Header Ads

test

Baby Adelia, bidadari syurga

Sebenarnya aku nak wat entry ni dr last week tp aku tak dpt masuk fb sebab tenet wat hal. so baru skrg berkesempatan.. posting ini adalah berkaitan dgn pemergian anak sahabat aku, fariza.. berita pemergian arwah ada disiarkan di dalam suratkhabar mingguan dan kosmo.. baby Adelia yg berusia 2 bulan 3 hari baru 3 hari dihantar ke pusat jagaan kanak2 An Najah Educare di seksyen 10 shah alam.. kawan aku tak saman pusat tu sebab tak sanggup baby di post mortem.. aku mmg sayu sgt baca cerita yg dia tulis dlm fb. ni aku copy dr fb dia..

Pemergian Adelia..16march 2011

by Fariza Tukir on Saturday, March 19, 2011 at 9:00am
Bismillah..Ya Allah..kuatkan semangatku..pemergian Adelia yg sama sekali tak diduga..hancur luluh hati...terbayang wajahnyer pd mlm sebelum kejadian..patutla anak mummy susah nk tdo nyenyak, tp tak menanges..cz nk spend time ngn mummy n ayah..patutla anak mummy refused susu botol 1 wk before, sampai mummy pn risau cz da nak start kerja.. mummy halalkan susu mummy uth Adelia tersayang..pagi 16march dgn kepercayaan kepada pihak an najah..aku serahkan Adelia..mmg la hati mana tak sedih tinggalkan anak..nanti mummy blikan baju baru tuk Adelia ye..asyik pakai bju kakaknye jer..kesian takder baju baru..

Di mothercare Subang Parade: Mummy pn pelik..lama betul ambil masa tuk pilih ur baju sayang..Mummy put ur baju on the cashier counter (11.36am) and dpt panggilan from k.Liza(pekerja An Najah) menggunakan HP Ain (pekerja An najah juga) ..'Puan dtg sekarang..anak ni kenapa ni..tak gerak!' Kenapa?? kenapa..kenapa tak gerak..kenapa tanye saya pulak.. Ya Allah..we trus ke klinik Iskandar Sek.10 (tak sempat nk byr bju Adelia pun..) tp da di bawa ke DEMC..Dktr di klinik tu pn geleng kepala time I tanyer baby gerak tak? ..We arrived Demc Specialist Hospital and abt 1 minute my MIL and Pn Sham (An Najah's Owner) sampai bwk Adelia..Ya Allah da pucat..da sejuk!!!.. Trus masuk ke emergency room..Dr Tengku Arizal was there..then dr Ahmad..Dr Fadzilah..they tried everything bt no respond..Ya Allah..Adelia da takde..Innalillahi wailla hiraji'un..

Mummy hv to redha dgn pemergian mu sayang..but why..apa sebenarnyer kejadian di taska..post mortem will take 2 to 3days process..sampai ke hati u all nk biar lama2 baby 2bulan 3 hari nak ditoreh2?? kalau tak buat. tak tau punca sebenar..kami decided tak buat..kesian Adelia..Mummy tak sampai hati..Mummy mintak ngn Allah..tunjukkanlah kebenaran..bukan demam pun..tak sakit pn..Mummy hantar sehat walafiat..Dpt balik da pucat sejuk da..For now..Mummy n Ayah tau Adelia tunggu kami d'sana..Anak Mummy jd bidadari syurga..aminn


ini gambar baby Adelia yg comel sgt2.. amik dari utusan malaysia.. kalau nk tau berita dia klik sini
alfatihah buat arwah baby Adelia. bagi ibu2 kat luar sana.. marilah kita beringat2 sesama kita.. semoga Fariza terus tabah menghadapi ujian ini..

45 comments:

  1. sedihnye..huhu..pusat an najah tu kenela cite perkara yg sebenar

    ReplyDelete
  2. sedihnya...

    al fatihah....

    adelia idadari syurga y akan menyambut ketibaan ibubapanya di akhirat kelak. amin

    ReplyDelete
  3. al-fatihah..
    ]
    sedihnye baca psl kematian bby nih..tambah risau nk hantar zareef ke nuseri nanti..moga kejadian seumpama ni dijauhkan dari keluarga kite lah..huhu

    ReplyDelete
  4. Memang sedih betul....air mata ni tak berhenti lagi, ketabahan seorang ibu....

    ReplyDelete
  5. Al-fatihah....semoga rohnya dicucuri rahmat Allah, amin....dan semoga dia menjadi pembela ibubapanya kelak di akhirat sana....semoga ibubapa dikurniakan ketabahan hati yang utuh...yayansmum sangat2 memahami perasaan tu... :(

    ReplyDelete
  6. Alfatehah tuk arwah... sedih sangat baca kisah nie

    ReplyDelete
  7. sedih sgt2 smpai xsedar airmata ni menitis....sgt2 memahami perasaan ibu adelia...
    Semoga keluarganya tabah.

    ReplyDelete
  8. al-fatihah utk arwah baby adelia
    ammboi sedih sgt baca cite ni..
    semoga roh arwah dicucuri rahmat.
    harap pihak taska (semua yg ada kat dunia ni) amik pengajaran... ni x lepas satu kes ada kes lain pulak...

    ReplyDelete
  9. ya Allah, sedihnya.. menitik air mata saya baca. terus teringat baby kat rumah. semoga arwah baby adelia dicucuri rahmat dan semoga ibunya diberi sepenuh kekuatan utk semua ni. amin.

    ReplyDelete
  10. innalillah.. ya Allah sedih nya.. ape dah berlaku.. baru jer hantar kat nursery dh jadi mcm tuh.. nauzubillah.. semoga keluarga mangsa tabah.. ujian dari Nya..

    :( im very sad to read this..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. ya Allah sedihnya...ini adalah satu ujian,hrp keluarga Adelia bynk2 bersabar.pasti ada hikmah disebalik pemergian Adelia...

    ReplyDelete
  13. Ya Allah..mengalir air mata baca kisah ni..tak dapat bygkan..sekejapnya Allah pinjamkan baby secomel tu..Al-fatihah utk baby adelia bidadari syurga..

    ReplyDelete
  14. sedihnya baca kisah ni... moga keluarga nya tabah... Al-Fatihah untuk baby adelia.

    ReplyDelete
  15. alfatihah...mummy nangis baca n3 nie...taksanggup jika mummy dtmpat ibunya...........mummy dah meraung nie...yaAllah pnjgkan umr ank2 kami smua...Amin

    ReplyDelete
  16. sedihnya..smoga Pn Fariza tabah menghadapi ujian dari-Nya ini..al fatihah bt arwah.

    PS: Sedih bila baca kes mcm ni kat paper. apa sbnrnya sbbkan baby bleh tersedak bila mnum susu.? mmg la kalau dah ajal kan, tapi bnda ni bleh dielak kalau betul cara pemberian susu tu. n baby tak ditinggalkan bersendiri bila diberi susu. Hmmm..

    ReplyDelete
  17. an-najah educare ni rasanya ada masuk majalan pa n ma kan..ruangan taska pilihan tu..em..riso..takziah buat family adelia

    ReplyDelete
  18. hampir menitis airmata ini... sy dpt rasakan apa mummy adelia.. bersabar ye mummy.. al-fatihah buat adelia. amin

    ReplyDelete
  19. takziah buat keluarga baby..semoga tabah ..erm...sedih membaca cerita ni..

    ReplyDelete
  20. Mmg sedih sgt baca kisah adelia kan. Berat mata memandang berat lg bahu yg memikulnya.. Insya allah ada ganjaran buat keluarga fariza. Mmg betul dh ajal tp kecuaian boleh dielakkan betul tak. Skrg ni mummy n daddy arwah sibuk mencari kebenarannya apa yg terjadi semasa hari tu. Suspect mgkin pekerja x cukup kot. N sepatutnya pihak taska tau apa yg perlu mereka buat dlm situasi kecemasan mcm tu. Ni nmpak cm kelam kabut sgt. Kalau diorg terus bwk dulu bdk tu ke klinik pn xpe. Ada masa plak dia nk telepon parent lg...

    ReplyDelete
  21. al-fatihah utk arwah baby adelia.
    sedih sngt baca kisah cmnie.








    semoga pihak berwajib dpt mengambil iktibar ats apa yg berlaku.

    ReplyDelete
  22. Salam Adda..thanks coz blog pasal arwah adelia ye..kwn2 semua doakan kebenaran ditunjukkan jua nanti..Aminnn..

    ReplyDelete
  23. Al fatihah buat adik Adelia tersayang...tersentuh hati saya bila membacanya..
    Saya juga pernah mengalami kehilangan seorang baby...rasenye faham akan kesengsaraan yg dihadapi oleh ibu dan bapanya..
    Apepun diharap ibubapanya terus tabah menghadapi dugaanNYA...

    ReplyDelete
  24. alFatihah
    salam,
    mengunjungi rakan2 blog;)
    slm perkenalan,
    blog apisv2

    ReplyDelete
  25. al-fatihah... moga Allah tabahkanlah hati parent ini.

    ReplyDelete
  26. ye semoga allah tabahkan hari parent adelia. yas, u pon penah kehilangan baby ye. insya allah baby tu tunggu u ol kat sana. be strong ok..

    ReplyDelete
  27. Hanya pihak An Najah & semua pekerjanya tau apa yang sebenarnya berlaku hari tersebut..moga mummy 7 ayah Adelia bersabar..kebenaran akan terbongkar juga suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  28. betul tu sha.. so far diorg mendiamkan diri tu yg buat parent adelia geram tu.. kalau dh buat salah ngaku je la kan

    ReplyDelete
  29. Al-Fatihah.. Kisah yg menyedihkan. Namun meninggalkan teka-teki..

    ReplyDelete
  30. al fatihah.saya terlepas baca kot pasal berita ni.. sedih sangat baca luahan hati mummy adeila ni..x dpt saya bayangkan berada di tempatnya..

    ReplyDelete
  31. sedihnya baca kisah baby adelia ni..Ellen pun ada buat entry pasal ni sebab sangat sedih bila baca baby yang belum kenal sangat dengan dunia dah pergi...semoga Rohnya tenang di sana...

    ReplyDelete
  32. ya Allah..sedihnyaaa.. dah la tgh preg ni..

    ReplyDelete
  33. Ya mmg sedih kann.. Semoga kebenaran akan terbongkar, kita doa sama2 k

    ReplyDelete
  34. sedihnya...kalau saya kat tempat mama syafi xtahulah..kuat ke tidak...anak mama syafi sama ngan anak saya Adelia Humaira..

    ReplyDelete
  35. Kesian mama adelia.. condolence to her & family... dah la mengandung 9 bulan tak sampai 3 bulan baby dah pergi.. tapi sedih lagi saya sebab mama adelia sempat lagi pergi shopping2 drp jaga anak nya yg tak sihat tu..

    ReplyDelete
  36. hrp keluarga Adelia bynk2 bersabar.pasti ada hikmah disebalik pemergian Adelia... berdendam tu sifat MUNAFIK...

    ReplyDelete
  37. yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani

    ReplyDelete
  38. Salam Adda, setelah setahun Adelia dilahirkan pada 13 Jan 2012 yg lalu, aku bukak balik kisah2 arwah di blog kwn2 yg tak putus berikan sokongan, terima kasih sgt2 Adda. W/pun sungguh sedih dan terhiris hati, lagi2 terbaca fitnah2 yg tak masuk akal ttg arwah dan aku sekeluarga. Utk pemberi komen yg bernama Ms.'nizaas': Buat pengetahuan anda, AdeLia tak sakit pada hari kejadian mahupun hari2 sebelum itu, anda siapa nak pandai2 mengatakan anak saya sakit dan saya sbg ibu sanggup tinggal kan anak dan pergi 'shopping2'? Anda sebenarnya nye mmg tak layak nak katakan apa pun ttg anak saya AdeLia, kalau belum dan tak tahu cerita sebenar, dan mungkin anda lebih suka bersekongkol dgn 'mereka' yg suka memfitnah? Silakan. Sekadar ingatan utk anda'Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah'(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)dan ini: 'Dosa membuat fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, dosa itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang yang difitnah itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu' Wallahualam..

    ReplyDelete
  39. salam, nak tanya.. ni an najah sec 10 and section 11 lain2 kan? uh i baru ingat nak hantar my son 2 yrs + 5 months to an najah section 11. Please i need confirmation. thanks. To mama adelia.. tabah ye, bidadari syurga menanti.. harus redha.
    Al fatihah.

    ReplyDelete
  40. salam, nak tanya.. ni an najah sec 10 and section 11 lain2 kan? uh i baru ingat nak hantar my son 2 yrs + 5 months to an najah section 11. Please i need confirmation. thanks. To mama adelia.. tabah ye, bidadari syurga menanti.. harus redha.
    Al fatihah.

    ReplyDelete
  41. aieyda, annajah ni kt sec 10.. tp tak pasti plak kat sec 11 aga gak ke?

    ReplyDelete

Words of wisdom