Thursday, March 17, 2011

Pipie yang sakit gigi



huhu tensennye tadi dh taip panjang lebar, hilang semuanya.. ishh..

aku nak ceritakan perihal syafi yg kesakitan giginya sejak 2 hari lepas. dah 2 hari dia tanak makan langsung. pastu nampak dia cam tak hepi n termenung aje.. ada skali tu aku kasi dia makan buah mangga yg aku potong tetiba aje dia keluarkan mangga dan terus menangis. kelam kabut dia mintak nak gosok gigi.. psst. syafi skrg sgt macho tau dia jarang sgt nangis w/pun jatuh kepala benjol bagai pun dia maintain je x nangis. so kalau dia nangis sampai camtu aku tau la mmg dia sakit sgt tu..

bila aku check, rupanya gigi geraham atas sebelah kiri dia berlubang besar u. geraham kanan sebelah kanan pun dah ada lubang.. huhu.. rasa bersalahnye diri ini. apa jenis mama la yg tak reti jaga gigi anak ni uwaaa... kesian syafi. byk lagi gigi dia yg dh start berlubang. padahal umur dia baru masuk 3 tahun huhu..

Cari punya cari akhirnya aku dapt cari klinik sharina yg buka sampai kul 9mlm semalam. ada org cakap klinik ni bagus so aku tawakal aje bawak syafi pegi. ye laa utk cari dentist yg child friendly bukan mudah kan.. buat pengetahuan u ol klinik sharina ada kat seksyen 9 shah alam. tingkat 2 betul2 atas bakers cottage yg dekat2 dgn mcD tu.

alhamdulillah doktor sgt baik n child friendly lagi. syafi pon ok je nk serah diri kat dia hehe.. bukan senang tau nak pujuk dia jmpa doktor gigi. last week aku dh bawak kat muar tp dia cabut haha.. semalam dpt le tampal 2 gigi graham dia tu. cuma yg lubang besar tu doktor kata dah terkena saraf sikit tu yg dia rasa sakit. doktor letak ubat utk matikan saraf n terus buat tampalan sementara. tgk la dalam 1-2 hari ni syafi rasa sakit lg ke idak. kalau tak sakit dlm masa 2 minggu aku bawak dia jmpa doktor lagi utk wat tampalan kekal..

aku ada amik few pics gambar brave pipie masa doktor tgh buat gigi dia. dia mmg sgt berani. cayalah syafi. mama proud of syafi. semoga syafi dah tak sakit gigi lagi lepas ni ok..

gigi dia kena jaga elok2 lepas ni. esp kalau gigi geraham doktor kata akan tumbuh masa umur 13 tahun. lama lagi nk tunggu tu. aku kena pastikan syafi tak makan gula2 lagi. n kenalah cari cara camne nak kekal lamakan gigi dia tu. kalau u ol ada suggestion bgtau la eh..

7 Responses so far.

  1. ziraziz says:

    petua tokki sy:

    kalau nk gg tahan lama..lps mandi, perah kain basahan, pstu gigit ..hehe...
    xtau la berkesan ke x(sy mls nk ikut ha3) tp gg tokki sy mmg tahan lama ;p ...

  2. wawawaa..sakitnyer rasa...kita org besar pun klu sakit gigi, takleh nk buat aper, lagikan anak2 kecil ni..
    wahh syafi makin macho..go syafi go!!

  3. siannya syafi kan..saya ni yang dh besau kalau sakit gg mmg jd moody dan nak nangis je..apa lagi budak kecik..tp dia mmg bagus la..hero kan

  4. hhihi.takpe la. sume dah setel kan ?
    :)

  5. ish.. gg kalau btul2 sakit berdenyut kepala..meleleh2 air mata..

    itu hari princess tumbuh geraham sampai 3 sekaligus.. warded 3hari.. investigate pny investigate, tumbuh gg.. adeh..

  6. Puanbee says:

    ish ini bee yang sakit gigi ni dah seminggu dah nk pergi klinik tk boleh ayahnya out station ...keta tk do..menderita wawa

    eh 3 thn gigi dah berlubang ?? erm kena lah pantang gula-gula tu mesti dia suka gigit gula-gula kan..

  7. muaz_kkgp says:

    semoga cepat tumbuh gigi dan jng makan gula2 banyak.
    p/s utk syafi

Leave a Reply

Words of wisdom

Advertisements

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Si Peramah

Leave footprint here

Counter

since 25/7/08

Sapa dpt hit 370000 sila print screen & email kpd addahus@yahoo.com bagi memenangi topup rm10 dari mama pipie :)

About Me

My photo
Masa mengajar kita tentang segalanya.. Masa mematangkan kita seiring dengan usia..