad, baru ada 2.. tp menjelang ptg smuanya dah takde huhu..rasanya kena makan dgn ikan yg beso2 tu.. huish kejam sungguh.. aku google rupanya ikan gapi ni tends to makan anak dia kalau dia lapo eh.. ayoyo sgt kijam.. so, lepas ni kalau ada anak dia terpaksalah aku asingkan kat bekas lain.. skrg aku bg dia makan 3 kali sehari.. supaya diorang tak lapo hehe tp dlm kuantiti sedikit je laa..


kalau korang yg ada bela ikan gapi silalah bg tips2 kat aku eh.. thanks

16 Responses so far.

  1. ikan ni mmg cepat membiak kak.umah saye dh penuh 1 akurium.sonok giler tgk.

  2. kakngah says:

    adeeb bela ikan laga.. hihihi!!

  3. MULAN says:

    pernah bela ikan tapi mati sbb manusia dalam rumah ni excited, terlebih kasi makan...

  4. saya dengar ikan ni mmg tak boleh byk dlm satu bekas nanti dia lawan2...

  5. zaidah says:

    pernah bela jugak tapi bila dia ade anak anaknyer tu mati...

  6. Mas says:

    aku pun ada bela ikan gak dulu adda..lama gak bela..tp lama2 bila asik mati trus mls nk ganti baru..hehe

  7. NzA says:

    wah, syafi ada pet ye...sama dgn abg farouk bela ikan laga dlm akuarium comel tu.....

  8. wah..teruja betul adek syafi kite.. :)

  9. Alfian J. says:

    Ehehe. Comellllnyee..ikan..^^]v

  10. KesahKu says:

    wah..aku hanya mampu bela ikan dalam peti ais aje..
    malas betul nak tukor2 air dia...
    caiyok2 syafi...

  11. Khairil says:

    tukar akuarium besar sikit...baru ikan cergas...

  12. huhu nampaknye mmg betul kata korang. beranak banyak, pastu makan anak die. pastu mati huhuu...

    rara bg la tips camne leh byk membiak tu

  13. as salam, bela ikan nie memang best tapi nak cuci ler yg malas tue...

  14. Ola says:

    ikan gapi??nak jgak!nak jgak!!:DD

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..